7 ok, amiért a kisgyerekes szülők elválnak: túl gyakori, pedig lehetne tenni ellene
A kisgyerekes szülők házassága több szempontból terheltebb.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A válásnak nincs jó időpontja. Ha már bekövetkezik, azt megsínyli szülő és gyermek egyaránt. Még csak abban sem lehet igazságot tenni, hogy a nagyobb gyerekek vagy a kicsik szenvednek inkább tőle.

Arra vonatkozóan azonban már folytak kutatások, hogy miért nő egyre inkább azoknak a válásoknak a száma, amelyek kimondottan kisgyermekes családokat szakítanak szét.

Skandináv tanulmány érdekes eredménnyel

A skandináv országok erős szociális érzékenységgel és családcentrikussággal vannak megáldva. Svédországban egy kutatói csoport több mint 450 elvált családot vizsgált, amelyekben a gyerekek átlagos életkora négy év volt. Olyan kérdéseket tettek fel, amelyek arra vonatkoztak, hogy a párkapcsolat minőségi része megromlott-e, miután kisgyerekkel bővült a család. A vizsgálatok szomorú eredménnyel zárultak. Ezek szerint hét fő probléma vezetett odáig, hogy kenyértörésre került sor a szülők között.

Okok a válásra:

  • az új feladat, amely a szülővé válással járt
  • a fokozott stressz
  • az intimitás megszűnése, ami addig a férfi és nő között volt
  • a kommunikáció nem megfelelő minősége
  • a személyiségek eltérő jellege és reakciói
  • a problémák elnyomása
  • a függőségek felerősödése.

A kisgyerekes házasságok buktatói

A felsorolt hét érv érthető, és nincs olyan, aki szülőként ne élte volna át egy részét, vagy nem találkozott hasonló szituációval. Amikor kisgyermek érkezik az eddig két főből álló családba, az alapvetően megváltozatja az egész család struktúráját, az érzelmi viszonyokat és a mindennapos reakciókat.

Nem egy fiatal apuka vádolja azzal párját, hogy amióta feleségből anya lett, az eddig megszokott életmód, a nyugodt és szerelmes napok végleg eltűnnek.
Egyikük sincs felkészülve a legkomolyabb szerepekre, vagyis az anyai és apai hivatásra. Ez mindkettőjükben feszültséget és frusztrációt okoz. Ezzel együtt az érkező, harmadik kis jövevény bekerül a férfi és a nő közé, vagyis nincs többé olyan, hogy felhőtlen és felelősség nélküli együttlét.

A kisbaba és a kisgyerek 0-24 órás ügyeletet igényel. Az apuka sokszor úgy érzi, hogy a közös gyermek mindenben első, és ezzel elbitorolta az ő helyét. A párok nagy része nem tudja ezeket az ellentmondó, újszerű és kaotikus érzéseket és élményeket megbeszélni, mert még saját maguk reakcióival és emócióival sincsenek tisztában.

Mi a helyzet, ha hét gyermek születik?

1997-ben hetes ikrek születtek Amerikában, a világon először. Belegondolni is bámulatos, hogy mennyi mindenen mehettek át a szülők és a gyerekek, amíg felnőttek. Így néznek most ki.

Mélyponton a kapcsolat

Párkapcsolati szakértők mondják, hogy a kisbabás és kisgyerekes szülők kapcsolata átmenetileg kisebb fajta válságba kerül. Sokan ilyenkor fordulnak alkoholhoz, túlzott evéshez vagy antidepresszánsokhoz. A pároknál egyre gyakoribb lesz, hogy túl fáradtak a szexuális együttléthez, így egyre nő a szakadék közöttük.

A gyerekkel történő foglalkozás felemészti minden energiájukat, és nemhogy egymásra, de magukra sincs semmi idejük. A minőségi én-idő pedig elengedhetetlen az egészséges és kiegyensúlyozott mentális állapothoz. Mindezen - egyébként természetes - reakcióknak a folyománya az, hogy kicsi gyerekkel jobban billeg a léc a stabil és boldog házasság alatt.

Mit lehet tenni?

Nemcsak lehet, de kell is az ellen tenni, hogy szétmenjen a család ebben a kritikus időszakban. A feltorlódott, komplex nevelési feladatokat meg kell osztani. Ilyenkor nem szégyen a család vagy a szülők, de akár barátok segítségét kérni a kisgyerek körüli teendőkben. Egymást is el kell ismerni és dicsérni.

Ami az egyik szülőnek természetes, a másik talán nagy áldozatként éli meg, és ezt méltányolni kell. Gondoljunk akár a pelenkacserére. A kommunikáció ne a vádaskodásban merüljön ki, hanem figyelemfelkeltő és felhívó jellegű legyen. Egy férfi kevésbé szeretné azt hallani, hogy: "Nem igaz, hogy képtelen vagy elmosogatni!", mint azt, hogy: "Megrövidítenéd az ágyba bújás előtti időt, ha segítenél törölgetni."

Ezt is szeretjük