5 babacucc, ami felesleges, és 5, ami aranyat ér szülés után: gyakorló anyákat kérdeztünk
Tapasztalt édesanyák mondják el véleményüket, mi hasznos, és mi nem a babakelengye-listán.

GettyImages-530808856
beauty and style
Top olvasott cikkek

Első gyermekes édesanyaként érthető, hogy mindenki a legjobbat, legszebbet, legújabbat szeretné venni kisbabájának. Egy full extrás három az egyben babakocsit, egy elektromos hintaágyat, vagy alvást segítő, éneklő-villogó plüsst, azt remélve, hogy ezekkel kicsit könnyebb lesz. 

Valljuk be, a babaipar által kínált termékekkel Dunát lehetne rekeszteni. Ha mindent megvennél, amit a kelengyelistákon látsz, már az előtt egy vagyont fogsz költeni, mielőtt megérkezik a csöppség, a szülés után pedig hamar rájössz, hogy csupán felesleges pénzkidobás volt.

Hasznos és haszontalan babaholmik

Aki az első babáját várja, nem tudhatja, mi az, amire tényleg szüksége lesz neki és a babájának, és mi az, amire nem. Gyakorló anyákat kérdeztünk, ők hogyan emlékeznek vissza: mit felesleges megvenni, és miről derül ki utólag, hogy aranyat ér?

GettyImages-864501328

Mira, 34 éves

Mit gondolsz utólag feleslegesnek? Mire nem volt szükségetek a babavárás vagy a baba születését követő időszakban?

- Bár minden terhesség más, vannak, akik nehezebben, vannak, akik könnyebben vészelik át a kilenc hónapot, számomra a pocaktámasz bizonyult feleslegesnek. Pedig nagyon sok jó dolgot olvastam róla: segít a várandósság alatti hátfájásban és derékfájásban, valamint megtámasztja az egyre növekvő pocakot. Téli terhességem volt, így jól is jött volna, hogy a kabát alatt kényelmesen viseljem, de amellett, hogy nem éreztem nagyon különbséget a tehereloszlásban, számomra kifejezetten zavaró volt. A ruha alól oldalt mindig kitüremkedett, és persze a WC-zés sem ment vele könnyen, macera volt állandóan fel-le venni. Azt pedig már elképzelni sem tudom, akinek nyári terhessége van, hogyan rejti el a vékony ruha alatt. Körülbelül három alkalommal viseltem, utána eladtam.

Mit gondolsz, mi ért aranyat szülés után?

- Nagyon sok dolgot fel tudnék sorolni, de ha valamit ki kellene kiemelnem, az az elektromos mellszívó és a bimbóvédő krém lenne. A kézi mellszívóval ellentétben könnyen, gyorsan és viszonylag fájdalommentesen tudtam lefejni a tejet, kézi mellszívóval alig pár cseppet préseltem ki. A bimbóvédő krém már a kórházban jó szolgálatot tett, hiszen ha a pici az első időszakban állandóan mellen van, a bimbó gyorsan kisebesedik. Számomra ez életmentő volt.

GettyImages-1202359323

Anna, 28 éves

Mi az, amit utólag nem kellett volna megvenned?

- Azok közé az édesanyák közé tartozom, akik próbálnak mindent beszerezni a gyermekük érkezéséig, és mivel nem volt tapasztalatom, mi az, ami fontos lenne, és mi az, ami nem, inkább megvettem szinte mindent, ami az utamba került. A baba születése után, mondanom sem kell, sok minden eladtam: babahintát, pihenőszéket, baldachint, babamérleget. Utóbbit betiltanám minden parázós anyukának! Mi azért kezdtük el használni, mert a kisfiam keveset szopizott, és az első hetekben lassan gyarapodott. Minden szoptatás után idegesen tettem őt a mérlegre, és csalódottan konstatáltam, hogy fél óra szopival megint csupán 20 ml-t vagy még annyit se szopott. Mivel sikerült az állandó méregetéssel kikészíteni magam, a férjem fogta, és eladta. Attól kezdve csak akkor láttuk, mennyit gyarapodott a fiunk, amikor a védőnőhöz vittük. Ma már négyéves, remek az étvágya, és arányos, formás minden porcikája.

Mi az, amire nagy szükség volt a szülés után?

- A mérhetetlen mennyiségű textilpeluson kívül az orrszívó porszívót említeném. A kézi változat szinte semmit nem szív ki a baba orrából, mi a porszívóra csatlakoztatott változatot használtuk, és bár drasztikusabbnak tűnik, sokkal hatékonyabb, mint a másik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Klára, 33 éves

Mit gondolsz utólag feleslegesnek?

- Viccesen azt mondanám, hogy nem kellett kiságy, hiszen a babám utált benne feküdni, így együtt, a nagy franciaágyon aludtunk. A speciális cumisüveg-melegítő is, úgy gondolom, felesleges pénzkidobás volt. A tűzhelyen melegítettem egy kis edényben vizet, abba állítottam be a cumisüveget az elején, később pedig a mikróban melegítettem. Ennek kapcsán a sterilizáló tabletta is a kukában végezte, helyette forralt vízzel mostam át a cumikat, üvegeket.

Mi az, ami nélkülözhetetlen volt számotokra az első időszakban?

- A kókuszpólya nagy segítségemre volt szoptatáskor: a baba nyugodtan feküdt benne, és én is sokkal határozottabban, magabiztosabban tudtam őt tartani. Azt viszont hozzá kell tennem, hogy a kókuszpólya pici súllyal született babák esetében nem biztos, hogy praktikus, hiszen az ő fejecskéjük szinte eltűnik benne, így a szoptatás is nehezen megy. Az én lányom majdnem négy kilóval született, így nálunk ez nem volt probléma, mi több, a testvérkéje is ezt használta.

GettyImages-184401883

Rita, 30 éves

Nálatok mi bizonyult utólag feleslegesnek?

- Azok közé az első babás édesanyák közé tartoztam, akik csak a legszükségesebb, mondhatni alapvető darabokat szerezték be a csemetéjük érkezése előtt, így csupán pár apróság volt, aminek utólag semmi hasznát nem vettem: ilyen volt például az etetőháló, aminek a funkciója az lenne, hogy a darabos ételek bevezetésekor a baba könnyebben, biztonságosabban megrágja az ételt, de maga a háló olyan pici, hogy szinte semmi nem fér bele, a baba pedig nem tudja kiszívni a kis lyukakon keresztül.

Mi az, ami életmentő volt a baba érkezése utáni időszakban?

- A légzésfigyelő mindenképp az volt, sajnos nekünk a második nap bejelzett, és rohantunk is a kórházba légzéskimaradás miatt. Bár nem használtuk sokáig, nagyjából a kislányom féléves koráig, számunkra életet mentett. Megemlíteném a hordozókendőt is, a gyermekem az első hónapokban nappal csak abban tudott elaludni.

Tünetek, amiktől félnek a kismamák, pedig nem kellene

A kismama - főként, ha ez az első várandóssága - gyakran elbizonytalanodik a furcsa tüneteket illetően, amelyek elsőre akár ijesztőek is lehetnek.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük