4 mindennapi dolog, ami állítólag megsürgeti a szülést: az orvost kérdeztük, működnek-e
Városi legenda, vagy igaz lehet? Állítólag bizonyos ételek és tevékenységek megsürgethetik a szülést.

kismama
beauty and style
Top olvasott cikkek

Türelem rózsát terem, türelem babát terem - csakhogy a terhesség utolsó pár napját sokszor elég nehéz türelemmel viselni.

Sokfelől hallani, hogy vannak bizonyos baba-előcsalogató praktikák, melyek által picivel kevesebbet várat magára a szülés a kilencedik hónap végén. Sokan be is próbálják vetni ezeket, akik már türelmetlenül várják, hogy megérkezzen a baba, és vége legyen a kényelmetlenebb napoknak, mikor már egy kényelmes pihenőpózt is percekig keresgél az ember.

Miről terjesztik, hogy beválik?

A neten böngészve számos babacsalogató tippet találtunk, de elöljáróban elmondjuk, az lehet a legjobb, ha egyikkel sem próbálkozik az ember, hanem a természetre és orvosára bízza magát. Ha mégis, feltétlenül érdemes kikérnie az ő véleményét.

Állítólag bizonyos fűszerek növelik az alhas vérellátottságát, így a bazsalikom, a kakukkfű vagy a majoránna. Ha a kismama alaposan megfűszerezi a vacsoráját, a baba akár másnap elő is bújhat. Mondják a szexre is, hogy segíthet, illetve a málnalevéltea fogyasztására is. Kérdés, hogy ezek nemcsak városi legendák-e.

Állítólagos praktika a grépfrútléből, narancsléből és egy csipet gyömbérből álló bábakoktél is, mely, ha mást nem is csinál, de vitaminban bizonyosan gazdag. Bábakoktélból megdöbbentő módon alkoholos változat is akad, ám, mivel meggondolatlan módszerekhez semmiképp sem ajánlott folyamodni, azt a receptet nem részletezzük.

Mit mond az orvos?

Kikértük a szülész-nőgyógyász, dr. Oláh Orsolya véleményét, hogy van-e bármilyen praktika mögött valóságtartalom, vagy nincs, és mi lehet az, ami a már nagyon esedékes szülést valóban közelebb hozhatja.

- Rengeteg praktikával találkozni az interneten, málnalevélteával, fűszerekkel, bábakoktéllal, de valójában ezeknél egyáltalán nem igazolt, hogy beindítanák a vajúdást. Az biztos, hogy a szülőszobán tényleg az a tapasztalatunk, hogy egy hirtelen hőmérséklet-változás vagy front esetén nagyon sok kismama jelentkezik felvételre, így erre lehet számítani.

Bár tudtommal nincs olyan vizsgálat, ami igazolta volna a szexuális együttlétek szülésbeindító hatását, logika van benne: a szex, az orgazmus segíti az oxytocin felszabadulását, ami a méhösszehúzódásokért felelős - mondta el a szülész-nőgyógyász.

A cikk az ajánló után folytatódik

Türelem

A legjobb az lehet, ha a kismama megpróbálja valahogy mégis átvészelni azt a kicsi időt, ami még hátravan a terhességből. Megterhelő lehet, nehéz lehet, de el fog érkezni a várva várt pillanat, hiszen a természet, a szervezet működik. Ha pedig túlhordás történne, az orvos, aki figyelemmel kíséri, hogy van a baba odabent, tudni fogja, mi a teendő, hogy a kismama és a baba is rendben legyen.

Ezt is szeretjük