4 dolog, ami megváltozik a nők testében terhesség után: csökken a mellrák kockázata is
A terhesség okozta hormonális változásoknak köszönhetően az anya szervezetében bizonyos fokú változások következnek be.

szülés után nyitó (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az anyaság megváltoztatja az embert, és ez nem csak afféle közhelyes mondás. A szülés után tényleg maradandó változások is végbemehetnek az újdonsült anyák szervezetében. 

Nem csoda, hiszen egy új élet nevelkedett a testükben kilenc hónapon át, ami különböző hormonváltozásokkal jár. A legtöbb átalakulás szülés után nem sokkal elmúlik, de nem mindegyik.

Csökken a mellrák kockázata

A szoptatás hatására bizonyítottan csökken a mellrák kialakulásának esélye. Egy 2002-es kutatásban több mint 50 ezer újdonsült anyát vizsgáltak, és kiderült, hogy akik tápszerezés helyett szoptatással táplálták gyermekeiket, azoknál 4 százalékkal kevesebb eséllyel alakult ki emlőrák.

GettyImages-96398166
Fotó: endopack / Getty Images Hungary

Hajhullás

Terhesség alatt szinte ragyog az ember, hajkoronája is fényesebb, mint valaha, amit szintén a hormonváltozások eredményeznek, pontosabban a progeszteron és az ösztrogén szintjének emelkedése. Ennek hatására beindul a sejtosztódás a hajgyökereknél is, és a hajszálak tovább növekednek, mint szoktak. Ám amikor véget ér a terhesség, a szervezet igyekszik visszatérni a régi állapotába, a hormonszintek is a normál tartományba csökkennek, ami némi hangulatingadozást eredményezhet.

Másik hatása, hogy a szülés utáni 12-18 hónapban erőteljes hajhullást tapasztalhatnak az anyák, ami magától elmúlik. De ha valakinek foltokban hullana a haja, vagy esetleg több mint 18 hónapig tartana az állapot, érdemes orvoshoz fordulnia, mert akár betegség is állhat a tünet mögött.

Lábméret

A lábméret is megváltozhat terhesség után, aminek két oka van. Egyik a súlygyarapodás, a másik pedig a hormonális változások. AzAmerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szervezete szerint egy átlagos testsúlyú nő körülbelül 11-16 kilót hízik várandósság alatt. A pluszsúly a lábméretet is megváltoztatja, de ebben a folyamatban a relaxin is szerepet játszik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ennek a hormonnak a feladata a medence ellazítása, hogy a test rugalmasabb legyen szülés közben. De nem csak ezen a területen hat, a lábakban lévő szalagokat is lazábbá teheti. A relaxin okozta lábnövekedés gyakran nem is túl látványos, de tartós, és előfordulhat, akár fél mérettel is változhat a cipőméret.

Fogak

Az American Journal of Public Health 2008-as tanulmányában közel háromezer nő vett részt. Megfigyelték, hogy arányosan növekedett a fogvesztés valószínűsége azok között, akik több gyereket hoztak világra. A 35 és 49 év közötti, egygyermekes anyukák átlagosan egy fogat vesztettek, míg a kétgyermekesek négyet.

GettyImages-1063700312
Fotó: Sladic / Getty Images Hungary

De ennek oka nem az, hogy a gyerekek „elszívnák" a szükséges tápanyagokat a fogaktól. Egyszerűen a terhesség alatt bekövetkezett hormonváltozások a szájüregre is hatnak, megváltoztatják a nyál összetételét, az íny állapotát, a vérkeringést és úgy egészégében a szájban található baktériumflórát. Éppen ezért a kismamáknak fokozottan oda kell figyelniük a megfelelő fogápolásra, hogy ne következzen be szülés után fogvesztés.

A szülés utáni test kívül-belül

A terhesség alatt is számos változást figyelhetsz meg a testeden, de a java csak a baba megszületése után jön!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük