Igen jót tesz a magzat agyi fejlődésének: 8 kolinban gazdag étel, amit minden kismamának érdemes fogyasztani
Ha a várandós anyák a terhesség során kolinban gazdag ételeket fogyasztanak, az a kisbabáik számára rendkívül hasznos kognitív előnyökkel jár majd.

GettyImages-928823336
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kolin vízben oldódó, a B-vitaminok közé tartozó fontos tápanyag, amelynek bár a szervezet képes egy részét előállítani, a megfelelő napi mennyiséget táplálkozással lehet bevinni.

A kolin szerepet játszik az idegsejtek védelmében, az idegsejtek és izmok közötti ingerületátvitelben, a vérnyomás csökkentésében, de tanulmányok kimutatták, hogy a kolinban gazdag ételeknek fontos szerepe van a magzat agyi fejlődése szempontjából is - írja a ScienceDaily.

Kolinban gazdag ételek

A Colorado Egyetem és a Denver Egészségügyi Központ által végzett tanulmány szerint a megfelelő mennyiségű kolinbevitel hozzájárul a magzat egészséges fejlődéséhez, a méhen belüli fertőzések után gyakran felmerülő magzati agyi fejlődési rendellenességek megelőzésében. 

A kutatásban 26 harmadik trimeszterben levő kismamát osztottak véletlenszerűen két csoportra, és az összes nő ugyanazt az étrendet követte. A nők fele napi 480 mg kolint, míg a másik fele napi 930 mg-ot kapott. A csecsemők születését követően a kutatók a 4., 7., 10., 13. hónapban felmérték a csecsemők kognitív funkcióit, amiből kiderült, hogy az információfeldolgozás sebessége és motorikus képességei sokkal gyorsabb és fejlettebb volt azoknál, akinek édesanyja a terhesség során több kolint fogyasztott. 

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság javaslata szerint kolinból a napi ajánlott mennyiség 400 mg, terhes és szoptató anyukáknak 480-550 mg. Mutatjuk, milyen kolinban gazdag ételekkel érdemes fedezni a napi szükségletet.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük