5 évesen azt hiszi, a kocsmában van - Leszoktatható a gyerek a csúnya beszédről?

Nem reménytelen, de szükség van leleményességre.

Gyerek káromkodás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság szinte modorosságnak számít, ha valaki nem káromkodik, vagy más, lightosabb szavakkal, kifejezésekkel helyettesíti a kevéssé szalonképeseket. Ám egy kisgyerek szájából legalábbis groteszkül hat a trágárság.

A szülő pedig először talán jót derül rajta, de aztán legalábbis kellemetlenül érzi magát, ha csemetéje nyilvános helyen is áldoz nyelvművelő tevékenységének - és valószínűleg rögvest el is határozza, hogy leszoktatja a dedet a rút beszédről. Igen ám, de hogyan - és egyáltalán lehetséges-e, amikor mindenhonnan özönlenek felé a verbális rútságok? Gyakorló anyukák tanácsai következnek.

Példamutatás

Sokak szent meggyőződése, hogy a káromkodást a bölcsődében, óvodában, játszótéren tanulja a gyerek. Ez persze nem kizárt, de a szakemberek egybehangzó állítása szerint a legtöbbször otthon hallják a kicsik a csúnyaságokat - hiszen a szülő is csak ember, és egy-egy feszült helyzetben kicsúszhat a száján olyasmi csemetéje előtt, aminek nem igazán kellene. Érdemes tehát magaddal kezdeni a sort, és a korábbinál is jobban odafigyelni a beszédedre.

Higgadtság

Ne nevess, ha valami rút dolgot mond a gyerek, de ne is idegesítsd magad ezen, pláne ne helyezz kilátásba durva szankciót. Egyszerűen csak kérd meg higgadtan, hogy magyarázza el, mit jelent az adott szó vagy kifejezés - jó eséllyel nem sikerül majd neki. Tudatosítsd benne, hogy az okos gyerek tudja, mit beszél, és csak a buta utánozza a többieket gondolkodás nélkül. Nemigen akad olyan gyerkőc, aki utóbbiak táborába kívánna tartozni. Ha pedig csemetéd rákérdez az adott szó vagy kifejezés jelentésére, korának és értelmi szintjének megfelelően, de lényegretörően - és persze továbbra is higgadtan - válaszolj, és ezzel zárd is le a témát.

Büntetés - de csak módjával

Van, akinél valamilyen félig-meddig vicces, de kellemesnek azért nem nevezhető büntetés válik be káromkodás esetére: aprópénzt dobni egy erre a célra kinevezett dobozba, fekvőtámaszt csinálni, szemetet levinni és így tovább. Természetesen a szabálynak a család valamennyi tagjára vonatkoznia kell, ellenkező esetben a gyerek szimpla igazságtalanságként éli meg, így legfeljebb pillanatnyi megoldást hozhat.

Fantázianevek kitalálása

Segíthet az is, ha olyan, a csúnyaságokat helyettesítő szavakat-kifejezéseket alkottok, amiket csak ti értetek. Lehet, hogy furcsán néznek majd rátok a boltban sorban állva, de legalább nem botránkoztattok meg senkit.

Lehet káromkodni, de mindegy, mikor és hol

Ha megengedőbb szülő vagy, adhatsz időnként némi időt - mondjuk fél órát - porontyodnak, amikor mindent lehet, legalábbis verbálisan. Mivel az, amit szabad, könnyen elveszíti vonzerejét a gyerek szemében, a csúnya beszédről is gyorsan leszokik, vagy legalábbis ezekre a szűk intervallumokra korlátozza azt.

Ezt is szeretjük