A gyerek egészsége bánhatja: 3 dolog, amire vigyázzatok a kinti grillezésnél
A grillen sütött étel ínycsiklandó, de sajnos nem veszélytelen.

Nyereményjáték

Nyerj Hollóházi Porcelán fülbevalót Adrienne Feller mini luxuskozmetikumokkal! (x)

Nyerj szerelemsegítő nyakláncot Valentin-napra! Bevonzza életedbe az igaz szerelmet (x)

Nyerd meg a Világörökségek Magyarországon című könyvet, és merülj el hazánk csodás világában! (x)

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Hódunyhával betakart mesebeli tájak, ahol mégis szikrázó a napsütés: mesefalucskákat is rejt (x)

A NASA űrhajósai és világsztárok is alávetették magukat ennek a műtétnek - Magyar találmány (x)

Szív- és érrendszeri betegségeket okozhat, mégis kevesen ismerik ezt a szövődményt - Lehet tenni ellene (x)

Milyen az arcformád? Mutatjuk, melyik ékszer illik hozzá a legjobban

V-nyakú ruhához tilos felvenni: mutatjuk, melyik dekoltázshoz milyen nyaklánc illik

beauty and style

Egy színésznő, 8 frizura: Blake Lively legnagyobb átalakulásai »

7 ruhadarab, ami láthatatlanná tesz: beolvad a környezetbe »

Így viseld a válltömést 2018-ban: nagyon úgy tűnik, hogy újra trendi lesz »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A legkedveltebb nyári programok egyike a kinti sütögetés, amit kicsik és felnőttek egyaránt élveznek. Sajnos azonban a grillezésnek rossz vége is lehet, de nem csak a forró grillsütő jelentette égési sérülés veszélye miatt.

Mire kell figyelni grillezésnél?

Grillezéskor általában hússütésre kerül sor, illetve sokan sajtot vagy zöldségeket is tesznek a rácsra. Fontos, hogy ezek az alapanyagok frissek legyenek, megbízható forrásból származzanak, és alaposan meg legyenek tisztítva, felkészítve a sütésre. Ezek alapvető dolgok, ám az egészséget sokkal komolyabb veszélyek is fenyegethetik grillezéskor - úgymint a parazitával való fertőződés, a szalmonella, illetve a szervezetbe jutó rákkeltő anyagok.

Fertőzhet a hús

Nagyon fontos, hogy a hús alaposan süljön át. Még ha úgy is látjátok, a külseje megpirult, belül még nyers maradhatott. Ismervén a különféle húsok sütési idejét, tartsátok be azt kint is.

Amennyiben erre nem figyeltek, komoly betegség lehetőségével kell számolnotok. A nyers vagy félig nyers hús a szervezetbe juttathat ugyanis parazitákat, amelyek idővel akár halált is okozhatnak. Ilyen fertőzés például a trichinellózis, amelyet a főtlen, illetve sületlen sertéshús okozhat. A rosszul elkészített húsban lárvák maradhatnak, amelyek az emésztőnedvek hatására életképessé válnak, és a vékonybélben kifejlett féreggé alakulnak.

A lárvák véráramba jutása lázat, szemhéjduzzanatot, nehézlégzést okoz, a betegség tünetei általában kettő-nyolc napon belül jelentkeznek.

Szalmonella

Ha nyersek maradtak kissé a húsok, ha nem, sajnos nem megfelelően tárolva szalmonellafertőzést okozhatnak. A kész húsokat azonnal el kell fogyasztani, vagy hűtőbe tenni, a bajt elkerülendő.

Rákkeltő anyagok

A grillezés során a húsra és más grillezett ételekre rákkeltő anyagok kerülhetnek. Az egyik ilyen, ha a hús megég, és szenes lesz. Az elfogyasztott szén nemcsak székrekedést okozhat, de rákkeltő is. A túlsült kéregben, ha kilogrammonként nézzük, hatszáz szál cigarettának megfelelő káros anyag, úgynevezett benziprén van. A húslére is vigyázni kell, ha a szénre csöpög, és felcsapnak a lángok, HCA és PAH vegyületek képződnek, amelyek belélegezve rákkeltőek.

Grillezéskor a tűzgyújtáshoz direkt erre a célra árult anyagokat szabad csak használni, papírral, szeméttel nem szabad tüzet rakni a felcsapó mérgező gázok miatt. Erre a célra fa vagy faszén és gyújtófolyadék használandó. A folyadékkal be kell locsolni a fát vagy a szenet, majd meggyújtani, és addig égetni, amíg parázs nem lesz. Eddig a pillanatig nem szabad elkezdeni a sütést. A flakont tartsd távol a gyerektől, mert a folyadék súlyosan mérgező és irritatív.

Blog.hu ajánló