18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Szex a szülés után: 4 fontos dolog, amire figyeljetek a szülész-nőgyógyász szerint

Mikor lehet újra szeretkezni, és mi befolyásolja ezt?

Szülés utáni szex nőgyógyász szerint

A párkapcsolat az új jövevény érkezésével gyökeresen megváltozik. A kettőből hirtelen három lesz, a partnerrel együtt töltött idő pedig egészen más formát ölt. Az így kialakuló helyzet természetesen a szexuális életre is hatással van. A szülés utáni szexről nem érdemes általánosságban beszélni, a gyakorlatban ugyanis rengeteg egyéni kérdést felvet a kismamák körében: mikor szabad, mennyi fájdalom a normális, visszatérhet-e minden a régi kerékvágásba? 

Bár az alapvető tanács az, hogy szülés után a párok körülbelül hat hétig várjanak a szeretkezéssel, mégis akadnak olyanok, akik szinte elviselhetetlen fájdalmat éreznek még ez idő tájt a behatoláskor. Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász szakértőnk válaszolt a témában.

- Szülés után a kontoll nőgyógyászati vizsgálatra általában hat héttel később hívják vissza a kismamákat. Én azt javasolom, ha késznek érzi magát a kismama, próbálják meg a szexuális együttlétet már a kontroll előtt pár nappal, hogy ha esetleg valami gond, fájdalom van, akkor azt tudja jelezni a kezelőorvosnak. Mivel ilyenkor relatíve sok idő telik el a legutóbbi szex óta, így az elején egy kis kellemetlenség, pici fájdalom a behatolásnál, a mozgásnál még belefér. De ha ez sem a szex alatt, sem a következő együttlétkor nem csökken, sőt, fokozódik, akkor orvoshoz kell fordulni.

A doktornő elmondta azt is, hogy a szülés közben előforduló beavatkozások, így például a gátmetszés vagy a gátrepedés hegei a hatodik hétre szinte maradéktalanul begyógyulnak, de a hegek jóval érzékenyebbé tehetik a nő testét, ezért ilyenkor különösen fontos az óvatosság szex közben a férfi részéről is.

- Egy hegesen gyógyuló hasi seb még egy évvel a szülést követően is lehet érzékeny a tapintásra, a pároknak erre is oda kell figyelni. Nem beszélve arról, hogy egy tampon felhelyezése vagy eltávolítása közben még évekkel a szülést követően is érzékeny maradhat a gátmetszés vagy gátrepedés helye. Ez normál esetben annyit jelent, hogy szex közben óvatosabban kell elkezdeni a dolgokat, egy hosszabb előjátékkal, síkosító használatával megelőzhetjük azt, hogy a szex fájdalommal járjon.

A változás nem maradandó

Sok kismama aggódik amiatt, hogy a szülés következtében búcsút inthet a régi, szűk hüvelyének, ami miatt a szex már soha nem lesz ugyanolyan, dr. Oláh Orsolya ugyanakkor elmondta, hogy a hüvely tágassága hat hét után még nem a végleges állapotában van, emiatt tehát ilyenkor még korai lenne aggódni, ahogy a test további változásai sem indokolják:

- A szülés után észlelt vizeletinkontinencia egy évvel a szülést követően el szokott múlni. Ettől függetlenül fontosnak tartom a medencefenéki tornagyakorlatok végzését, mert egy jó tónusos medencefenéki izomzattal a hüvely is nagyobb mértékben összehúzható, és a szexuális élmény is nagyobb lehet.

Női testek szülés után, retus nélkül: ugye, hogy gyönyörűek?

Nézegess képeket!

Elolvasom

- Szülés után hetekig nagyon érzékeny lehet a mell, még hat héttel később is, főként, ha anyatejes a kisbaba. Erre is oda kell figyelni, sok párnál a mell szoptatás alatt tabu marad. Nem feltétlenül van erre szükség, de a mellek érzékenysége és az esetleges tejcsorgás sok mindenkit zavarhat, akkor is, ha ez természetes. Kölcsönös megértésre van szükség ebben az időszakban.

Természetes, ha csökken a vágy

Komoly konfliktusforrást jelent a kapcsolatokban az is, hogy szülés után nem is minden nő kívánja a szexet, ezt a vágy nélküli állapotot pedig nem csupán a fájdalmas élmények gerjesztik. Sok esetben a nő egyszerűen elveszti az önbizalmát, illetve a gyerekkel töltött első idők sok energiát is kívánnak, ami fáradtsághoz vezet.

- Szülés után a nő lelkileg is átalakul, az első babánál megszületik az anya is, és ez nagyon intenzíven igénybe veszi az édesanyát mentálisan, azon kívül, hogy egy újszülött 0-24 órás szolgálat. Emellett a plusz kilók, a megváltozott alak, a kis pocak, striák, megduzzadt mellek mind csökkenthetik a nő önbizalmát. Van, akit ez egyáltalán nem zavar - van, akinek nincs is, ami zavarja -, de a többséget valamennyire igen.

- Szoptatás alatt csak mérsékelt diétára van lehetőség, az elején a sporttal is nagyon csínján kell bánni, hogy a kismedencei szerveket rögzítő szalagok ne sérüljenek, így a visszaalakulás is sok hónapot vehet igénybe. Ilyenkor normális, hogy a szex egy darabig nem elsődleges, van olyan nő, akinek hónapok kellenek, hogy ismét nőként tudjon tekinteni magára, és megjöjjön a kedve a szexhez - tette hozzá a doktornő.

Egy év is kellhet

A szülés utáni időszak nehézségei idővel elhalványulnak, és minden jóra fordul, ám ehhez kell a pár kitartása, és hogy átlássák a helyzet miértjeit.

- A szexuális vágy és a hüvely nedvesedése viszont a szoptatás alatt végig lehet gyengébb a prolaktin hormon szintje miatt, ez a hormon felelős a tejtermelésért. Más a helyzet, ha mindemellett depresszióra jellemző tünetei is vannak a kismamának, ekkor már van értelme felkeresni egy szakembert. Sokaknál látom, hogy akár egy év, sőt, akár több idő is kell ahhoz, hogy a pár szexuális élete visszatérjen a régi kerékvágásba. Ez az időszak nagyon próbára teheti a párokat, de ki kell tartani, mert ott a fény az alagút végén.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük