Szülés utáni pszichózis: a betegség súlyosabb, mint a szülés utáni depresszió

Közvetlen életveszélyt jelent az anyára és gyermekére is.

Szülés utáni pszichózis
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan tévesen gondolják, hogy az anya életében a szülés utáni időszak a legboldogabb, amiben nincs helye a depressziónak. A valóságban gyakori, hogy a friss édesanya rosszul érzi magát, hiszen kimerült, és teljesen új helyzettel találja szemben magát, ami szorongást idéz elő. Ez teljesen normális. 

Van azonban, hogy nem csak rosszkedvről és fáradtságról van szó, hanem szülés utáni depresszióról, ritka esetben postpartum pszichózisról - PPP -, ami a legsúlyosabb szülés utáni mentális zavar, mely átlagosan ezer nőből egyet érint. 

Baby blues

A szülés után kialakuló mentális betegségeknek három fajtáját különböztetjük meg: a baby blues-t, a depressziót és a szülés utáni pszichózist. A baby blues minden második nőt érint, jellemző tünetei a koncentrációzavar, a gyakori sírás, alvászavar, frusztráció, ingerlékenység. Sokan már ezt is szégyellik, holott teljesen érthető a jelenség. Ezek a problémák jó esetben pár hét alatt elmúlnak, így nem szükséges velük orvoshoz fordulni, a család támogatása azonban végig nagyon fontos, ahogyan az is, hogy az édesanya ne féljen segítséget kérni.

Sajnos a gyakori levertség csupán a jéghegy csúcsa, a szülés utáni depresszió ugyanis akár hónapokig elhúzódhat, amiből a környezet sokszor csak annyit érzékel, hogy a kismama a megszokottnál idegesebb, kimerültebb. A szülés utáni depresszió megjelenhet a szülést követő néhány napban, míg valakinél fokozatosan alakul ki, időtartama pedig akár három-hat hónapot is felölelhet. 

szules utani pszichozis

Szülés utáni depresszió, pánikbetegség és kényszerbetegség

A szülés utáni depresszió tünetei rendkívül sokfélék: fáradtság, kimerültség, szomorúság, sebezhetőség, étkezési és alvászavarok, dekoncentráltság, memóriazavarok, a baba iránti túlzott aggódás vagy közöny, félelem, érdektelenség a szex iránt, bizarr, öngyilkosságra utaló gondolatok. Változó, hogy ezek közül melyiket és milyen formában tapasztalják meg a nők, az viszont közös a tünetekben, hogy bűntudatot keltenek az édesanyában. Elsősorban azok a nők veszélyeztetettek, akik már átestek depresszión, akik bipoláris depresszióra hajlamosak, vagy megszakították antidepresszáns kezelésüket, nehogy kárt tegyenek a magzatban.

Sokan nem érzik magukat depressziósnak, de gyakran éreznek mellkasi fájdalmat, szapora légzést, hő- vagy hideghullámokat, sokszor reszketnek, halálfélelmük támad, esetleg el akarnak szökni. Ez a szülés utáni pánikbetegség, ami semmivel sem könnyebb vagy elviselhetőbb a depressziónál, de ez is teljesen normális. 

A szülés utáni kényszerbetegség - Obsessive-Compulsive Disorder, OCD - során a kismamát ijesztő gondolatok keríthetik hatalmukba, olyasmik, hogy bántani akarja a babát vagy éppen saját magát, kényszeres gondolatok azzal kapcsolatban, hogy elkaphat egy súlyos betegséget, és még hosszasan lehetne sorolni. Ezek a gondolatok a betegség tünetei, amit felerősíthet, ha az anyuka régebb óta  kényszerbetegségben szenved.

Szülés utáni pszichózis

Ez a szülés utáni hangulatzavarok legszélsőségesebb példája, ami veszélyes téveszmékkel, hallucinációkkal párosulhat. A legijesztőbb, amikor az édesanya torznak - elátkozottnak - látja a csecsemőt, és akár bántalmazhatja is a bébit. Még súlyosabb, ha a téveszmék ön- vagy csecsemőgyilkosságba torkollnak. A csecsemőgyilkosság összefüggésben áll az öngyilkossággal, az anya ugyanis ilyenkor képtelen elkülönített lényként látni gyermekét, és nem akarja magára hagyni, ha ő már nem lesz. A szülés utáni pszichózis azonnali orvosi kezelést igényel, ezért sokszor az édesanyát ki kell emelni a családból, és nem érintkezhet a gyermekével, amíg veszélyt jelent rá. A szülés utáni pszichózis gyógyítható, de ehhez komolyan kell venni, és még időben segítséget kell nyújtani a betegnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gyermekágyi depresszió nem hóbort

Krisztina története csak egy a sok közül - ő is várta a szülést, mert azt hitte, hogy a kisbaba gondozása minden anya számára magától értetődő, ezért biztosan nincs ok az aggodalomra. A szülés után viszont lassan kicsúszott a lába alól a talaj, a gyógyulás pedig még segítséggel sem volt egyszerű. 

Annyi bizonyos, hogy a kismamának stabil támogatásra lenne szüksége, a környezet hozzáállása viszont sokszor nagyon rossz. Egyik oldalról elvárják, hogy az édesanya szedje már össze magát, vagy türelmetlenül sürgetik a kórházi beutalást. Még rosszabb, amikor az egyik nap orvoshoz küldik, másnap pedig csodálkoznak, miért nem történt még semmi. A kettő között pedig ott a kismama, aki tehetetlennek érzi magát, hiszen ott egy gyerek, akiről gondoskodni kellene, közben még a szülést sem heverte ki, ott van a teste, ami megváltozott, a rengeteg feladat, a megváltozott élethelyzet. De talán a legijesztőbb, hogy, ha meg is próbálna szembenézni az érzéseivel, megosztani a környezetével, végül meggondolja magát, mert szégyelli.

A szülés utáni depresszió hosszadalmas terápiás kezelést igényel, melynek során pszichiáter segít tudatosítani és kifejezni az édesanya érzéseit. A beteg akkor tekinthető gyógyultnak, ha képes függetleníteni magát az ártó gondolatoktól, miközben tudatában van annak, hogy a múlt történései kihatnak rá és kisbabájára is.  

A szülés utáni hangulati zavarok kialakulása

Nehéz pontosan meghatározni a betegség okait, de a szakemberek mostanáig arra jutottak, hogy egyaránt lehetnek biológiai, lelki és társadalmi okai, melyek sok esetben egybefonódnak. A biológiai okok között az ösztrogén- és a progreszteronszintet emlegetik, melyek a terhesség alatt megnövekednek, a méhlepény távozásával viszont hirtelen lecsökkenek. Ez a változás előidézhet az agyban olyan kémiai egyensúlyzavart, ami a depresszióhoz kapcsolódik. Bizonyos tanulmányok pedig inkább a prolaktin hormon ingadozásával hozzák összefüggésbe, ami a tejtermelést serkenti, és aminek a szintje közvetlenül a szülés után alacsony, de az első héten ugrásszerűen megnő.

A pszichológiai és a társadalmi okok ugyancsak bonyolultak. Elvégre - különösen az első gyerekes anyukák - egy merőben új helyzetben találják magukat, ami nemcsak bizonytalanságot szül, de összeütközhet a feleség és a barát szerepével, aminek szintén meg akar felelni. Az orvosok a párkapcsolati problémákon kívül a családi mintákat is felelőssé teszik a depresszió kialakulásáért. Például azok a nők, akik az édesanyjukkal rossz viszonyban vannak, nagyobb eséllyel nézhetnek szembe a betegséggel. Ugyancsak növeli a kockázatot, ha az anya túl fiatal, egyedülálló, dohányzik, esetleg drogot vagy alkoholt fogyasztott a várandósság ideje előtt vagy alatt.

Ezt is szeretjük