Szorongásra, lelki bajra utal a gyerek rajzán: fontos, hogy idejében észrevedd
Ezek a részletek lelki problémára utalhatnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mielőtt egyszerűen felmágneseznéd a hűtőre, gyermeked rajzait érdemes szemügyre venned, hiszen azok szavak nélkül is sokat mesélhetnek lelkiállapotáról, illetve azokról a belső lelki folyamatokról, amelyekről még nem tudja, hogyan beszéljen, vagy nem is szeretne.

Érdemes minél részletesebben megfigyelned a rajzot. Nézd meg, milyen méretű a rajz, hogyan helyezkedik el a papíron, milyenek rajta az alakok, és mely színeket részesíti előnyben a gyerek más színekkel szemben. Ezek tekintetében a következők lehetnek árulkodóak.

Mekkora a rajz, és hová helyezte?

A lap méretéhez képest aránytalanul kicsi rajz azt jelezheti, hogy nincs rendben az önbizalma. Ha ezt látod, egy kicsivel több dicséret és némi plusz biztatás valószínűleg nem lenne haszontalan a gyerek számára. Amennyiben csak az őt ábrázoló alakot rajzolja kisebbnek a többieknél, akkor másokkal szemben értékeli magát kevesebbnek, rosszabbnak, jelentéktelenebbnek.

A rajz elhelyezkedését illetően baljós jel lehet, ha azt nem középre, hanem egészen a lap szélére helyezi, ez ugyanis arra utalhat, hogy a gyerek valami miatt kibillent lelki egyensúlyából. Minél arányosabban használja ki a papírt, annál kiegyensúlyozottabb a gyerek.

Milyen alakokat rajzol?

Amennyiben a gyerkőc nem rajzol végtagokat az emberalakoknak, elképzelhető, hogy nem érez kellő érzelmi biztonságot a családban. Ha felfelé állnak a figurák karjai, a gyereknek megnövekedett szüksége lehet a szülői jelenlétre. 

A jól bevált figurák sikerélményt hoznak, ezért van az, hogy a gyerekek szeretik gyakran ugyanazokat a figurákat és elemeket készíteni. Az újra való nyitottság azonban fontos: ha ez nincs meg, és a gyerek nem képes elvonatkoztatni a sokszor ismételt rajzoktól, az bátortalanságát fejezheti ki.

Árulkodó vonalak és színek

Az erősen húzott vonalakból rejtett feszültségre lehet következtetni, a túl halványakból pedig bizonytalanságra. Ha a kicsi gyakran használ sötét színeket és vörös árnyalatokat, akkor lehet, hogy belső feszültség nyomasztja. A fekete mértéktelen jelenléte elfojtott dühre utalhat. A halvány, alig látható színek azt mutathatják, hogy nem bízik eléggé önmagában.

Nem kell megijedni

Az otthoni rajzelemzés fontos, de ne adjon alapot komoly aggodalomnak. Előfordulhat, hogy egy-egy jellemző a rajzon csak egy aktuális választás vagy hangulat eredménye, mely egykettőre elillan. Lényeges és bölcs szabály, hogy egy rajz nem rajz. Figyeld az alkotásokat rendszeresen, és ha huzamosabb ideig megmaradó baljós jelet látsz, akkor kérd ki egy gyermekpszichológus véleményét. Amíg ő nem igazolja feltevésed, ne aggódj.

Ezt is szeretjük