Mi történik, ha az anya túlhordja a babát? A szülész-nőgyógyászt kérdeztük
Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász válaszolt a kérdéseinkre.

babapocak
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amíg telnek a hónapok, az anyákban és apákban várakozás, izgalom és aggodalom váltakozik. A kiírt dátumot átlépve azonban sokkal inkább az aggodalom hódít teret a többi érzelem felett: sokan és teljesen jogosan kezdik félteni a babát és az anyát, miért késik a szülés, és mi történik, ha a kicsi tovább bent marad a kelleténél. Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük meg a témában.

- Milyen gyakran fordul elő, hogy az anya túlhordja a babát?
- A szülés várható időpontja, vagyis a számított terminus az utolsó menstruáció első napjától számított 40. hét utolsó napja. Mivel a menstruációs ciklus nem mindenkinél 28 napos, így az ultrahangos vizsgálatokon a magzat méretei alapján ez a terminus szükség esetén módosítható. Arra persze nincsen garancia, hogy aznap fog megérkezni a kisbaba, a várandósoknak csupán 40%-a szül a kiírt időponthoz képest öt napon belül, és még mindig csak kétharmaduk tíz napon belül. 
- Mennyi idő számít csúszásnak?
- Terminustúllépésnek azt nevezzük, amikor a szülés nem indul meg a betöltött 40-től a 42. hétig - 294. napig -, túlhordásnak pedig a betöltött 42. héten túl hívjuk, ez utóbbi a terhességek körülbelül 5-10%-át érinti.   
- Milyen okok állhatnak a háttérben?
- A túlhordás oka lehet egyszerűen a terminus hibás számítása, például fogamzásgátlót szedő nők vagy szoptató édesanyák esetében, de az ok még pontos számítás mellett is a legtöbbször ismeretlen marad. A vizsgálatok alapján nagyobb esélye van túlhordásra a túlsúllyal küzdő, illetve a magasabb anyai életkorral rendelkező kismamáknak, illetve az esetenként látott családi halmozódás a genetikai faktorok szerepére utal.  
- Lehet baja a babának?
- Előfordul, hogy a méhlepény már nem működik annyira jól, mint a terhesség korábbi szakaszaiban. A magzat növekedésével párhuzamosan a magzatvíz mennyisége is csökken, ez a 42. hét után még kifejezettebbé válhat. Kevesebb magzatvíz mellett a köldökzsinór könnyebben összenyomódhat egy magzatmozgás vagy egy méhösszehúzódás alkalmával, ami a magzat oxigén-ellátottságát veszélyezteti. 
A magzati és újszülöttkori szövődmények közül a legfontosabbak a méhen belüli elhalás, a meconium-aspiráció - magzatszurok belégzése -, a macrosomia - nagy magzat - és az ebből adódó elhúzódó kitolási szak, a téraránytalanság, a vállelakadás vagy a szülési sérülés - például a brachiális plexus idegfonat sérülése -, az újszülöttkori légzési zavarok, az újszülöttkori agykárosodás vagy a görcsrohamok.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

- Lehet-e komplikáltabb a szülés, ha késik a baba?
- Az anyai szövődményeknél meg kell említeni az elhúzódó kitolási szakot, a gátsérüléseket, a szülés utáni kóros fokú vérzéseket és a császármetszések magasabb arányát. Az összes terhesség körülbelül 20%-ában van szükség szülésindításra, ezek nagy része a 40. hét után történik. A terminuson lévő szülésindítások körülbelül 60-80%-ban sikeresek, a többi esetben császármetszés végzésére van szükség.  
- Mikor szoktak mesterségesen beavatkozni, ha már túlhordta az anya a babát?
Szintén intézetfüggő, hogy hány napos terminustúllépés/túlhordás esetén javasolják a kórházi felvételt, de leggyakrabban a betöltött 41. hét után.
Ha továbbra sem indul meg a szülés, a fent leírt szövődmények minimalizálása érdekében szülésindítás javasolt. Egyelőre nem tisztázott, hogy mi az a legkésőbbi időpont, ameddig meg kell indítani a szülést ahhoz, hogy ezek a szövődmények ne emelkedjenek, de a vizsgálatok arra utalnak, hogy a betöltött 41-42. hét között. Természetesen a helyi gyakorlattól, a kismama, illetve a magzat állapotától és kismama kérésétől is függ, hogy meddig várakozunk, és mikor történik meg a szülésindítás, de általában a számított terminus után egy-két héttel.
Ezt is szeretjük