"Kérlek, ne látogass meg közvetlen a szülés után": egy anya vallomása a szülés utáni érzésekről

A családtagok, barátok a nagy öröm közepette gyakran észre sem veszik, valójában mire lenne szüksége az újdonsült anyukának.

Szülés után a kórházban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerek születése nem csak az újdonsült szülők számára izgalmas pillanat. A friss nagyapák, nagymamák, nagynénik, nagybácsik és velük együtt az összes rokon és barát szeretne részese lenni az örömteli perceknek. Ugyanakkor a káosz közepette az emberek gyakran megfeledkeznek arról a személyről, akire a legtöbb figyelmet kellene fordítani. Az édesanyáról. 

Katie Bowman háromgyerekes anyuka elgondolkoztató szöveget írt, melyben arra kéri az olvasókat, hogy legyenek figyelmesek az anyákkal, és ha azt kérik, ne látogassák meg őket közvetlenül a szülés után, tartsák ezt tiszteletben. Ilyenkor nagyon törékenyek, pihenőidőre van szükségük. A Living My Family Life Facebook-oldalon megosztott posztja több ezer hasonló cipőben járó nő nevében szól mindenkinek, aki szeretne bemenni a kórházba, a szülőszobába az új családtaghoz.

Szülés után a kórházban

Katie Bowman szerint teljesen normális, hogy mindenki izgatott a baba miatt. - Ez különleges pillanat, aminek szeretnének a részesei lenni. Ám úgy gondolom, hogy időnként ez a hév magával ragadja az embereket, elködösíti ítélőképességüket a babával való találkozás, ezzel másodrangúvá téve az anya akaratát - mondta a Bored Panda oldalán.

A picture really is worth 1000 words. This is me, roughly 24 hours after giving birth to my eldest. I have no idea who...

Közzétette: Living My Family Life – 2019. december 3., kedd

- Ez a kép többet ér száz szónál. Én vagyok rajta, körülbelül 24 órával azután, hogy a legidősebb gyerekemet megszültem. Nem tudom, ki készítette a fotót, de szerintem mindent elmond arról, hogy érezhettem magam. Egy vagy két nap. Olyan nagy kérés? 1-2 nap az új anyukáknak, hogy feldolgozzák, hogy egy élet született a testükből. 1-2 nap, hogy megtisztuljanak, és lemoshassák magukról az izzadságot és a vért. 1-2 nap, hogy átessenek a fájdalmon, amit a begyulladt mellbimbók okoznak, ahogy tanulnak szoptatni. 1-2 nap, hogy megpróbáljanak aludni, mert nagyon fáradtak. 

Nehéz időszak

- Fájdalmaid vannak, legtöbbször a gátmetszés miatt. Próbálsz kényelmes pozíciót találni, de nehéz a kórházi ágyakon. Alig tudsz felülni, feküdni vagy sétálni. Nekem még két-három hét után is fájt. A kórházból nem szeretnek addig elengedni, míg nem megy a fájdalmatlan WC-zés. De hogyan tudnád ezt ellenőrizni, ha a szoba tele van látogatókkal?

GettyImages-1038799250
Fotó: gorodenkoff / Getty Images Hungary

- Aztán jönnek a megjegyzések, hogy most már négy hónapos terhesnek nézel ki kilenc helyett, vagy hogy milyen fáradtnak tűnsz. Már ne haragudjon meg senki, de melyik világban oké véleményezni egy friss anyuka külsejét? Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy vannak olyan emberek az életemben, akik velem együtt örültek a kislányom születésének, de nagyon elfáradtam. Ez látszik is a megosztott képen: miközben néztem a látogatókat, azt kívántam, bárcsak elmennének minél előbb, hogy alhassak. 

Az anya akarata

Szerinte két dolog tehető a felfokozott figyelem ellen: időt vagy teret kérni. Ez egy nagyon érzékeny időszak, és muszáj kiállni az ember saját akarata mellett. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Kicsit olyan érzésem van, mintha egyfajta elvárás lenne az anyával szemben, hogy húzódjon a háttérbe, és hagyja, hogy egyszerre mindenki birtokolja frissen született babáját. Szeretném emlékeztetni az embereket, hogy a szülés különleges pillanat, és nem szabad elfelejteni, hogy a babával együtt egy friss anya is születik. Egy olyan anya, aki sajnos úgy érzi, nem állhat ki maga mellett, nem mondhatja, hogy kérlek, ne látogass meg közvetlen a szülés után, mert mindenki más érzései sokkal fontosabbak a sajátjánál.

- A második terhességem alatt már előre szóltunk a rokonoknak, hogy nem szeretnénk látogatókat a kórházban ebben az időszakban. Ha csak egy kicsit is olyan lett volna, mint az első szülésem, tudom, hogy nem lett volna erőm kedvesen viselkedni az emberekkel. Szerencsére az ikrek könnyebben jöttek világra, és már másnap boldogan mutattam meg a családomnak őket.

Katie Bowman hiánypótló szövege valószínűleg sok édesanya gondolatait fogalmazta meg, akik szeretnének egy-két napot feltöltődéssel tölteni, mielőtt valakik előtt össze kell szedniük magukat és a gondolataikat.

Lélegzetelállító képek a születés csodájáról - 2020-ban ezek lettek a legjobb születési fotók

2020 díjnyertes fotói magukért beszélnek: csodálatos, őszinte felvételeken örökítették meg a szülés nehézségeit és legszebb pillanatait.

Lélegzetelállító képek a születés csodájáról - 2020-ban ezek lettek a legjobb születési fotók

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük