5 babacucc, ami felesleges, és 5, ami aranyat ér szülés után: gyakorló anyákat kérdeztünk

Tapasztalt édesanyák mondják el véleményüket, mi hasznos, és mi nem a babakelengye-listán.

GettyImages-530808856

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Első gyermekes édesanyaként érthető, hogy mindenki a legjobbat, legszebbet, legújabbat szeretné venni kisbabájának. Egy full extrás három az egyben babakocsit, egy elektromos hintaágyat, vagy alvást segítő, éneklő-villogó plüsst, azt remélve, hogy ezekkel kicsit könnyebb lesz. 

Valljuk be, a babaipar által kínált termékekkel Dunát lehetne rekeszteni. Ha mindent megvennél, amit a kelengyelistákon látsz, már az előtt egy vagyont fogsz költeni, mielőtt megérkezik a csöppség, a szülés után pedig hamar rájössz, hogy csupán felesleges pénzkidobás volt.

Hasznos és haszontalan babaholmik

Aki az első babáját várja, nem tudhatja, mi az, amire tényleg szüksége lesz neki és a babájának, és mi az, amire nem. Gyakorló anyákat kérdeztünk, ők hogyan emlékeznek vissza: mit felesleges megvenni, és miről derül ki utólag, hogy aranyat ér?

GettyImages-864501328

Mira, 34 éves

Mit gondolsz utólag feleslegesnek? Mire nem volt szükségetek a babavárás vagy a baba születését követő időszakban?

- Bár minden terhesség más, vannak, akik nehezebben, vannak, akik könnyebben vészelik át a kilenc hónapot, számomra a pocaktámasz bizonyult feleslegesnek. Pedig nagyon sok jó dolgot olvastam róla: segít a várandósság alatti hátfájásban és derékfájásban, valamint megtámasztja az egyre növekvő pocakot. Téli terhességem volt, így jól is jött volna, hogy a kabát alatt kényelmesen viseljem, de amellett, hogy nem éreztem nagyon különbséget a tehereloszlásban, számomra kifejezetten zavaró volt. A ruha alól oldalt mindig kitüremkedett, és persze a WC-zés sem ment vele könnyen, macera volt állandóan fel-le venni. Azt pedig már elképzelni sem tudom, akinek nyári terhessége van, hogyan rejti el a vékony ruha alatt. Körülbelül három alkalommal viseltem, utána eladtam.

Mit gondolsz, mi ért aranyat szülés után?

- Nagyon sok dolgot fel tudnék sorolni, de ha valamit ki kellene kiemelnem, az az elektromos mellszívó és a bimbóvédő krém lenne. A kézi mellszívóval ellentétben könnyen, gyorsan és viszonylag fájdalommentesen tudtam lefejni a tejet, kézi mellszívóval alig pár cseppet préseltem ki. A bimbóvédő krém már a kórházban jó szolgálatot tett, hiszen ha a pici az első időszakban állandóan mellen van, a bimbó gyorsan kisebesedik. Számomra ez életmentő volt.

GettyImages-1202359323

Anna, 28 éves

Mi az, amit utólag nem kellett volna megvenned?

- Azok közé az édesanyák közé tartozom, akik próbálnak mindent beszerezni a gyermekük érkezéséig, és mivel nem volt tapasztalatom, mi az, ami fontos lenne, és mi az, ami nem, inkább megvettem szinte mindent, ami az utamba került. A baba születése után, mondanom sem kell, sok minden eladtam: babahintát, pihenőszéket, baldachint, babamérleget. Utóbbit betiltanám minden parázós anyukának! Mi azért kezdtük el használni, mert a kisfiam keveset szopizott, és az első hetekben lassan gyarapodott. Minden szoptatás után idegesen tettem őt a mérlegre, és csalódottan konstatáltam, hogy fél óra szopival megint csupán 20 ml-t vagy még annyit se szopott. Mivel sikerült az állandó méregetéssel kikészíteni magam, a férjem fogta, és eladta. Attól kezdve csak akkor láttuk, mennyit gyarapodott a fiunk, amikor a védőnőhöz vittük. Ma már négyéves, remek az étvágya, és arányos, formás minden porcikája.

Mi az, amire nagy szükség volt a szülés után?

- A mérhetetlen mennyiségű textilpeluson kívül az orrszívó porszívót említeném. A kézi változat szinte semmit nem szív ki a baba orrából, mi a porszívóra csatlakoztatott változatot használtuk, és bár drasztikusabbnak tűnik, sokkal hatékonyabb, mint a másik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Klára, 33 éves

Mit gondolsz utólag feleslegesnek?

- Viccesen azt mondanám, hogy nem kellett kiságy, hiszen a babám utált benne feküdni, így együtt, a nagy franciaágyon aludtunk. A speciális cumisüveg-melegítő is, úgy gondolom, felesleges pénzkidobás volt. A tűzhelyen melegítettem egy kis edényben vizet, abba állítottam be a cumisüveget az elején, később pedig a mikróban melegítettem. Ennek kapcsán a sterilizáló tabletta is a kukában végezte, helyette forralt vízzel mostam át a cumikat, üvegeket.

Mi az, ami nélkülözhetetlen volt számotokra az első időszakban?

- A kókuszpólya nagy segítségemre volt szoptatáskor: a baba nyugodtan feküdt benne, és én is sokkal határozottabban, magabiztosabban tudtam őt tartani. Azt viszont hozzá kell tennem, hogy a kókuszpólya pici súllyal született babák esetében nem biztos, hogy praktikus, hiszen az ő fejecskéjük szinte eltűnik benne, így a szoptatás is nehezen megy. Az én lányom majdnem négy kilóval született, így nálunk ez nem volt probléma, mi több, a testvérkéje is ezt használta.

GettyImages-184401883

Rita, 30 éves

Nálatok mi bizonyult utólag feleslegesnek?

- Azok közé az első babás édesanyák közé tartoztam, akik csak a legszükségesebb, mondhatni alapvető darabokat szerezték be a csemetéjük érkezése előtt, így csupán pár apróság volt, aminek utólag semmi hasznát nem vettem: ilyen volt például az etetőháló, aminek a funkciója az lenne, hogy a darabos ételek bevezetésekor a baba könnyebben, biztonságosabban megrágja az ételt, de maga a háló olyan pici, hogy szinte semmi nem fér bele, a baba pedig nem tudja kiszívni a kis lyukakon keresztül.

Mi az, ami életmentő volt a baba érkezése utáni időszakban?

- A légzésfigyelő mindenképp az volt, sajnos nekünk a második nap bejelzett, és rohantunk is a kórházba légzéskimaradás miatt. Bár nem használtuk sokáig, nagyjából a kislányom féléves koráig, számunkra életet mentett. Megemlíteném a hordozókendőt is, a gyermekem az első hónapokban nappal csak abban tudott elaludni.

Tünetek, amiktől félnek a kismamák, pedig nem kellene

A kismama - főként, ha ez az első várandóssága - gyakran elbizonytalanodik a furcsa tüneteket illetően, amelyek elsőre akár ijesztőek is lehetnek.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük