11 gyógyszerfajta, ami nagy bajt okozhat, ha terhes vagy

Alkalmazásuk több kockázatot, mint előnyt jelenthet a szíved alatt növekvő életre.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyos gyógyszerféleségek veszélyt jelenthetnek a szíved alatt növekvő életre, különösen a várandósság kezdetén. Tudd meg, melyek ezek, és ha valamelyiket szedted a teherbeesés előtt, kérd ki orvosod tanácsát a továbbiakat illetően.

Veszélyességi kategóriák

A legtöbb országban a gyógyszereket a magzati károsítás veszélye és a körültekintő alkalmazás szükségességének mértéke alapján öt kategóriába sorolják.

Az első csoportba azok a készítmények tartoznak, amelyek állatkísérletek, kontrollált humán vizsgálatok eredménye szerint nem jelentenek veszélyt a magzatra.

Az ötödik csoportba viszont azok, amelyek állatkísérletek és humán megfigyelések alapján egyértelműen magzatkárosító hatásúak, emellett az alkalmazásukkal kapcsolatos kockázat messze meghaladja a várható előnyök mértékét.

A közbülső csoportokba történő beosztás a várható előny-kockázat mérlegelése alapján történik.

Például az USA-ban 1998-ban a lepra kezelésére engedélyezett thalidomid a negyedik terhességi kategóriába, azon gyógyszerek közé tartozik, amelyek magzatkárosító hatását mind állatkísérletek, mind humán megfigyelések bizonyítják, de bizonyos körülmények között alkalmazásuk több előnyt, mint kockázatot jelenthet.

Az első három-nyolc hét a döntő

A magzatkárosító hatást elsősorban a magzat kora, és csak másodsorban a gyógyszer adagja és az alkalmazás időtartama határozza meg. A korai, fogamzást követő terhességi periódusban szedett embriókárosító gyógyszerek hatására általában nem derül fény, mert a hatás gyakran az embrió elhalásával jár, így a nő gyakorlatilag nem is volt tudatában, hogy terhes, mindössze egy kissé elkésett menzesztől tudna beszámolni.

A taratogén, vagyis a magzatkárosító hatás szempontjából a szervfejlődés időszaka, azaz a fogamzást követő három-nyolc hét a döntő - a különböző mértékű magzati rendellenességek legnagyobb része az ebben az időszakban történő gyógyszeralkalmazás következménye.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

11 gyógyszerfajta, ami ártalmas lehet

Az alábbi gyógyszerfajtáktól érdemes tartózkodni a várandósság során.

Retinoid, angrogén hormonok, progesztogének

A legismertebb magzatkárosító anyagok közé tartoznak a szintetikus retinoidot tartalmazó készítmények - pattanásos bőr kezelésére szolgáló, szájon át szedett gyógyszerek -, az androgén hormonok - férfi nemi hormonok - és a szintetikus progesztogének - a női nemi hormonok egyik csoportja, amely elsősorban fogamzásgátlókban található meg.

Egyes epilepszia elleni szerek

Egyes epilepszia elleni szerek szintén magzatkárosodást okozhatnak, de a jövendő kismamákat minden esetben át lehet a kívánt terhesség előtt olyan szerekre állítani, amivel ezt a kockázatot minimalizáljuk.

Bizonyos vakcinák

Élő, legyengített vírust vagy baktériumot tartalmazó vakcinát a magzatban kialakuló vírusfertőzés veszélye miatt már a terhesség gyanúja esetén sem szabad adni!

Pajzsmirigy-túlműködésre ható gyógyszerek

A pajzsmirigy-túlműködésre ható gyógyszerek szintén komoly magzati károsodásokat okozhatnak, ezért az ilyen betegeket a terhesség alatt inkább - receptorblokkoló adásával - tünetileg kell kezelni.

Orális antidiabetikumok

Orális antidiabetikumokat - szájon át szedett vércukor-szabályozókat - terhességben szintúgy nem célszerű alkalmazni, mert az újszülöttnél súlyos vércukorhiányt okozhatnak, ezért a terhesség alatt a vércukorszintet inzulinnal kell szabályozni.

Egyes antibiotikumok, szulfonamidok

Az antibiotikumok csoportjából a terhesség közepétől a szülés időpontjáig adott tetraciklinek az újszülöttek, gyermekek fogainak maradandó sárgás elszíneződését eredményezhetik, míg például a gentamycin vesekárosodást okozhat. A szulfonamidok leszoríthatják a bilirubint - epefesték - a fehérjekötésből, emiatt az újszülöttben súlyos sárgaság jelentkezhet. Majdnem teljes biztonsággal egyedül a penicillin-tartalmú szerek adhatók.

Antihisztaminok

Terheseknek tilos az antihisztaminok, azaz az allergia elleni szerek, valamint a  véralvadásgátlók adása is.

Egyes szív- és vérnyomásgyógyszerek

A szívre és a magas vérnyomásra alkalmazott gyógyszerek csoportjából azok okozhatnak bajt, amelyek átjutnak a méhlepényen, azaz a placentán. Ebben az esetben az anyai mellékhatásokhoz hasonló elváltozásokat okozhatnak a magzatokban. A methyldopa viszont sok megismételt vizsgálat szerint terhességben is biztonsággal adható. Diuretikumok, ACE-gátlók és kalciumcsatorna-blokkolók lehetőleg kerülendők, bár gondos mérlegelés után esetenként mégis alkalmazhatók.

Ezt is szeretjük