Elsorvadt az agyam a gyes alatt? 4 klasszikus anyapara munkába állás előtt

A gyerekkel otthon töltött időt követően még akkor is nehéz a munkába állás, ha vágysz rá.

no-dolgozik-szoptat
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy-két év gyermekkel otthon töltött idő után cseppet sem könnyű újra visszatérni a nem mackónadrágban és paradicsomfoltos pólóban dolgozó emberek világába.

Minden anyukában felmerül ilyenkor számos kérdés, melyek egy része technikai, anyagi jellegű, míg más sokkal inkább érzelmi természetű.

Elsorvadt az agyam a gyes alatt?

Sokszor keresed a megfelelő szavakat, de hiába? Nehezedre esik felnőtt társalgást folytatni? Nincs ezen semmi meglepő. Nem, nem sorvadt el az agyad, csak teljesen más területeit használtad az elmúlt időszakban, mint ahogy azt a szülés előtt megszokhattad. A barcelonai Universitat Autonoma és a holland Leideni Egyetem kutatói szerint valóban megfigyelhetők változások az anyává vált nők szürkeállományában. Ezeknek a változásoknak a célja pedig, hogy segítsék az édesanyát a gyermek szükségleteinek felismerésében, éberebbé teszik őket a lehetséges veszélyekkel szemben, szorosabb kötődést tesznek lehetővé. Ha mindezen evolúciós ajándéknak nem tudsz önfeledten örülni, és továbbra is aggaszt a szókincsed beszűkülése, a munkába állás előtt érdemes újra könyvet ragadni! Lehetőleg ne gyereknevelési szakkönyvet.

Hogy bírja majd a bölcsit?

Az édesanyák többsége rosszul éli meg a bölcsődekezdést. Jellemzően sokkal nehezebben veszik az akadályt, mint maga a gyerek. Érthető, hiszen a beszoktatás mindössze két hét alatt vágja el a 0-24 órás együtt létezés hosszú hónapjait.

Az viszont, hogy a gyerek végül jól bírja-e a bölcsit, leginkább az anyán és a gondozónőn múlik. Ha nem azt érzi rajtad, hogy tetőtől talpig görcsben vagy, anyai lelkedet mardossa a bűntudat, amiért bölcsibe adod őt, már egy biztató kezdet lehet. Ugyanilyen fontos a gondozónő személye: próbálj olyan bölcsis nénit találni, akinek az ölébe szívesen beleül a gyerek. Hogy milyen csilli-villi vagy éppen kissé leharcolt maga a bölcsőde intézménye, az csaknem mindegy.

Lesz hová visszamenni?

A munkába való visszatérés egyik legsarkalatosabb pontja, hogy lesz-e egyáltalán hová visszamenni. Előfordulhat, hogy megszűnt a korábban betöltött pozíciód, vagy határozatlan idejű szerződéssel felvettek valakit a helyedre. Fontos tudnod, hogy, amennyiben a munkaköröd megszűnik, úgy a munkáltatód köteles - a végzettségednek megfelelő - más pozíciót felkínálni. Ha pedig az a kellemetlen helyzet áll elő, hogy ketten lennétek egy munkakörre, és a cég nem akar téged visszavenni, úgy közös megállapodásra kell jutnotok. Amennyiben a cég, ahol korábban dolgoztál, megszűnt, úgy fontos tudnod, hogy, ha a szülést megelőzően több mint három évet dolgoztál ezen a helyen, jogod van végkielégítésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehetne részmunkaidős állásban dolgozni?

Amennyiben a gyed letelte után még nem érzed megoldhatónak, hogy teljes állásban dolgozz, nem kell erőszakot tenned magadon és a kis családon. Gyermeked két-három éves kora között ugyanis a munkáltatódnak kötelessége részmunkaidős, napi négy órás munkalehetőséget biztosítani számodra - a napi hat órás változatra már nem kötelezi őt a törvény. Három vagy több gyermek esetén pedig a legkisebb ötéves koráig jár a részmunkaidős állás lehetősége.

Fotó: Getty Images.

Ezt is szeretjük