Hogy hat a gyerekre, ha rendszeresen házimunkát végez? Felnőttként ebben lesz más a személyisége
A szülők szokásai, nevelési módszerei nagy hatással vannak a gyermek személyiségfejlődésére.

anya lanya hazimunka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A személyiséget kis korban rengeteg tényező képes formálni, a legnagyobb hatással azonban egyértelműen a szülők vannak rá. Viselkedésük, kapcsolatuk és nevelési módszereik is nagy szerepet játszanak abban, hogy milyen felnőtté válik majd a gyermek.

Egészen jelentéktelennek tűnő szokások is erőteljes befolyással bírnak a kicsire: a következőkről sokan nem sejtik, mégis alakítják azt, hogy milyen emberré válik majd a gyerek.

A rendszeres házimunka hatása a személyiségre

Julie Lythcott-Haims író sokat tanulmányozta ezt a témát, és megállapította, hogy még a házimunkának is személyiségformáló hatása van. Azok a gyermekek, akiket szüleik már kicsiként bevontak valamennyire a teendőkbe, sokkal felelősségteljesebb felnőttekké válnak. A munkahelyen mindig mindent időben elvégeznek, nem várnak másokra, sőt még a kollégákkal való kapcsolatuk is jobb lesz, mivel empatikusabbak az átlagnál.

A szakértő szerint könnyebben, pozitívabban viselik a nehéz helyzeteket, és a munka az életük természetes részévé válik. Ennek köszönhetően pedig jobban beilleszkednek egy munkahelyi környezetbe, és hatékonyabban dolgoznak. Ennek köszönhetően igen nagy az esélyük az előléptetésekre, a magasabb pozíciók elérésére.

Nyílt beszélgetések az érzelmekről, boldog párkapcsolat

Rebecca Bergen pszichológus szerint az is rendkívül fontos a jövőre nézve, hogy a szülők megtanítsák gyermeküknek, hogy az érzésekről beszélni kell, és azt is, hogy ezt hogyan érdemes tenni. Ha ugyanis valaki már kicsiként el tudja mondani, ha valami bántja, és természetes is számára, hogy ezt megosztja a hozzá közel állókkal, akkor a párkapcsolatai jóval sikeresebbek lesznek. Az ilyen neveléssel felnőtt gyermekek jobban át tudják beszélni majd a partnerrel az adódó problémákat, hatékonyabban tudnak rájuk megoldásokat javasolni, ezáltal pedig kevesebb lesz az esélyük a válásra is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Figyelmes szülő, nyitott gyerek

Több kutatás rámutatott már arra is, hogy igen pozitív hatása van annak, ha a szülők kimutatják szeretetüket, törődésüket a gyermek iránt, és figyelmesen viselkednek vele. Ekkor ugyanis nemcsak kicsi korában, de felnőttként is kiegyensúlyozottabb lesz, jobban bírja majd a stresszt. Emellett nyitottabbá és társaságkedvelővé válik, és jobban kijön majd másokkal.

Az anya negatív testképe a gyermekre is hat

Sajnos nemcsak pozitív irányba formálja a személyiséget a szülő viselkedése, hanem negatív hatással is lehet rá. Christine Scott-Hudson pszichoterapeuta elmondta, hogy például, ha az anya állandóan elégedetlenkedett a testével, és ennek rendszeresen hangot is adott, az a gyerek önbizalmát is erősen rombolja. A hallottak hatására kialakul a képzeletében egy ideális és sokszor igen irreális testkép, aminek mindenképpen meg akar felelni. És ez általában kicsi korban annyira erősen rögzül, hogy felnőttként is önértékelési problémákat okoz.

Gyönyörű képeken anyák és lányaik kapcsolata

Egy fényképész éveken keresztül figyelte a szülők és gyermekeik közötti viszonyt, azt, hogyan változik és fejlődik az idő előrehaladtával a nő és a gyermek, majd fiatal lány közötti kapcsolat, és hogyan válnak szép lassan egyre hasonlóbbá. Rania Matar több országot is bejárt, hogy ezt a gyönyörű köteléket képeken is megörökítse. „Unspoken Conversations”, azaz Kimondatlan beszélgetések című fotósorozatán megmutatta, hogy országtól, kultúrától, vallástól függetlenül az anya-lánya kapocs mindig ugyanolyan gyönyörű.

Ezt is szeretjük