A tánc 10 pozitív hatása a gyerekekre: javulnak a jegyeik, és toleránsabbak lesznek
A táncnak számos egészségügyi előnye is van, fizikailag és szellemileg egyaránt.

GettyImages-1011870580
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tánc a mozgás egyik legszínesebb és legszórakoztatóbb módja, amelynek számos egészségügyi hatása van: amellett, hogy boldoggá tesz, csökkenti a stresszt, fejleszti az állóképességet, de kutatások kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik táncórákon vesznek részt, sokkal toleránsabbak, jobban tanulnak, és a matematikaórákon is remekül teljesítenek.

Sir Ken Robinson brit oktatási tanácsadó és matematikatanár szerint az iskolákban a táncnak ugyanolyan hangsúlyt kellene kapnia, mint a sokak által rettegett tantárgynak, a mateknak, hiszen a ritmikus mozgásnak számos olyan előnye van, amelyből a gyerkőcök csak profitálhatnak.

A tánc pozitív hatásai

A táncnak számos egészségügyi előnye van, fizikailag és szellemileg egyaránt, amely miatt csakugyan érdemes lehet a gyereket az érdeklődése szerinti órára beíratni.

GettyImages-953708734

Fizikai hatásai:

 • Fejleszti az állóképességet.
 • Javul tőle a mozgáskoordináció, a motorikus készségek.
 • Javul általa a tüdő és szív állapota.
 • Jót tesz a keringésnek.
 • Fejleszti az izomtónust.

Nem fizikai hatásai:

 • Jót tesz az önbizalomnak.
 • Enyhíti az iskolai stresszt, a szorongást, depressziót.
 • Fejleszti a koncentrációs készségeket.
 • Biztosítja a jobb szociális készségek kialakulását.
 • Általa együttműködőbbek, toleránsabbak lesznek, és tiszteletet tanulnak.
 • Javulnak tőle a tanulmányi eredményeik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jót tesz az önbizalomnak

Nem véletlenül mondják azt, hogy a tánc a lélek rejtett nyelve, a ritmikus mozgás az önkifejezés egyik formája. A minél többszöri szereplés által nemcsak a félelmet és a szorongást győzi le a gyermek, de a sikerek az önbizalmát és a magabiztosságát is növelik.

Toleránsabbak és együttműködőbbek

Kutatások szerint a csoportos táncok közösségformáló ereje révén a gyermekek sokkal együttműködőbbek és toleránsabbak lesznek a környezetük irányába. A kutatásban szereplő Los Angeles-i iskolák tanárainak 95%-a arról számolt be, hogy a táncoktatás révég javultak a diákok együttműködő készségei, az igazgatók 66%-a szerint is érezhetően toleránsabbak lettek. A gyerekek 81%-a szintén arról számolt be, hogy nagyobb tisztelettel bántak egymással.

GettyImages-811106192

A tánc és a matematika kapcsolata

Bár elsőre kicsit furcsán hangzik, a két látszólag idegen dolognak meglepően sok köze egymáshoz. Ha jobban szemügyre vesszük, a csoportos tánc ritmusból, formákból, szögekből, vonalakból, téri vizualizációból, a koreográfia memorizálásából és megfelelő időzítésből áll, így a tánc fejleszti mindezeken keresztül a matematikai képességeket is. Emanuel Benjamin Oliver iskolaigazgató arról számolt be, hogy a táncórák révén a gyerekek tanulmányi eredményei is jelentősen javultak.

A gyerekkori zenetanulás pozitívumai

A zene számos más pozitív változást is hozhat a fejlődésükben, például fejleszti a memóriát és az összpontosítási készséget.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük