Nem rossz anya, csak olyan, mint a többség - Így kezelhető jól a szülés utáni depresszió

Két szakértőt kérdeztünk a szülés utáni depresszióról.

A szülés utáni depresszió súlyát még a viszonylag közeli múltban is hajlamosak voltak alábecsülni, így az érintettek szégyellnivalónak tartották, és nemhogy nem beszéltek róla, de egyenesen titkolták - és sajnos még manapság is akadnak, akik így gondolkodnak. Pedig ez a fajta lelki probléma nemcsak az anya, hanem a körülötte lévők életére is negatívan hathat, elhanyagolva pedig egyfajta öngerjesztő folyamatot indíthat el, amelynek során a beteg akár az öngyilkosságig is eljuthat.

A probléma  némi odafigyeléssel, a család vagy a barátok, vagy szükség esetén szakember segítségével megelőzhető, illetve kezelhető. Kiss Zsófia klinikai szakpszichológus és dr. Szigeti F. Judit pszichológus többek között elmondták, hogyan ismerhető fel a szülés utáni depresszió, mit tehet ilyen esetben az anya és a környezete, illetve milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre.

Nem úri huncutság

- A viszonylag közeli múltban is nem, vagy csak alig lehetett rá példát találni erre a betegségre. Valóban több nő szenved manapság szülés utáni depresszióban, vagy mindig is ennyi volt, csak éppen nem illett róla beszélni?

- A szülés utáni depresszió meglehetősen gyakori, és több típusa is létezik. A szülés utáni harmadik napon jelentkező "postpartum blues" vagy "baby blues" ingerlékenységgel, síróssággal, szorongással és hangulati labilitással jellemezhető állapot, mely nagyjából két hét alatt általában magától elmúlik. Ennél súlyosabb a szülés utáni negyedik-hatodik hét körül kezdődő szülés utáni depresszió. A postpartum pszichózisok jóval ritkábban, az esetek 0,1-0,2%-ában jelentkeznek.

A szülés utáni depresszív állapotok gyakoriságáról megoszlik a szakirodalom: egyes szakemberek szerint nagyjából az anyák 30%-át, mások szerint 50%-ukat, sőt, 80%-ukat is érintheti. Előfordulása feltehetőleg régen sem volt ritka, hiszen már Hippokratész önálló betegségcsoportként írta le a gyermekágyban jelentkező pszichés problémákat, de egyfelől valóban nem illett róla beszélni, másfelől jellemzően ott volt a nagycsalád mint védőfaktor, a kismama nem élt olyan elszigetelten kisbabájával, mint manapság.

- Alkat kérdése, hogy kinél mekkora az esély szülés utáni depresszióra, vagy szerepet játszhatnak a probléma kialakulásában a körülmények is?

- A szülés utáni depresszív állapot hátterében összetett folyamatok állnak. A hormonális és anyagcsere-változások mellett jelentős a családi életmód változása, az új helyzet okozta bizonytalanság és a szorongás hatása is. Ez utóbbiak jelentőségére utal, hogy az örökbe fogadó szülők is gyakran hasonló tüneteket mutatnak a vágyott kisgyermek megérkezése után. Akinek korábban volt depressziós epizódja, fokozottan veszélyeztetett a szülés utáni depresszió kialakulása szempontjából. Ugyancsak kockázati tényezőt jelent a nem megfelelő partneri, illetve egyéb társas támasz, a munkanélküliség vagy a terhesség nem tervezett volta. A terhesség alatti komplikációk is hajlamosíthatnak depresszióra szülés után.

- Milyen tünetek jelentkezéskor kell gyanút fognia a kismamának, hogy nem csupán aggodalomról, kimerültségről van szó - ami természetes, ha valaki hirtelen felelőssé válik egy új életért, és a nap 24 órájában készenlétben áll -, hanem már nagyobb a baj?

- Az állandó sírás, a levert hangulat, a fáradékonyság vagy az érdeklődés és az örömre való képesség elvesztése hangulatzavarra utalhat. A kismama egyre kevésbé tud örülni gyermekének, ellátása egyre fárasztóbbá, súlyos esetben lehetetlenné válik számára. A gyermekgondozás által megkívánt mértéknél jobban megváltozott alvási és evési szokások szintén figyelmeztető jeleknek tekinthetők. Súlyosabb esetben állandó bűntudat, önvád, reménytelenség és öngyilkossági gondolatok, fantáziák jelentkeznek, melyeket a lehető legkomolyabban kell venni.

- Minden esetben célszerű szakemberhez fordulni, vagy a szülés utáni depresszió idővel magától is elmúlhat?

- Ha a szülés után két-három héttel is még fennállnak vagy súlyosbodnak a tünetek, akkor feltétlenül szakemberhez kell fordulni. Spontán gyógyulás is bekövetkezhet általában három-hat hónapon belül, de a kezeletlen betegség akár két évig is elhúzódhat.

- Milyen módon kezelhető a szülés utáni depresszió?

- Pszichoterápiával általában hatékonyan kezelhető az enyhe és a középsúlyos depresszió, míg a súlyosabb esetekben, különösen öngyilkossági veszélyeztetettség esetén a gyógyszeres kezelés, illetve akár a kórházi kezelés is elengedhetetlen.

- Mit tehet az anya saját magáért, és mit tehet érte a környezete?

- Vegyük komolyan a panaszait, és ne terheljük tovább azzal, hogy most "boldognak kellene lennie" vagy "szedje össze magát". Igyekezzünk ne kritizálni a kismama gyermekgondozási viselkedését ebben az érzékeny időszakban. Ha képes és van lehetősége rá, a kismama is kialakíthatja azt a szokást, hogy meglegyen a napi minimum egy óra "saját ideje". Ha viszont egyedül nem képes erre, akkor a környezetnek érdemes figyelnie. A szülők tehermentesítése, például elviszik a babát, vagy vigyáznak rá egy-két órát, hogy az anya tudjon picit pihenni, nagyon fontos, a család és a barátok ezzel tudnak a legtöbbet segíteni.

- Lehetséges-e megelőzni a szülés utáni depressziót?

- A megelőzés jelenleg ismert legegyszerűbb formája a szűrés, mégpedig mind a terhesség alatt, mind pedig a szülés után, a csecsemő féléves koráig. Ez természetesen a szakemberek - védőnők, szülésznők, orvosok, szociális munkások, pszichológusok - dolga, de a kismama is keresheti ennek lehetőségét, ha rossz érzések ébrednek benne. További prevenciós lehetőséget nyújtanak a szülésre felkészítő programok, ezekről mindenképpen érdemes érdeklődni a kórházban, melyben a kismama szülni fog. Végül ne felejtsük el, hogy a szülés előtti, körüli és utáni időszakban a szorongásos zavarok előfordulása legalább olyan gyakori és megterhelő, mint a depresszióé.

15 alvássegítő tipp, ami sokaknak bevált

Az anya hangulatára érthető módon negatívan hatnak az ébren töltött éjszakák. Íme, 15 bevált tipp, ami segít elaludni a babának.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük