Észre sem veszi, és fejlődik az agya: 3 egyszerű IQ-fejlesztő gyakorlat gyerekeknek

Bármelyik korosztályra átalakíthatod az alapjátékokat.

nagykep?cikkid=158503&kep=little-boy-995415 1920-lead

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyermekkorban az agy robbanásszerűen fejlődésen megy keresztül, ám ezt nem csupán a genetikai adottságok befolyásolják. Az elsődleges szociális közeg, a család szerepe azonban kétségkívül jelentős.

Nem mindegy ugyanis, milyen ingerek érik a kicsit, milyen stresszhatásokkal kell megküzdenie, és milyen visszajelzéseket kap. Mivel pedig a fejlődés kvázi az egész életét meghatározza, nem árt odafigyelni rájuk.

A játék tanít

Közismert tény, hogy a játék a legfontosabb fejlesztő tevékenység, alapvető tanulási forma, hiszen általa szerez a gyermek tapasztalatokat magáról és a világról úgy, hogy közben a tevékenységben örömét is leli, ezért érdemes tudatossá tenni azt. A típus korosztályonként eltérhet, eleinte a gyakorlójáték figyelhető meg a gyermekeknél, amikor a tárgyakat, eszközöket érinti meg, dobja el vagy üti össze. Később az utánzójáték lesz a kedvelt forma, amely a tárgyhasználat természetes elsajátítását teszi lehetővé. Az építőjátékok következnek ezek után, amik már a koncentrációt és a rész-egész felfogást is fejlesztik, és csak ezután következnek a szerep- és versenyjátékok.

Ebből világosan látszik, hogy a gyakorlat kiválasztásában elengedhetetlen a kor figyelembevétele, ha ugyanis a gyerek túl könnyű feladattal szembesül, hamar elunhatja, ha pedig meghaladja a képességeit, a kudarcok motiválatlanná is tehetik. Válogatásunkban néhány ötletet adunk arra, hogy mivel kötheted le a picit úgy, hogy közben a képességei is fejlődjenek. A feladatok rugalmasak, korosztály függvényében alakíthatsz a nehézségükön.

Találd meg!

A játék célja a gyermek szókincsének bővítése, figyelmének fejlesztése, az irányok megismertetése és a mozgáskoordináció-gyakorlás. A menete egyszerű: válassz ki egy színt a lakásban vagy a társaságban, amit a gyermeknek egy adott testrésszel meg kell érintenie - például kérd meg arra, hogy érintsen meg valami kéket a térdével. A feladat még jobban cifrázható, ha arra kéred, hogy közben tegyen meg vagy mondjon el valamit, esetleg a feladat teljesítését követően várja mozdulatlanul a következő instrukciót. Nagyobbakkal ez nagyon jól alkalmazható az idegennyelv-tanulásban is.

Mi tűnt el a kosárból?

Egy jó memóriajáték kicsiknek és a nagyoknak egyaránt kihívást jelenthet. Üljetek körbe egy kosarat, amelyben különböző méretű használati tárgyakat, játékokat vagy más eszközöket gyűjtöttetek össze: ceruzát, kulcstartót, műanyag poharat vagy bármit, amit a gyermek ismerhet a mindennapokból! Alaposan nézzétek át közösen a kosár tartalmát, akár fel is sorolhatjátok azokat hangosan, vagy köthettek hozzá egy tevékenységet! Kérd meg a gyermeket, hogy csukja le a szemét, közben te vegyél ki egy tárgyat! Ezután jöhet a fejtörés, hogy vajon mi kerülhetett ki a kosárból. Könnyítés lehet, ha úgy veszed ki a tárgyat, hogy az közben valami hangot ad ki - például kulcscsörgés. Többen is lehet játszani, ilyenkor a verseny tétje lehet az, hogy legközelebb a megfejtő vehet ki egy tárgyat a kosárból. Ez szintén kombinálható az idegennyelv-tanulással nagyobbacskák esetén.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Közös mese

Ez a legaranyosabb gyakorlat a fantázia, a kreatív gondolkodás, a szövegalkotás és az emlékezet fejlesztésére, szintén játszható bármilyen korosztályba tartozó gyerekekkel, méghozzá akárhány résztvevővel. A játék menete nagyon egyszerű, és semmiféle tárgy nem szükséges hozzá, így akár utazás vagy séta közben is gyakorolható. Néhány egyszerű mondattal kezdj el egy történetet, majd a többit hagyd a picikre: akinek van egy jó ötlete, fűzzön hozzá egy-egy mondatot! Ezzel nagyon izgalmas és bájos történetek szövődhetnek a semmiből, a gyerekeket pedig a szóbeli alkotáson keresztül igazi sikerélmény éri majd. Hasznos, ha rendszert is visztek a mesemondásba, például szimbolikusan körbeadtok egy tárgyat, macit, labdát, így biztosan senki sem marad ki a játékból. 

Ezt is szeretjük