44 nap plusz szabadság jár a szülőknek 2023-tól - De senki nem fog élni vele

Háromévesnél fiatalabb gyereket nevelő szülők kapják.

Szülői szabadság 2023
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A kisgyereket nevelő szülők tisztában vannak vele, hogy a bölcsőde és a kiscsoport jelentős részében a gyerek többet van otthon köhögéssel, orrfolyással, mint amennyit az intézményben tartózkodik. A gyermekápolási táppénz - gyáp - összege sajnos jelenleg hazánkban alacsony: a maximálisan folyósítható naptári napi összege a minimálbér kétszeresének harmincad része, 2023-ban napi bruttó 15 467 forint.

Épp ezért sok család örült, amikor kiderült, hogy A munka törvénykönyvének módosítása alapján még 44 nap úgynevezett szülői szabadságot kaphatnak 2023-tól. Az öröm korai volt.

Kinek jár a szülői szabadság?

A szülői szabadság nem összetévesztendő a szülési szabadsággal, azzal a 24 hetes szabadsággal, mely gyermekük születésekor jár a nőknek hazánkban - és melynek idején csecsemőgondozási díjra jogosultak. A 2023-ban bevezetett, 44 napos szülői szabadság a háromévesnél fiatalabb gyermekeket nevelő szülőknek jár. A szabadság nem évente ennyi, hanem a gyerek 3 éves koráig összesen ennyi plusz szabadság jár.

A 44 nap gyermekenként és mindkét szülőnek jár. A 20 napos alapszabadság mértékéhez képest elsőre elég jól hangzik. A gyermek életkorán túl feltétele, hogy az adott munkaviszony legalább egy éve fennálljon. Ennek a feltételnek nem kell a gyermek születéséig megvalósulnia: ha például a szülő a gyermek egyéves korában kezd egy új munkahelyen, és egy év múltán még mindig ott dolgozik, a gyermek 2 és 3 éves kora között már igénybe veheti a 44 napos szülői szabadságot.

A pótszabadságnak ez a formája pénzben nem megváltható, viszont a munkáltatónak teljes egészében a dolgozó kérésének megfelelő időpontban kell kiadnia, a megkezdett szabadságról pedig nem hívható vissza a munkavállaló.

Senki nem fog élni vele

Sajnos érdemes elmerülni a szülői szabadság apró betűs részeiben is. A díjazása ugyanis nevetségesen alacsony. A munka törvénykönyve szerint a munkavállaló a szülői szabadság idején a távolléti díj 10%-ára jogosult. Ez ráadásul még tovább csökken, mivel levonják belőle a gyed és gyes összegét. Mindezek miatt lényegében senki nem fogja igénybe venni. Esetleg egyfajta vésztartaléknak fogható fel, ha már elfogytak a kivehető szabadságok, de történik valami nem várt esemény, esetleg hátra van még egy bölcsis beszoktatás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pont, mint az apaszabadság

A szülői szabadság tehát kísértetiesen hasonlít az ugyancsak 2023-ban tíz napra emelt apaszabadsághoz. A gyermek születését követően eddig a magyar apákat öt nap szabadság illette meg - melyre a betegszabadságnak megfelelő díjazást kapták. Az európai uniós irányelvnek megfelelően azonban az öt munkanapot a magyar kormánynak tízre kellett emelnie - ez volt a minimálisan megállapítható apaszabadság mértéke az Európai Tanács 2019 júniusában elfogadott, munka és magánélet egyensúlyáról szóló irányelveknek (2019/1158) megfelelően. 2023 januárjától tehát megkapják a tíz munkanap apaszabadságot gyermekük születését követően az apák, ám a második öt munkanapra már csak az illetmény 40 százaléka - vagyis a táppénz idején kapott összeg fele sem - jár.

Tekintsd meg az alábbi vicces fotókat egy magyar apukától! 

Punkzdadnek, azaz Bikás Zoltánnak egyre több követője van az Instagramon. Zoli 41 évesen lett apa, ekkor született meg kisfia, aki ma már hatéves. 

Ilyen az, ha az apu és a gyerek egyedül marad otthon: 10 vicces kép a magyar apától, akit imád a net

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük