Hová megy egy magyar anya, ha szoptatnia kell? Két friss élmény
Két kolléganőnk tapasztalataira, megoldásaira voltunk kíváncsiak.

szoptatas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Habár ez a 21. század, és a világon semmi furcsa nincs abban, hogy egy anya megeteti a kisbabáját, sajnos túl sokszor néznek ferde szemmel a nőkre, akik az otthonuktól távol töltött órákban alkalmas helyet keresgélve valahol szoptatni kezdik megéhező gyermeküket.

De mégis, hová menjenek - merül fel a jogos kérdés, ha jóformán csak plázákban vannak pelenkázóhelyiségek? Sajnos annak ellenére, hogy számos országban egyre nagyobb figyelmet fordítanak a minél több szoptatóhelyiség kialakítására, itthon ezt még mindig nem látjuk. Reménykedve, hogy ez változik, és kíváncsiskodva, hogyan oldják meg a szoptatást, két gyesen lévő kolléganőnket, Esztit és Julcsit kérdeztük.

Mik a lehetőségek a fővárosban, ha egyáltalán vannak?

Julcsi: Nem lehetőség, hanem szükség kérdése a nyilvános szoptatás: ha a baba megéhezik, és te épp a városban, bevásárlóközpontban, orvosi rendelőben jársz, nincs mit tenni, csillapítanod kell az éhségét.

Én személy szerint az elején, friss anyukaként nagyon paráztam attól, mi van, ha valahol út közben éhezik meg a gyermekem, elkezd sírni, és minden szempár ránk szegeződik majd… emiatt a kinti időtöltést is próbáltam evés utánra időzíteni. Aztán rájöttem, hogy semmi értelme ennyit logisztikázni, kiszámolni, mikor egyen, mikor menjünk ügyeket intézni, mennyi ideig maradhatunk, hogy a következő etetésre hazaérjünk, és szépen lassan elengedtem ezt a dolgot. Rengetegszer szoptattam nyilvános mosdóban, autóban, vonaton, bevásárlóközpontban. A lényeg, hogy, ha lát is valaki, ne magamutogatásnak vegye a részemről a szoptatást.

Eszti: A fiam hat hónapos koráig csak anyatejet kapott, és, mivel tavaszi születésű, elég sokat jártunk el itthonról a nyári hónapokban. Hétköznap parkokban, hétvégén kirándulások során szoptattam, evett a strandon, étterem teraszán, egyszer még a Ludovika Fesztiválon is. Szerettem odakint szoptatni, ilyenkor mindig az az érzés kerített hatalmába, hogy nem is vagyok bezárva a négy fal közé, és, hogy az anyaság nem akkora kötöttség, mint gondoltam. 

Milyen lehetőségre bukkantatok, ami pozitív élményt adott?

Eszti: Egy alkalommal a Corvin Plázában jártunk, mikor a fiam nagyon nyűgös lett. Nem bíztam túlságosan a pelenkázóhelyiségben, de muszáj volt kipróbálni. Kellemes meglepetés ért: vidám, virágos tapéta, tiszta pelenkázó, mosdókagyló és egy célnak megfelelő fotel.

Julcsi: Én a szoptatós kendő híve vagyok, így le tudom takarni, és diszkréten meg tudom etetni az éhes babámat akár egy kávézóban, akár vonaton, orvosi rendelőben vagy parkban járunk. Pár száz forintért külföldről is rendelhető, nem kell súlyos ezreket fizetni érte. A cumisüveg is jó megoldás lehet, a lefejt tejet így is oda lehet adni a babának, ahogy tettem én is pár alkalommal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Volt már, hogy megszóltak benneteket, ha nyilvános helyen szoptattatok?

Julcsi: Szomorú, hogy a 21. században még sokan felháborodnak azon, ha egy anyuka nyilvános helyen szoptatja meg éhes, síró gyermekét. Azonban azt én is belátom, nem mindegy, hogy ezt egy kismama miképp teszi: találkoztam olyan szoptató anyukával, aki az emberekkel teli utca közepén kapta elő a mellét, így akarva-akaratlanul is minden szempár rá szegeződött... Vannak diszkrét módok és módszerek arra, hogyan szoptassunk: elég, ha egy kevésbé frekventált helyre megyünk, kendőt vagy cumisüveget használunk. Azt gondolom, ilyen megoldások mellett nem kell, hogy atrocitás érje a kismamát.

Eszti: Semmilyen kellemetlenség nem ért a nyilvános szoptatás miatt. Volt, hogy észrevették, de legfeljebb zavartan elfordították a fejüket. Rosszallást sosem fedeztem fel a tekintetekben. Persze, ehhez az is kell, hogy az anyuka igyekezzen minél diszkrétebben megoldani a dolgot.

Mit látnátok szívesen anyaként a fővárosban, mint megoldást?

Julcsi: Sajnos nagyon sok vendéglátó-ipari egységben nem gondolnak a kisbabás anyukákra, a női és férfimosdók mellett nem üzemelnek szoptatós baba-mama szobák, ahol nemcsak nyugodt körülmények között szopizhat a baba, de tisztába is lehetne tenni. Egyszer egy étteremben jártunk a családommal, amikor kivittem a kisfiam a női mosdóba megetetni. Mikor beléptem az ajtón, döbbentem láttam, hogy egy anyuka a hideg csempén pelenkázza át a kisbabáját, jobb híján… Nagyon szomorú volt látni. Van hova fejlődnie a vendéglátásnak ezen a téren. 

Eszti: Szerintem a szoptatáshoz nem feltétlenül kell különösebb felkészültség, például egy kávézó részéről. Ez inkább a környezet mentalitásán múlik: ne kelljen úgy éreznie egy anyának, hogy valami közszemérmet sértő dolgot követ el, mert akkor szoptatja meg a babáját, amikor annak igénye van rá. A tiszta pelenkázóhelyiségek száma azonban szaporodhatna. Ha a helyhiány okozza a problémát, azt hiszem, sok édesanya egy mosdóba beszerelhető, lehajtható pelenkázónak is nagyon tud örülni.

Ezt is szeretjük