3 tipp, ami beválhat székrekedés ellen: a nagymamád is ismerhette őket
A székrekedés nehéz ügy, de nem megoldhatatlan.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha egy-egy nap kimarad, de amúgy rendszeres a székletürítés, még nincs szó székrekedésről, ám ha egy héten belül háromszor is előfordul, hogy a folyamat nehézkes, a távozó széklet nagyon kemény, kevesebb, és olyan érzés kíséri, mintha nem ürült volna ki minden, aminek kellett volna, már székrekedésről beszélünk.

A probléma bárkit érinthet, de kismamáknál a székrekedés különösen gyakori, voltaképpen általános tünetről van szó. Ennek két oka van: az egyik, hogy a megemelkedett progeszteronszint lassítja a bélmozgást, illetve, hogy a növekvő baba egyre inkább nyomást gyakorol a belekre. Más esetben a székrekedés kiváltója a sok finomított étel fogyasztása, a kevés folyadékbevitel, illetve a mozgásszegény életmód lehet.

Várandósan hashajtót bevenni tilos

Nagyon fontos, hogy semmi esetre sem szabad a várandósság alatt hashajtót bevenni. Nemcsak a baba egészsége miatt, hanem azért sem, mert az alhasi izmokra ható, bélmozgást serkentő tabletta vetélést  vagy koraszülést is okozhat.

Három tipp gyógyszer helyett

  • Finomított élelmiszerek helyett rostban gazdag ételek fogyasztása - gyümölcsök, zöldségek bőségesen, teljes kiőrlésű kenyér.
  • Napi 2-3x1 kanál szilvalekvár mintegy csemegeként, illetve aszalt szilva, ami szorbitoltartalma révén elősegítheti a székletürítést.
  • A cukros italok kerülendőek, de vészhelyzetben finom és hatékony lehet egy bögre karamellás tej is. Ügyelni kell arra, hogy a cukor ne égjen meg, mert akkor ellenkező hatással lehet.

Ezeket edd az egészséges babáért!

A terhesség alatt néhány ételt mindenképpen érdemes beiktatni, hogy a baba minden szükséges tápanyagot megkapjon odabenn. Kattints a képgalériára!

Ezt is szeretjük