Veszélyes lehet a babára a terhesség alatt szedett D-vitamin
A terhesség alatt szedett D-vitamin növeli gyermekek körében az ételallergia kockázatát.
A terhesség alatt szedett D-vitamin növeli gyermekek körében az ételallergia kockázatát a legfrissebb német kutatási eredmények szerint.
Az Allergy című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint a terhesség ideje alatt szedett D-vitamin megnöveli a megszülető gyermeknél az ételallergia kockázatát.
Mindig pozitív volt a megítélése
A német kutatók eredménye azért meglepő, mert a D-vitaminnak mindig pozitív volt a megítélése. Erősíti a csontokat, véd a téli időszakban a megfázásos betegségek ellen, és már közel 50 éve adják a kisgyermekeknek a csontrendszerük erősítésére.
Hazánkban is hároméves korig ajánlott a D-vitamin szedése, különösen a napfényszegény téli időszakban.
Éppen a leírt pozitív hatások miatt jelent újdonságot a német kutatás eredménye. A D-vitamin és az allergia közötti összefüggésre már az 1990-es években felfigyeltek, de átfogó vizsgálatok nem készültek. Most a Luther Márton Egyetem és a Helmholtz Környezetkutató Intézet kétéves közös projektjében ezt a kérdést vizsgálták meg, írja az etelallergiasoknak.hu.
Kevesebb D-vitamin, kisebb kockázat
A helyi kórházzal együttműködve 622 édesanyát és gyermekeiket vonták be a vizsgálatba. Megmérték az anyák, illetve a köldökzsinór vérének D-vitamin-tartalmát, valamint megfigyelték, hogy a születéstől számított két éven belül kialakul-e ételallergia a kicsiknél.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy az anyák vérének magas D-vitamin-tartalma fokozza a gyermekeknél az ételallergia kockázatát, míg az alacsony D-vitamin-szint csökkenti a kockázatokat.
A kutatók szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a D-vitamin magas koncentrációja csökkenti a T-sejtek számát, ami pedig fontos szerepet játszik a túlzott immunműködés visszafogásában.
Ha nem muszáj, ne szedd!
Noha a vér D-vitamin-tartalmát számos tényező befolyásolja, így az évszak, a napon és a szabadban eltöltött idő, a kutatás vezetője azt tanácsolja, hogy a várandós anyukák, ha más okból kifolyólag nincs rá szükség, ne szedjenek kiegészítő D-vitamint a terhesség ideje alatt, mert az eredményeik alapján növelheti a gyermekeknél az ételallergia kialakulásának kockázatát. Dr. Kristin Weiße, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy bár más tényezők is szerepet játszanak az ételallergia kialakulásában, a D-vitamin szerepének figyelembe vétele ennek ellenére fontos, mert a feltárt összefüggések egyértelműek.
Forrás: SeoPress
OLVASD EL EZT IS!
- gyógyszer
- terhesség
11 gyógyszerfajta, ami nagy bajt okozhat, ha terhes vagy
- szülés
- terhesség
7 alattomos magzatkárosító
- baba
- terhesség