Mit érez a gyerek, amikor a szülő sokat mobilozik? Súlyos károkat okoz a fejlődésében

Kutatások bizonyítják, mennyire ártalmas hatása van.

Telefonálás gyerek mellett
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mobil megjelenése óta sok családban megváltozott az esti, hétvégi program vagy a közös étkezés jellege. A család felnőtt tagjai ezekben az időszakokban sem teszi le a telefonjukat, mert gyakran idő hiányában ilyenkor tudnak érdemben ügyeket intézni.

Mindeközben a család kisebb tagjai, a gyerekek ki vannak rekesztve ebből a világból. A minőségi együtt töltött idő drasztikusan csökken, mert a gyerek ahelyett, hogy figyelmet kapna, beszélgetne vagy társasjátékozna szüleivel, bámulja a mobilon csevegő anyukát, és egyre nő benne az elégedetlenség.

A viselkedésminta a veszélyes

Komoly viselkedéskutatási kísérletek bizonyítják, hogy a túlzásba vitt mobiltelefon-használat romboló hatással van a szülő és gyermek között kialakult kapcsolatra. A Boston Medical Center kutatói egy csoportos kísérletben vizsgáltak 55 családot tíz év alatti gyerekekkel, éttermi étkezés közben. Messziről figyelték meg őket, és titokban. Kiderült, hogy három szülőből egy folyamatosan telefonált az egész étkezés alatt.

A szülők háromnegyede legalább egyszer használta a telefonját evés közben. A gyerekek többsége nyugtalan volt, és megállás nélkül, feszülten kereste az alkalmat arra, hogy felhívja magára a figyelmet. Hasonló jellegű korábbi kutatások azt bizonyították, hogy hiányzik a szemkontaktus és gyérül a kölcsönös interakció a szülők és gyerekeik között, ami szintén gyengíti a kötődést közöttük.

Torzul a helyes kommunikációs séma

Egy gyermek gondolatait és viselkedését nem a véletlen formálja, hanem mintákat és sémákat követ. Ha a kicsi azt látja, hogy teljesen természetes a közös családi étkezéseknél és együttléteknél kifordulni a közösségi térből, ő is így működik majd. A telefonálás egy beszűkült kommunikációs színteret jelent, ráadásul kizárja azokat, akivel nem beszélgetünk.

A családtagok közötti harmonikus viszonyhoz személyes beszélgetés szükséges, ahol látni és érezni lehet a partnert. A kapcsolatnak ez a minőségi tartalma és értéke vész el, ha online vagy közvetett formában zajlik. Márpedig a szülő, aki intenzíven mobilozik gyereke szeme előtt, ezt sugallja és rögzíti a gyerekében.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Utánzás, rászokás és függés

Tömeges felháborodást váltott ki mind a szakemberek, mind a szülők között, amikor pár éve az Egyesült Királyságban olyan mobiltelefont fejlesztettek ki, amelyet már a négyéves gyerekek is használhatnak. Sokakban felmerült az igény, hogy hasznos lenne egy alsó korhatárt megszabni a mobilokhoz. Az igazság az, hogy az online térbe kalauzoló eszközök hasznos társas tevékenységektől vonják el az időt.

A kisgyerek társas viselkedése is megváltozik. Többoldalú kommunikáció helyett az egyoldalút sajátítja el, a társaságba való bekapcsolódás helyett elszeparálódás alakul ki nála. A függőség, ami a mobiltelefonnal kapcsolatban a felnőtteknél egyértelműen kimutatható, a kiskorú gyerekeket még inkább veszélyezteti.

Visszakapja a szülő a figyelmetlenséget

A legtöbb szülő következetlenül viselkedik a mobilhasználattal kapcsolatban. Rendkívül ellentmondásos lehet egy gyerek számára, hogy bár a szülei korlátozzák őt a mobiltelefon, laptop vagy tablet használatában, saját maguk nem követik ezt a példát. Így hiteltelenné válik az az apa vagy anya, aki bár megköveteli a gyermekétől, hogy inkább személyes társas életet éljen az online helyett, ő nem tartja be az általa elvárt szabályokat.

A mérsékelt és átgondolt telefonhasználat lenne a cél. Jó, ha látja a digitális korszakban élő gyerek, hogy mennyire praktikus a mobil az életben. Ugyanakkor ne szokja meg, hogy a szülei nem tudnak létezni a telefonjuk nélkül, és az ott van a kezükben folyamatosan, még az étkezések, ünnepek és nyaralások alatt is. A telefonhasználat dinamikáját és jellegét érdemes megváltoztatni, mert a szülő egy szép napon azon kaphatja magát, hogy idősebb korában már ő igényli a gyermeke figyelmét, miközben az a mobiltelefonján beszél megállás nélkül.

Ezt is szeretjük