Mennyit érzékel a baba a külvilágból? A szülész-nőgyógyászt kérdeztük

Mikortól és mennyit tapasztal a külvilágból a pocakban növekvő baba? Megkérdeztük az orvost.

mit-hall-baba-2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amint megtudja, hogy várandós, sok kismama már kommunikál a születendő babával. Izgalommal kísérve a pocak növekedését, az apák is szívesen kuporodnak mellé beszélgetni, nem is szólva a kíváncsi nagyobb testvérekről.

De vajon mennyit érzékel mindebből a baba odabent? Mikortól hall? Érzi-e, ha a kismama megsimogatja a pocakját, és hallja-e, ahogy az apa beszél hozzá? Megkérdeztük dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt.

- Vannak, akik megmosolyogják, de oszlassuk el a kételyeket: érdemes a pocakban fejlődő babával kommunikálni?

- Mindenképpen. Több vizsgálat igazolta már, hogy a szülés után a magzat felismeri az ismerős hangokat. Például, ha két különböző anyanyelve van a párnak, az újszülött mindkét anyanyelvre reagál, akkor is, ha ismeretlenek szájából hallja. Viszont, ha egy számára teljesen idegen nyelven beszélnek mellette, figyelmen kívül hagyja. Ugyanez a helyzet a zenével. Ha egy zeneszámot többször hall a méhen belül, születés után is reagál rá, felismeri.

- Mikortól hall a baba a pocakban?

- A 20. terhességi héttől már elég jól fejlett a fül, ekkortól már vizsgálatokkal megfigyelhető, hogy a magzat méhen belül is jól reagál a hangingerekre.

- Ami idekint túl hangos, az a babának odabent lehet káros?

- A magzatot a külvilágtól egy izmos hasfal, a méh és a magzatvíz választja el, ezek együtt még a leghangosabb zajt is tompítják annyira, hogy magát a hallást ne károsítsa. Inkább onnan érdemes megközelíteni a kérdést, hogy egy állandó magas zajszint mennyire tesz jót egy magzatnak. Ugyanúgy, ahogy egy felnőttnek, a magzatnak is szüksége van nyugalomra a méhen belüli fejlődés alatt is. Természetesen nincs csönd odabent sem, az anya szívverése egy állandó, ritmusos hangingert jelent a babának, de ez más, mint a külső zaj.

- Érzi a baba a simogatást a pocakon át?

- Konkrétan a simogatást nem érzi, de az aktivitása korrelál az édesanya hangulatával. Ha az édesanya feszült, a baba a méhen belül hasonlóképpen nyugtalan. De, ha éppen nagyon örül vagy nevet, erre a magzat szintén fokozott aktivitással reagál. Ennek az egyik oka, hogy az anyai érzelmeket kiváltó és azokat befolyásoló hormonok, neurotranszmitterek egy része a méhlepényen keresztül is eljut a magzatig.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Így sajnos a negatív érzelmek is eljuthatnak a babához, igaz?

- Úgy tűnik, hogy a nagyfokú anyai stressz várandósság alatt hajlamosíthat egyes pszichiátriai kórképekre a magzatnál a későbbi életkorban.

- Érezheti a baba, ha az anya nagyobbakat hajol, mozdul, siet?

- A 11. terhességi héttől kezdi el jobban felfedezni a saját testét és a méhet a szájával, kezével és lábával. A magzat a 17. terhességi héttől már reagál a stimulusokra, így igen, a nagyobb mozdulatokat érzékelni tudják a babák odabent. Ezt követően a 30-32. héttől reagálnak a zenére, de már a 27. héttől reagálnak a közvetlenül a várandós hasára helyezett eszközből szóló vibrálásra és hangra.

Ezt is szeretjük