Hogy ne legyen egyszerű az élet szüléskor: ezeket a hivatalos papírokat kell elintézni

Már az első trimeszter végével elkezdődnek a papírmunkák.

terhes-no-papirok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy gyermek érkezése örömteli esemény a család életébe, de számos olyan hivatalos ügyintézéssel is együtt jár, melyre sokan nem is gondolnak. Jó hír, hogy némelyikük nem pusztán bosszantó bürokratikus hercehurca, hanem plusz pénzt hoz a kasszába. Persze ezeket is lehetne egyszerűbben.

Hogy se a családi adókedvezménytől, se az egyszeri anyasági támogatástól ne ess el, összegyűjtöttük neked, milyen hivatalos papírmunkákról nem szabad megfeledkezned a terhesség idején, illetve a szülést követően.

Családi adókedvezmény

Az első hivatalos papír, melyet érdemes elintézned, mindjárt pénzzel is jár. A családi adókedvezmény igényléséhez az első trimeszter végén a nőgyógyásztól kell kérned egy igazolást arról, hogy a magzat elmúlt 91. napos. Ezt a papírt meg kell őrizned öt évig - az adóbevallás elévüléséig. A munkaadódnak pedig a NAV honlapjáról letölthető Adóelőleg-nyilatkozat a családi kedvezmény érvényesítéséről című hivatalos papírt kell leadnod kitöltve.

A következő hónaptól havi 10 000 forinttal több pénz érkezik a fizetéseddel - egy gyerek után ugyanis ennyi családi adókedvezményt ad az állam. Ha lemaradtál az igénylésről, vagy szeretnéd inkább egyben felvenni a pénzt, arra is van lehetőség: ilyenkor az adóbevallással együtt kell leadnod az adóelőleg-nyilatkozatot, és egyben kapod majd meg az összeget.

CSED

A CSED - vagyis csecsemőellátási díj - a szülés várható napját négy héttel megelőzően vagy a szülés napjától igényelhető, amennyiben a szülést megelőző két évben volt összesen 365 nap munkaviszonyod. A hat hónapra - egész pontosan 168 napra - szóló ellátás a napi átlagkereseted 70%-a. Az igényléshez az OEP honlapjáról letölthető hivatalos nyilatkozatot kell kitöltened. Ezt a papírt a munkahelyeden kell leadnod.

Családi pótlék

A családi pótlék alanyi jogon jár, de igényelni kell a lakóhelyed szerint illetékes Kormányablaknál, illetve ügyfélkapun keresztül online is, a kicsi születése után - visszamenőleg legfeljebb két hónapra. A formanyomtatványt innen tudod letöltetni. A családi pótlék egygyermekes családok számára havi 12 200 forint, gyermeket egyedül nevelő szülőknek 13 700. Két gyermek után gyerekenként 13 300 forint, egyedülálló szülőként 14 800 forint a családi pótlék gyermekenként. A kicsi születésétől iskoláskoráig jár. Ezt követően pedig ugyanennyi juttatás jár a gyerek húszéves koráig, de már beiskolázási támogatás címen.

Anyakönyvi kivonat, lakcímkártya, TAJ-kártya, adókártya a gyereknek

Jó hír, hogy ezeket az okmányokat nem kell külön igényelned, már a kórházban töltött idő alatt elindítják ennek folyamatát. A szükséges papírokat a szülést követően, a kórházban el fogják kérni tőled. Kell hozzá a szülők személyi igazolványa, lakcímkártyája, valamint a szülők házassági anyakönyvi kivonata - illetve ennek hiányában apasági nyilatkozat. Az általad megadott lakcímre postai úton fogják kiküldeni a kicsi születési anyakönyvi kivonatát, a lakcímkártyát és a TAJ-kártyát is - általában a szülést követő néhány napon belül.

Bár nem hangzik túl jól, hazánkban már a csecsemőknek is van adókártyájuk. A továbbiakban a családi adókedvezmény igényléséhez lesz rá szükség. Ezt szintén nem kell külön igényelned, a kórház indítja el az ügyintézés folyamatát. Általában egy hónapon belül megkapod postán.

Apát megillető pótszabadság

A baba születését követően az apát öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg. Ezt a kicsi két hónapos koráig az apa kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni a munkáltató. Az igényléshez szükséges formanyomtatványt innen tudja letölteni, melyet értelemszerűen az apa munkahelyén kell leadni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egyszeri anyasági támogatás

A baba születését követő fél évben egyszeri anyasági támogatás illet meg téged, mely 2019-ben 64 125 forint - ikergyermekek esetén 85 500 forint. Ennek igénylését a lakóhelyed szerint illetékes kormányablaknál tudod indítani, illetve, ha rendelkezel ügyfélkapuval, online is intézheted. Erre a formanyomtatványra lesz szükséged hozzá. Az egyszeri anyasági támogatás feltétele, hogy a várandósság alatt legalább négy alkalommal megjelenj a védőnőnél - koraszülés esetén egy alkalom is elegendő. Ezt a várandósgondozási kiskönyveddel tudod majd igazolni.

Az élet egy várandós nő oldalán

A következő képekkel édesapák próbálták meg szemléltetni, milyen viccesek is a hétköznapok egy babát váró nő oldalán. 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük