Ezért elengedhetetlen a meseolvasás gyerekkorban: 4 fontos készség, amit a mese fejleszt

Olyan alapvető készségeket erősít a gyerekkori mesehallgatás, amelyek elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott felnőttkorhoz.

GettyImages-1055113800

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyermekpszichológia nem ok nélkül hangsúlyozza a mesék rendkívüli fontosságát a gyerekek életében. Már egészen pici korban érdemes elkezdeni a mesélést, már akkor is, amikor a gyerek még csak a pocakban van, mert segíti a kötődés kialakulását. 

Amellett, hogy a szülő és gyerek közti kapcsolatot erősíti, a mesélésnek számos egyéb pozitív hozadéka is van: megnyugtat, szórakoztat, elűzi a félelmet. Mindeközben pedig az élethez nélkülözhetetlen készségekkel ruházza fel a gyereket. De mik is ezek pontosan, és hogyan fogják felnőttként hasznát venni?

Ismerkedés az anyanyelvvel

A gyerekek a mesével rengeteg tanulhatnak a saját anyanyelvükről. A rövid versikék fülbemászóak, és könnyű elismételni őket. Mellesleg azzal, hogy figyelnek a szavakra, rímekre, mondatokra, a gyerekek megtanulnak összpontosítani, és a koncentrációs képességük mellett a memóriájuk is fejlődik.

GettyImages-1067900930

Később, a már valamivel komplexebb mesékkel pedig új szófordulatokat, szólásokat és kifejezéseket tanulhatnak, így jelentősen bővíthetik a szókincsüket. Ahhoz tehát, hogy a gyerek felnőttkorában gazdagon ki tudja fejezni a saját gondolatait és érzéseit, rengeteget számít a kicsi korban történő mesehallgatás.

Fejleszti a problémamegoldó képességet

A mese olyan lelki táplálék, mely megnyugtatja a gyerekeket, hiszen ilyenkor nemcsak kifelé figyelnek, azaz a mesére, hanem befelé is. Elképzelnek egy fantáziavilágot, és a mese történésein keresztül az őket ért ingereket is feldolgozzák. Ez azonban nemcsak belső lelkivilágukra vonatkozik, hanem a világ dolgaira is: a mese segít abban, hogy megértsék a mindennapi történéseket, viselkedéseket és szokásokat, levonjanak következtetéseket, és észrevegyenek ok-okozati összefüggéseket. 

GettyImages-156036078

A mese ezért problémamegoldó készséggel is felruházza a gyerekeket: segít nekik logikusan átlátni a helyzetet, értelmezni azt, véleményt formálni és a pozitív kimenetelre törekedni. 

A mese mint erkölcsi útmutató

A mese fontos szerepet játszik az érzelmi intelligencia kialakulásában, mivel empátiára tanítja a gyereket, és egyfajta erkölcsi iránytűként működik. Vannak, akik ellenzik "a jó mindig győz" típusú meséket, mondván, így a gyerek naivan nő fel, és nem tanulja meg, hogy az élet bizony nem mindig igazságos. Azonban az ilyen pozitív kimenetelű mesék nélkül már egészen kis korában egy negatív szemlélet alakulna ki benne a világról. A mesék erkölcsi útmutatók, melyek példát állítanak, és segítenek a kicsiknek megkülönböztetni a jót a rossztól. Az a tudat, hogy a jó elnyeri méltó jutalmát, ösztönzően hathat a gyerekre. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Növeli a kreativitást

Ahhoz, hogy a gyerek gazdag fantáziával rendelkezzen, és a képzelete szárnyalni tudjon, elengedhetetlenek a mesék. Bár a mesekönyv lapjain megrajzolt alakok, jelenetek segítenek, alapvetően a gyerek önmagától alkot képi világot a fejében, amit aztán saját kedve szerint formál. Ez rendesen megdolgoztatja az agyat, és később hatalmas hasznát veszi majd, amikor a kreativitására lesz igény.

Ezek a gyönyörű helyszínek ihlették a legnépszerűbb meséket

Melyik valós kastély inspirálta a Szépség és a Szörnyeteg otthonát? Tíz lenyűgöző helyszínt mutatunk, mely nyitva áll a turisták előtt is: ezek ihlették a leghíresebb Disney-meséket.

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük