18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Milyen lesz a szex szülés után? Az orvost és a pszichológust kérdeztük, mi változhat

Dr. Oláh Orsolya és Acosta Sára Diána válaszolt a sokakat érdeklő témában.

Szex szülés után

Rengeteg párban ébred aggodalom már a terhesség ideje alatt is, hogyan élhetnek szexuális életet a kilenc hónap alatt, de az is sokakat aggaszt, hogy hogyan áll majd be egy mindkét fél számára optimális állapot a szexben a baba érkezése után.

Nyilvánvaló dolog, ha gyermek születik, nem a szex a legfontosabb tényező, illetve szülés után is abszolút érthető és természetes, ha a nő nem kívánja, hiszen sok változás ment végbe a testében, a fáradtságról már nem is beszélve. Mégis, az esetleges félelmeket, aggodalmakat feloldandó a szülész-nőgyógyász dr. Oláh Orsolyához fordultunk néhány válaszért és tanácsért a témában, illetve megkérdeztük a pszichológus Acosta Sára Diánát is.

Mikor lehet ismét szexuális életet élni?

Az első és leggyakoribb kérdés, ami felmerül a párokban, hogy mennyit kell várni, amíg ismét elkezdhetnek szexuális életet élni.

- Ha nincs semmilyen panasz szülés után, érdemes a szülés utáni hathetes kontroll előtt egy-két nappal megpróbálni a szexuális együttlétet, így tudjuk jelezni a nőgyógyászunknak, ha valami szokatlant, kellemetlent tapasztalnak. Összességében én türelemre intenék minden anyukát és apukát a szülés után, mert minden nehézség ellenére ez egy csodálatos időszak egy pár életében, és el kell hinni, hogy ott van a fény az alagút végén.

Természetes a változás

Egy baba születése nemcsak a család bővülésével jár, hanem lelki igénybevétellel is, mely a nő esetében hatványozott, ráadásul még fizikai megpróbáltatásokkal is kiegészül.

- A szülés valóban komoly megpróbáltatás a nő számára, és a gyerek érkezése is teljesen új élethelyzetet teremt. Amellett, hogy ezeket a változásokat is idő feldolgozni, a legjelentősebb tényező, ami a szülés utáni időszakban a szex útjába áll, a kimerültség: természetesen nem csak az anya, hanem a partner részéről is. Természetes, hogy ebben az átmeneti időszakban a szex gyakoriságában változás álljon be - mondta Acosta Sára Diána.

A szülés okozta fáradalmak, fájdalmak, sérülések múlását türelemmel ki kell várni, ám sokan kíváncsiak, járhat-e tartós szexuális változásokkal a gyermekáldás.

- Nincs pontos számról ismeretem, de a saját praxisom alapján az átmeneti nehézségek gyakoriak, a tartósak ritkábbak. Én inkább pszichés eredetűvel találkozom, ennek oka összetett. A szülést követően az édesanyának egy hatalmas változáson kell keresztülmennie. Anya születik, a kisbaba egy folyamatos szolgálatot jelent, emellett a várandósság alatt és a szüléssel megváltozik a test is, és amíg elfogadja valaki az "anyatestet", addig azért időre van szükség.

A szülés utáni testi felépülés ugyancsak mindenképpen türelmet kíván, és olykor-olykor előfordulhat, hogy esetleges maradandó szexuális változás is bekövetkezik akár pszichés, akár fizikai okokból.

- A császármetszés hege még egy évvel a szülést követően is lehet érzékeny, a gátsebbel hasonló a helyzet, szülés követően akár több évvel is lehet érzékeny egy tampon felhelyezésénél vagy akár szex közben, de ez azért folyamatosan csökkenni szokott. Nagyon ritka esetben - akár pszichés akár fizikális okból - azért találkozunk végleges változásokkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem minden változás végleges

Közvetlenül a szülés után semmi meglepő nincs benne, ha a szex akadályokba ütközik, vagy olyasféle kellemetlennek érzett, ám természetes jelenségek szabnak gátat a felszabadult együttlétnek, mint a vizeletinkontinencia. A tartósabb változások is csiszolhatók azonban, ha kellő kitartással, és nem beletörődéssel kezeli ezeket az ember:

- A vizeletinkontinencia egy évvel szülés után meg szokott szűnni, és gátizomtornával lehet gyorsítani vagy hatékonyabbá tenni a gyógyulást. A süllyedéses kórképek (méhsüllyedés, hólyagsérv stb.) is a legtöbbször javulnak spontán, de itt is nagy szükség van a medencefenék megerősítésére.

Nemcsak a hüvely válhat érzékennyé a szülést követően, hanem a mell is, így az együttlétek intimitása több irányból is falakba ütközhet:

- Az emlők szoptatás alatt lehetnek érzékenyek, sokan nem szeretik, ha ezalatt szex közben megérinti a párjuk a mellüket, ez teljes mértékben érthető - mondta a szülész-nőgyógyász.

Csökkenhet a szexuális étvágy

Sok nő tapasztal a szülés után csökkent libidót, ami részint a fáradtságnak is betudható, melyet a szülés maga és a baba körüli teendők is előidéznek, ám a szervezetben ilyenkor végbemenő természetes folyamatok is állhatnak a háttérben. Nincs ok azonnal kétségbeesni, hogy a párkapcsolat elindult a lejtőn, érdemesebb reálisan végiggondolni, miért csökkenhetett a vágy.

- A szoptatás alatt termelt prolaktin csökkenti a nemi vágyat, ha egy szoptató anyuka ezt tapasztalja, ne keresse magában a hibát.

Az apás szülés és a szex

A konzervatívabb, vagy a szülést női dologként szemlélő kismamák gyakran nemet mondanak az apás szülésre, de napjainkban egyre több pár él a lehetőséggel, hogy közösen élje meg a baba világrajöttének pillanatait.

Az apás szüléstől azonban, hiába fantasztikus élmény, sokan mégis félnek, gondolván, hogy a látvány és maga a helyzet hatására a férfi szemében megváltozhat valami, és kevésbé látja majd kívánatosnak a szülés után a párját.

- Az apás szülésről megoszlanak a vélemények, olvasni olyan szakmai véleményeket, hogy hosszú távon károsan befolyásolja egy pár szexuális életét, mivel a férfi érdeklődése akaratlanul is csökken. Ezt nem szakmai kompetenciám megerősíteni vagy cáfolni, azt javasolnám, hogy olvasson mindenki utána, és vonja le a következtetéseket. Az apás szülések hatalmas élményt jelentenek a párnak, ez viszont biztos - válaszolta dr. Oláh Orsolya.

Útravalóul a pszichológustól

Kétségbe esni, bűntudatot, veszteséget érezni semmiképp sem célravezető dolog a szülés utáni változások kapcsán. Sokkal inkább érdemes az erre szánt energiát a tudatos cselekvésre fordítani:

- Bármennyire nehéz is a baba mellett időt szánni az intimitásra, fontos, hogy energiát fektessünk a fenntartásába. Ez kimerülhet abban is, hogy egymást átölelve pihenünk párunkkal, amikor a gyereket sikeresen lefektettük, fogjuk egymás kezét, próbálunk minőségi időt kettesben tölteni. A lényeg, hogy az intimitás megmaradjon, hogy ne "felejtsünk el" közeledni egymáshoz. Aztán ahogy a dolgok szépen lassan visszatérnek a rendes kerékvágásba, és a fizikai akadályok is elhárulnak, szépen lassan a szexuális együttlétek gyakorisága is elkezd majd közelíteni az addig megszokotthoz. Ne féljünk megosztani a másikkal a félelmeinket, nehézségeinket, és ne keseredjünk el: ez mind teljesen normális - mondta a pszichológus, Acosta Sára Diána.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük