Elsorvadt az agyam a gyes alatt? 4 klasszikus anyapara munkába állás előtt

A gyerekkel otthon töltött időt követően még akkor is nehéz a munkába állás, ha vágysz rá.

no-dolgozik-szoptat

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy-két év gyermekkel otthon töltött idő után cseppet sem könnyű újra visszatérni a nem mackónadrágban és paradicsomfoltos pólóban dolgozó emberek világába.

Minden anyukában felmerül ilyenkor számos kérdés, melyek egy része technikai, anyagi jellegű, míg más sokkal inkább érzelmi természetű.

Elsorvadt az agyam a gyes alatt?

Sokszor keresed a megfelelő szavakat, de hiába? Nehezedre esik felnőtt társalgást folytatni? Nincs ezen semmi meglepő. Nem, nem sorvadt el az agyad, csak teljesen más területeit használtad az elmúlt időszakban, mint ahogy azt a szülés előtt megszokhattad. A barcelonai Universitat Autonoma és a holland Leideni Egyetem kutatói szerint valóban megfigyelhetők változások az anyává vált nők szürkeállományában. Ezeknek a változásoknak a célja pedig, hogy segítsék az édesanyát a gyermek szükségleteinek felismerésében, éberebbé teszik őket a lehetséges veszélyekkel szemben, szorosabb kötődést tesznek lehetővé. Ha mindezen evolúciós ajándéknak nem tudsz önfeledten örülni, és továbbra is aggaszt a szókincsed beszűkülése, a munkába állás előtt érdemes újra könyvet ragadni! Lehetőleg ne gyereknevelési szakkönyvet.

Hogy bírja majd a bölcsit?

Az édesanyák többsége rosszul éli meg a bölcsődekezdést. Jellemzően sokkal nehezebben veszik az akadályt, mint maga a gyerek. Érthető, hiszen a beszoktatás mindössze két hét alatt vágja el a 0-24 órás együtt létezés hosszú hónapjait.

Az viszont, hogy a gyerek végül jól bírja-e a bölcsit, leginkább az anyán és a gondozónőn múlik. Ha nem azt érzi rajtad, hogy tetőtől talpig görcsben vagy, anyai lelkedet mardossa a bűntudat, amiért bölcsibe adod őt, már egy biztató kezdet lehet. Ugyanilyen fontos a gondozónő személye: próbálj olyan bölcsis nénit találni, akinek az ölébe szívesen beleül a gyerek. Hogy milyen csilli-villi vagy éppen kissé leharcolt maga a bölcsőde intézménye, az csaknem mindegy.

Lesz hová visszamenni?

A munkába való visszatérés egyik legsarkalatosabb pontja, hogy lesz-e egyáltalán hová visszamenni. Előfordulhat, hogy megszűnt a korábban betöltött pozíciód, vagy határozatlan idejű szerződéssel felvettek valakit a helyedre. Fontos tudnod, hogy, amennyiben a munkaköröd megszűnik, úgy a munkáltatód köteles - a végzettségednek megfelelő - más pozíciót felkínálni. Ha pedig az a kellemetlen helyzet áll elő, hogy ketten lennétek egy munkakörre, és a cég nem akar téged visszavenni, úgy közös megállapodásra kell jutnotok. Amennyiben a cég, ahol korábban dolgoztál, megszűnt, úgy fontos tudnod, hogy, ha a szülést megelőzően több mint három évet dolgoztál ezen a helyen, jogod van végkielégítésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lehetne részmunkaidős állásban dolgozni?

Amennyiben a gyed letelte után még nem érzed megoldhatónak, hogy teljes állásban dolgozz, nem kell erőszakot tenned magadon és a kis családon. Gyermeked két-három éves kora között ugyanis a munkáltatódnak kötelessége részmunkaidős, napi négy órás munkalehetőséget biztosítani számodra - a napi hat órás változatra már nem kötelezi őt a törvény. Három vagy több gyermek esetén pedig a legkisebb ötéves koráig jár a részmunkaidős állás lehetősége.

Fotó: Getty Images.

Így néz ki 5 perc csend testvérek között: nem csoda, ha elállt a szülők szava

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük