Csodásan hat a gyermeki agyra a babázás: az empátiát és gondolkodást is fejleszti
Először vizsgálták képalkotó eljárással a babázás agyműködésre gyakorolt hatásait.

GettyImages-161335386
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A babázás gyerekek fejlődésére gyakorolt jótékony hatásait vizsgálta a Cardiff University és a Barbie közös tanulmánya. Többek között kiderült, hogy a tevékenység közben aktivizálódik az agy társas készségekért, például az empátia kifejlődéséért felelős része. Ezek a a kvalitások pedig meghatározóak lehetnek a gyerekek későbbi érzelmi, szociális élete, valamint iskolai sikerei szempontjából. 

Készült egy kapcsolódó magyarországi felmérés is, amely rámutatott, hogy ezt az aspektust szinte minden szülő kulcsfontosságú, fejlesztendő területnek tartja. 

Így hat a gyermeki agyra a babázás

Elsőként mutatta ki képalkotó eljárással a babázás gyerekek agyára gyakorolt hatását dr. Sarah Gerson, a Cardiff University kutatója és csapata. Az elmúlt másfél évben végzett kutatás során összesen 33 négy és nyolc év közötti gyerek agyi tevékenységét figyelték meg Barbie babázás közben. A vizsgálat szerint az agy társas információfeldolgozásért, így például az empátiáért is felelős része akkor is működésbe lépett, amikor a gyerekek egyedül játszottak. Utóbbi esetben a fiúk és a lányok agyi aktivitásában sem tapasztaltak eltérést. 

Mattel A babazas elonyei Dr Sarah Gerson

- Ez egy teljesen új felfedezés. Akkor használjuk az agyunk ezen területét, amikor másokra gondolunk, vagy ha kifejezetten más emberek gondolatain vagy érzésein gondolkodunk. A problémamegoldó vagy építőjátékokkal szemben a babázás arra ösztönzi a gyerekeket, hogy megteremtsék a saját képzeletbeli világukat, és más emberekről, a velük való interakcióról gondolkozzanak.

Az általunk mért agyi aktivitás arra utal, hogy a babákkal való játék segít begyakorolni a később oly fontos szociális készségeket. Ráadásul úgy gondoljuk, hogy ez a világon mindenütt így van, mivel az agy empátiáért és társas készségekért felelős részét hat kontinens számos kutatása egybehangzóan ugyanitt azonosítja - mondta dr. Gerson.

A kutatás során a gyerekeket többféle játékszituációban is megfigyelték: magukban és a kutatási asszisztenssel közösen is babáztak, de azt is megnézték, mi történik, ha a gyerekek tableten játszanak egyedül vagy a csapat egyik tagjával. Az egyszemélyes játék alkalmával az agy érintett régiója ugyanolyan aktív volt, mint amikor társat is kaptak a gyerekek. Az önálló, tabletes játék során azonban ez az aktivitás alacsonyabb volt, még ha a játékok jelentős részben kreatív elemeket is tartalmaztak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Cardiff University kutatóinak eredményeihez kapcsolódóan a szülők között is nagyszabású felmérést végzett a Barbie, amelyben 22 ország több mint 15 ezer szülőjét kérdezték meg, 500 magyar szülőt is bevonva. Bár az empátiát a magyar szülők szinte mindegyike - 95%-a - kulcsfontosságú és fejlesztendő készségnek tartja, harmaduk sincs tisztában azzal, hogy ebben a babázás is segíthet - 27%.

A kutatásból az is kiderült, hogy a szülőket egyre inkább foglalkoztatja, hogy megfelelően fejlődtek-e a gyerek szociális készségei az elmúlt hónapokban otthon, karanténban töltött idő alatt. A válaszadók több mint fele - 53% - aggódik, hogy az elszigeteltség hatással lehet gyerekükre és arra, ahogyan kapcsolatot teremt másokkal. Ezzel összhangban a szülők nagy többsége - 82% nagyobb valószínűséggel ösztönzi a gyerekét játékra, ha tudja, hogy az bizonyítottan segíti a társas és érzelmi készségek, például az empátia fejlesztését.

GettyImages-887206170

- Hiszünk abban, hogy a babákkal, például a Barbie-val való játék pozitív hatással van a gyerekekre, és ezt most már idegtudományi kutatási adatokkal is alá tudjuk támasztani - mondta Török Kata, a Mattel magyarországi brand managere.

Büszkék vagyunk, hogy babáink olyan készségeket fejlesztenek, amelyek a szülők számára is fontosak, valamint meghatározók a gyerekek jövőbeli érzelmi, tanulmányi és társadalmi sikereiben. Hiszen azok a gyerekek, akiknél korán fejlesztik az empatikus és szociális készségeket, nagyobb eséllyel szereznek jobb bizonyítványt, tovább maradnak az iskolapadban, és összességében jobb döntéseket hoznak későbbi életükben - mondta.

- A gyerekkor jó játékai, például a babázás vagy a mesehallgatás fejlesztik a képzelőerőt, a társas érzelmi készségeket, így az empátiát. A szituációs játékok, szerepek eljátszása a babákkal lehetőséget adhat a gyerekek számára, hogy a saját életükben zajló társas élményeket újra átgondolják, feldolgozzák, valamint megélhessék és megérthessék a szereplők szempontjait.

A fejlettebb szociális érzékenység és a társas élet információinak részletgazdagabb feldolgozása mélyebb megértést, jobb konfliktustűrést, konfliktuskezelést eredményezhet. Az ilyen gyerekek elfogadóbbak a többiekkel, segítőkészebbek, és képesek mások érdekeit is képviselni, például egy iskolai helyzetben, amikor meg kell védeniük egy társukat mások zaklatásával szemben - mondta a megállapítások kapcsán dr. Belső Nóra, pszichiáter szakorvos. 

A kutatás mellett a Barbie szakértők segítségével fejlesztő weboldalt is készített: a oldalon számos, a szociális készségfejlesztést támogató segédanyagot gyűjtött össze a szülők, a gyermekgondozók és maguk a gyerekek számára.  

A Cardiff University szakemberei jegyezte tanulmány a Frontiers in Human Neuroscience folyóiratban jelent meg A babázás előnyeinek neurológiai kérdései címmel. A babázás pozitív hatásainak mélyebb megértése érdekében Dr. Sarah Gerson és csapata, valamint a Mattel 2021-ben is tovább folytatja kutatásait.

A gyurmázás öt csodás hatása

Maga a gyurmázás egy olyan játékos kézműves-tevékenység, ami amellett, hogy a gyermeket kikapcsolja és szórakoztatja, számos dolgot fejleszt. Összegyűjtöttük, mi mindenre jó ez a kreatív játék.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük