10 jel, hogy hamarosan beindul a szülés: a hát és a pocak is megjósolja

A közelgő szülésre a test kisebb-nagyobb jelekkel hívja fel a figyelmet.

kozeleg-a-szules

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Közeledve a várandósság végéhez, a kismamák zöme érthető módon már fáradt, megviselt a teher miatt, és lélekben is készül a szülésre, ezért sokan szeretnék tudni, körülbelül mikor érkezik a baba.

A választ legpontosabban az orvos tudja megjósolni, de még ő sem 100%-osan. A minél pontosabb jóslásban viszont besegít a test is: 10 olyan jel is van, ami arra mutat, hogy közeleg a szülés napja.

A baba lentre helyezkedik

Optimális esetben a szülés előtt a baba a pocakban pozíciót vált. Fejjel a kismedence irányába fordul, amerre szüléskor majd kibújhat.

Ez első szülőknél pár héttel a baba érkezése előtt megtörténhet, ha pedig már nem az első gyermek jön világra, akkor valamivel később. Az érzésre lefelé eső hastól a kismama azt érzi, még gyakrabban kell pisilnie, és valamelyest a járása is megváltozhat. Pozitívum, hogy a tüdő szabadabbá válik, mert a lehelyezkedő baba kevésbé nyomja.

Hasmenés

A szülés közeledtének egy feltűnőbb jele a hasmenés. Bár senkinek sem a kedvence, ez alapvetően egy jó jel, ugyanis azt jelzi, hogy az izmok készülnek a baba kitolására. Fontos figyelni rá, hogy a kismama megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával pótolja a folyadékveszteséget.

Görcsök és hátfájás

Kétféle fájdalom is megjósolhatja, hamarosan eljön a szülés napja. Az azt megelőző időszakban egyfelől előfordulhatnak jósló görcsök. A kellemetlenség egy bizonyos szinten természetes, de érdemes az orvos véleményét is kikérni, különösen, ha a görcsök feltűnően erősek és gyakoriak.

Fokozott hátfájás

A kismama a szülés előtti időszakban fokozott hátfájdalmat is tapasztalhat, amit a pocak súlya mellett a szülésre készülő szervezetben megfeszülő hátizmok okoznak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Braxton Hicks-összehúzódások

Az összehúzódások alapvetően a szülés beindulásának a jelei, ám nem minden esetben. Úgynevezett Braxton Hick-összehúzódások a szülés előtti hetek során is jelentkezhetnek. Ezek egyfajta jósló, illetve felkészítő összehúzódások. A valós összehúzódásoktól az különbözteti meg ezeket, hogy:

  • a valósak esetében nem enyhül a fájdalom, amikor a kismama testhelyzetet vált,
  • a valós fájdalom nem enyhül, hanem erősödik, ha a kismama felkel, megmozdul,
  • a valós összehúzódás gyakorta ismétlődő, sokkal fájdalmasabb, és egyre erősödik,
  • a valós, de még korai fájások hasonlítanak a nagyon erős menstruációs fájdalomhoz, lesugárzik a combokra, hátfájdalommal társul, és nyomás érzése kíséri azokat.

Abbamarad a súlygyarapodás

Mindenkinek más mértékben gyarapszik a súlya a terhesség alatt, de bármennyivel is, a szülés előtti időszakban ez a súlygyarapodás abbamarad. Ez tehát szintén egy jósló jel, hogy hamarosan elérkezik a szülés napja.

Extrém fáradtság vagy feltűnő energikusság

A terhesség sosem sétagalopp, de a szülés előtti időszakban extrém fáradtság uralkodhat el a kismamán. A szervezet készül, energiát gyűjt, és igényli a több pihenést. Ha csak lehet, érdemes engedni ennek az igénynek, és szundítani egyet-egyet napközben is. Érdekes, de a szülést jósolhatja meg a kirobbanó energikusság is. Bár sok kismama ingert érez rá, hogy kihasználja ezt, és egy utolsót takarítson, mégis másképp rendezze a babaszobát, és újrapakolja a babaholmikat, nem érdemes kihasználni az energiatöbbletet. Jobb tartalékolni a szülés idejére.

Sűrű, rózsaszín hüvelyi folyás

A szülés előtti pár nap folyamán a kismama észreveheti, hogy sűrűbb, rózsaszínes hüvelyi folyása van. Ez is egyike a szülést jósló jeleknek.

Távozik a nyákdugó, elfolyik a magzatvíz

A szülés napján a kismama észreveheti, hogy egészben vagy darabokban, de távozott az úgynevezett nyákdugó, mely védőfunkciót töltött be, a méhszájat zárta el a külső hatásoktól. Ez ugyanakkor sok kismama esetében csak a szülőszobán történik meg. Indulni kell a kórházba, amennyiben a magzatvíz is távozik.

A méhnyak tágul

Végül egy jel, amit a kismama nem, de az orvosa bizonyosan észrevesz az esedékes ellenőrző vizsgálat során: a közelgő szülés egyik legegyértelműbb jele, hogy a méhnyak fokozatosan tágulni kezd. Az orvos tapintás alapján tud jósolni, hogy a szülés hozzávetőlegesen mikor indulhat be.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük