Örökre nyomot hagy a gyerek lelkében: 4 mondat, amit soha ne mondj neki
Neked csak egy mondat, de a gyerekben mély nyomot hagy.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok felnőtt él abban a tévedésben, hogy a gyerekek nem értik, nem veszik lelkükre, nem veszik komolyan a negatív töltetű mondatokat, csupán egy pillanatnyi behatásként érik őket, majd el is felejtik. Valójában azonban az ő lelkükbe minden egyes szülői szó szinte belevésődik, így szülőként törekedni kell, hogy minél több pozitív és minél kevesebb negatív mondat hangozzon el a gyerek felé.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a szülő dicsérje meg a gyereket akkor is, ha az rosszat csinált, de az ilyen helyzetekben is érdemes úgy megközelíteni a témát, hogy az építő jellegű legyen. Mondunk erre három példát szemléltetésképpen: a következő mondatokat szülőként fontos kerülni, hogy a gyerek lelke ne sérüljön, és érdemes másképp közölni a gyerekkel a nevelési célzatú mondanivalót.

Nem nem tudod, nem is akarod

A sikertelenség az élet velejárója, a kudarc érzése, illetve az abból fakadó motivációvesztés pedig természetes emberi reakció ilyen helyzetekben. Ha a gyerek valamire, ami több próbálkozás után sem sikerül neki, azt mondja, hogy nem tudja megcsinálni, holott a szülő biztos abban, hogy képes rá, nem azzal a félmondattal érdemes letudni, hogy nem nem tudja, nem is akarja.

A gyerek attól még akarja, hogy az adott dolog sikerüljön, hogy éppen lelombozta a sikertelensége, sőt, nem véletlenül érinti rosszul, hogy nem megy neki. Ilyenkor érdemes elmagyarázni, hogy a lelkesedést, az önmagába vetett hitét ne veszítse el, és akár egy személyes példát is hozni, hogy a gyerek lássa, nem ő az egyetlen, akinek nem sikerül a bizonyos dolog többszöri nekifutásra sem.

Megütötted az öcséd, rossz testvér vagy

Mindenki hibázhat, a gyerekekre pedig különösen igaz ez, hiszen ők még csak tanulják a világ működését. Esetükben gyakorta előfordul, különösen a fiúknál, hogy a veszekedés verekedésbe csap át, ám ilyenkor a fölénybe kerülő felet sem szabad rossz testvérnek bélyegezni, hiszen beleivódik, hogy ő rossz, nem is lehet jó testvér, és a negatív jelző miatt még keserűbb szájízzel gondolhat majd a testvérére.

A verekedésből kihámozott gyerekeknek tehát nem a rossz testvér cím jár, hanem egy kis szóbeli lecke: meg kell tanulniuk, hogy az erőszak nem a megfelelő konfliktusmegoldó módszer, és fájdalmat okozni, különösen annak, akit szeretünk, nem szabad.

Egyest kaptál, mert buta vagy

A tanulás nem könnyű feladat, telis-tele van kemény diókkal, mumus tantárgyakkal. Egyáltalán nem csoda, ha becsúszik néha egy-egy rosszabb jegy, netán egyes osztályzat. A buta vagy mondat, mint szülői reakció, azonban teljesen hibás. Soha nem szabad egy rossz osztályzat miatt a gyerek teljes értelmi képességére negatív megjegyzést tenni. Ezzel a bélyeggel a gyerek kedvét és maradék magába vetett hitét is elveheti a szülő - akár egy életre.

Ha becsúszik egy rossz jegy, inkább közösen meg kell keresni az okot. Nem tanult? Akkor el kell neki magyarázni, hogy ossza be okosabban az idejét. A szülő veheti szigorúbban a játékra, számítógépezésre szánt időt, de a pihenés órái mindenkinek járnak, erről nem szabad elfeledkezni. Szülőként jó tudni, hogy a gyerek leckéjének mindennapi átnézése, kikérdezése csodákra képes, ahogy egy esetleg szükséges magántanár fogadása is az. Fontos szempont végül, hogy a gyerek hogy érzi magát az iskolában, mert a szorongás is a tanulás egyik nagy ellensége.

Ezt is szeretjük