Mi történik az újszülött agyában, ha anyja meztelen ölébe teszik? Az érintés szerepe egészen csodálatos
A szülői érintés nem csak emocionálisan van hatással a babára.

GettyImages-200497480-001
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az érintés és a fizikai kontaktus az újszülöttek számára éppoly létkérdés, mint például a táplálkozás. Az édesanya vagy édesapa csupasz mellkasára helyezett újszülött könnyebben megnyugszik, gyorsan vigasztalhatóvá válik, biztonságban érzi magát, nem utolsó sorban pedig segíti a korai kötődés kialakulását is.

A legújabb kutatások szerint nem csak emocionálisan, a baba testi-lelki fejlődése szempontjából fontos a szülői érintés. A bőr-bőr kontaktus a kicsi agyi fejlődésére és a fájdalomérzetére is hatással van.

Az érintés szerepe

Az European Heart Journal című szaklapban megjelent tanulmányban angol és kanadai tudósok a londoni University College Hospital intézményében 0-3 hónapos csecsemőket vizsgáltak, a fejbőrükre helyezett elektródák segítségével figyelték a babák fájdalomérzetre adott agyi aktivitását - írja a Science Focus.

GettyImages-98478811

A csecsemőket három csoportra osztották: azokra, akik inkubátorban feküdtek, akiket édesanyjuk ruhában tartott a karjaiban, és azokra, akiket csupaszon meztelen édesanyjuk mellkasára helyeztek. Majd mindegyik csecsemőtől sarokszúrással vért vettek, és figyelték a fájdalomérzetre adott válaszreakcióikat.

A csecsemők agyi reakciói a fájdalomra kezdetben mindhárom csoportban azonosak voltak: a sarokszúrás négy-öt hullámból álló agyi választ váltott ki. A kutatók azonban azt tapasztalták, hogy az utolsó hullámok a harmadik csoportnál, a bőrkontaktust élvező babáknál enyhébbek voltak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Lorenzo Fabrizi idegtudós szerint a bőr-bőr kontaktus csökkentheti az újszülöttek agyának fájdalomra adott válaszát, mivel más utat használ a fájdalomra adott válasz feldolgozására, emellett megerősíti a szülők és újszülötteik közötti érintés fontos szerepét.

GettyImages-923664134

- Lehet, hogy a fájdalom mindhárom csoportban ugyanaz lesz, de az, hogy a baba agya hogyan dolgozza fel, és reagál erre a fájdalomra, attól függ, hogy milyen a szülőkkel való testkontaktus - mondta.

Ezért fontos az aranyóra szülés után

Aranyórának nevezik a szülést követő egy-két órát, amit az anya, apa és az újszülött baba már egy családként, meghitten, együtt élhet át. Fontos, intim momentumról van szó, ami számos pozitív hatással bír.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük