10 jel, hogy hamarosan beindul a szülés: a hát és a pocak is megjósolja
A közelgő szülésre a test kisebb-nagyobb jelekkel hívja fel a figyelmet.

kozeleg-a-szules
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Közeledve a várandósság végéhez, a kismamák zöme érthető módon már fáradt, megviselt a teher miatt, és lélekben is készül a szülésre, ezért sokan szeretnék tudni, körülbelül mikor érkezik a baba.

A választ legpontosabban az orvos tudja megjósolni, de még ő sem 100%-osan. A minél pontosabb jóslásban viszont besegít a test is: 10 olyan jel is van, ami arra mutat, hogy közeleg a szülés napja.

A baba lentre helyezkedik

Optimális esetben a szülés előtt a baba a pocakban pozíciót vált. Fejjel a kismedence irányába fordul, amerre szüléskor majd kibújhat.

Ez első szülőknél pár héttel a baba érkezése előtt megtörténhet, ha pedig már nem az első gyermek jön világra, akkor valamivel később. Az érzésre lefelé eső hastól a kismama azt érzi, még gyakrabban kell pisilnie, és valamelyest a járása is megváltozhat. Pozitívum, hogy a tüdő szabadabbá válik, mert a lehelyezkedő baba kevésbé nyomja.

Hasmenés

A szülés közeledtének egy feltűnőbb jele a hasmenés. Bár senkinek sem a kedvence, ez alapvetően egy jó jel, ugyanis azt jelzi, hogy az izmok készülnek a baba kitolására. Fontos figyelni rá, hogy a kismama megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával pótolja a folyadékveszteséget.

Görcsök és hátfájás

Kétféle fájdalom is megjósolhatja, hamarosan eljön a szülés napja. Az azt megelőző időszakban egyfelől előfordulhatnak jósló görcsök. A kellemetlenség egy bizonyos szinten természetes, de érdemes az orvos véleményét is kikérni, különösen, ha a görcsök feltűnően erősek és gyakoriak.

Fokozott hátfájás

A kismama a szülés előtti időszakban fokozott hátfájdalmat is tapasztalhat, amit a pocak súlya mellett a szülésre készülő szervezetben megfeszülő hátizmok okoznak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Braxton Hicks-összehúzódások

Az összehúzódások alapvetően a szülés beindulásának a jelei, ám nem minden esetben. Úgynevezett Braxton Hick-összehúzódások a szülés előtti hetek során is jelentkezhetnek. Ezek egyfajta jósló, illetve felkészítő összehúzódások. A valós összehúzódásoktól az különbözteti meg ezeket, hogy:

  • a valósak esetében nem enyhül a fájdalom, amikor a kismama testhelyzetet vált,
  • a valós fájdalom nem enyhül, hanem erősödik, ha a kismama felkel, megmozdul,
  • a valós összehúzódás gyakorta ismétlődő, sokkal fájdalmasabb, és egyre erősödik,
  • a valós, de még korai fájások hasonlítanak a nagyon erős menstruációs fájdalomhoz, lesugárzik a combokra, hátfájdalommal társul, és nyomás érzése kíséri azokat.

Abbamarad a súlygyarapodás

Mindenkinek más mértékben gyarapszik a súlya a terhesség alatt, de bármennyivel is, a szülés előtti időszakban ez a súlygyarapodás abbamarad. Ez tehát szintén egy jósló jel, hogy hamarosan elérkezik a szülés napja.

Extrém fáradtság vagy feltűnő energikusság

A terhesség sosem sétagalopp, de a szülés előtti időszakban extrém fáradtság uralkodhat el a kismamán. A szervezet készül, energiát gyűjt, és igényli a több pihenést. Ha csak lehet, érdemes engedni ennek az igénynek, és szundítani egyet-egyet napközben is. Érdekes, de a szülést jósolhatja meg a kirobbanó energikusság is. Bár sok kismama ingert érez rá, hogy kihasználja ezt, és egy utolsót takarítson, mégis másképp rendezze a babaszobát, és újrapakolja a babaholmikat, nem érdemes kihasználni az energiatöbbletet. Jobb tartalékolni a szülés idejére.

Sűrű, rózsaszín hüvelyi folyás

A szülés előtti pár nap folyamán a kismama észreveheti, hogy sűrűbb, rózsaszínes hüvelyi folyása van. Ez is egyike a szülést jósló jeleknek.

Távozik a nyákdugó, elfolyik a magzatvíz

A szülés napján a kismama észreveheti, hogy egészben vagy darabokban, de távozott az úgynevezett nyákdugó, mely védőfunkciót töltött be, a méhszájat zárta el a külső hatásoktól. Ez ugyanakkor sok kismama esetében csak a szülőszobán történik meg. Indulni kell a kórházba, amennyiben a magzatvíz is távozik.

A méhnyak tágul

Végül egy jel, amit a kismama nem, de az orvosa bizonyosan észrevesz az esedékes ellenőrző vizsgálat során: a közelgő szülés egyik legegyértelműbb jele, hogy a méhnyak fokozatosan tágulni kezd. Az orvos tapintás alapján tud jósolni, hogy a szülés hozzávetőlegesen mikor indulhat be.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük