8 fontos kérdés és a válaszok a 30 év alatti anyák szja-mentességéről

Nem minden 30 év alatti anya részesül adókedvezményben.

30 év alatti anyák szja-mentessége
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tavaly decemberben a kormány bejelentette, hogy a 30 év alatti anyák 2023. január 1-jétől személyijövedelemadó-mentességet kapnak.

25 év 30 év közötti anyák vehetik igénybe, de bizonyos feltételeknek meg kell felelniük, illetve a kedvezménynek van egy plafonértéke is.

A gyermek 2023-as születésétől él az szja-mentesség?

Nem, hasonlóan a családi adókedvezményhez, a várandós nő már a magzat fogantatásának 91. napjától jogosult az szja-mentességre. Ehhez egy orvosi papírra van szükség, melyben a nőgyógyász igazolja a várandósság betöltött 91. napjának tényét.

Visszamenőleg érvényesíthető a 30 év alatti anyák szja-mentessége?

Bár sokan gondolták, hogy 25-30 év közötti anyák már megszületett gyermekeik után is érvényesíthetik az szja-kedvezményt 2023. január 1-jétől, valójában nem így van. Sajnos az adókedvezmény csak abban az esetben él, ha a gyermek 2023. január 1. után születik, illetve várandós édesanya esetében a magzat betöltötte a 91. napot.

Hogy kell igényelni a 30 év alatti anyák szja-kedvezményét?

Adóelőleg-nyilatkozatot kell tenni a munkáltató felé ahhoz, hogy a kedvezményt a havi fizetésből érvényesíteni tudja. Ennek két útja van: kitölthető a NAV honlapjáról letöltött papíralapú nyomtatvány, melyet aztán a munkáltatónak kell átadni, vagy ügyfélkapun keresztül be lehet lépni az ONYA felületre, és az itt kitöltött nyomtatványt a NAV juttatja el az abban megjelölt munkahely részére. Ezt követően az édesanyának nincs további teendője.

Milyen jövedelmek után érvényesíthető a 30 év alatti anyák szja-kedvezménye?

Nemcsak a munkabérből, hanem adóköteles társadalombiztosítási ellátásokból, így a csecsemőgondozási díj (csed) és a gyermekgondozási díj (gyed) után is érvényesíthető az szja-kedvezmény. Egyéni vállalkozók esetében a vállalkozói kivét vagy az átalányban megállapított jövedelem csökkenthető ezzel a kedvezménnyel.

A szülést követően újra igényelni kell az szja-kedvezményt?

Igen, a gyermek születését követően újabb nyilatkozatot kell tennie az édesanyának - akkor is, ha már a várandósság ideje alatt is igénybe vette az adókedvezményt. Az új nyilatkozatban már szerepelnie kell a gyermek nevének, adóazonosító jelének is, valamint annak, hogy a kedvezményre a 2022. december 31. után született gyermeke után jogosult.

Meddig vehető igénybe az szja-kedvezmény abban az esetben, ha a gyermek 2023 februárjában születik, az édesanya pedig 2023 szeptemberében betölti a 30. életévét?

Az édesanya már a várandóssága végén, 2023. január 1-jétől igénybe veheti a kedvezményt, ám csak a 30. születésnapjáig, tehát szeptemberig jogosult az szja-mentességre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Van plafonértéke a 30 év alatti anyák szja-kedvezményének?

Igen, a kedvezmény érvényesítésének van egy felső korlátja: annak összege jogosultsági hónaponként nem haladhatja meg 2023-ban a KSH által 2022. július hónapra vonatkozóan közzétett bruttó átlagkereset összegét, vagyis 499 952 forintot.

Csak saját gyermek után jogosult a 30 év alatti édesanya az szja-mentességre?

Nem. Örökbe fogadott gyermekek után is érvényesíthető az szja-kedvezmény, amennyiben az örökbe fogadó édesanya 25-30 év közötti.

Anya-fia találkozás

Holly Shearer 15 évesen hozta világra kisfiát, és úgy döntött, örökbe adja a babát, hogy egy olyan szerető párhoz kerüljön, akik tudják neki biztosítani azokat az életkörülményeket, amiket ő nem.

20 évvel az örökbeadás után találkozott anya és fia - Meglepő dologra döbbentek rá

Nézegess képeket!

Elolvasom

Forrás: nav.gov.hu

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük