Fejleszti a gyerek memóriáját, és oldja a szorongást: 4 játék, ami órákra leköti
Sokan talán nem is gondolnák, milyen kincset adnak a gyerekek kezébe ezek által.

GettyImages-1185931783
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A változásokat felnőttként sem viseljük egykönnyen, hát még a gyerekek, akiknek különösképp fontos az életükben a kiszámíthatóság, a biztonság és az állandóság.

Már pici gyermekkorban is adódhatnak olyan helyzetek, amelyekkel meg kell a kicsiknek birkózniuk. Gondoljunk csak bele: már a babák nyolc hónapos korában kialakul az úgynevezett szeparációs szorongás, ami az elválástól való félelmet jelenti. Megijed, és zaklatottá válik, ha az édesanyja akár egy percre kikerül a látóköréből. Később, a gyermeki szorongás hátterében valamilyen nagyobb változás is állhat, például egy kis testvér érkezése, egy családtag hirtelen halála, óvodaváltás vagy iskolakezdés, ezért fontos, hogy olyan lehetőségeket biztosítsanak a szülők nekik, amelyekkel könnyen levezethetik a feszültséget.

Játékok, amik oldják a stresszt, és fejlesztik a memóriát

Természetesen az egyik legjobb módja annak, hogy kieresszék a gőzt, a mozgás, de ezenkívül is találni olyan játékos-kézműves tevékenységeket, amelyek amellett, hogy oldják a szorongást, és megnyugtatják a gyermeket, még a memóriáját és a képzelőerejét is fejlesztik.

GettyImages-1082897386

Gyurmázás

Nem véletlen, hogy a gyurmázás népszerűsége máig töretlen, nincs olyan kisgyermek, aki ne szeretné gyömöszölni a puha anyagot, miközben szebbnél szebb dolgokat alkot belőle.

A gyurmázás fejleszti a gyermek szem-kéz koordinációját, mivel azáltal, hogy sodorja a pici gyurmadarabokat, és egymásba illeszti a különböző részeket, egyre jobban fejlődik a kézügyessége is. Ugyanakkor ez a kellemes tevékenység a memóriáját is fejleszti, hiszen egy-egy dolog megalkotásához a gyerkőcnek az emlékezetből kell előhívnia azt a képet, amit meg szeretne formálni. Ahogy egyre nő, egyre bonyolultabb dolgokat lesz képes belőle formálni, így csak a fantáziája és képzelőereje szabhat határt annak, mit sikerül elkészítenie.

A cikk az ajánló után folytatódik

Építőkockázás

Az egészen piciket még a műanyagból vagy fából készült kockák formája és színe varázsolja el, később pedig az, hogy az egymásra épített kockákat élvezettel lerombolhatják. Óvodás és kisiskolás korban az építőelemek pakolgatása nagy összpontosítást és koncentrációt igényel, ami mellett a finommotorikus képességek is fejlődnek.

A színes építőkockákból megannyi dolgot lehet varázsolni: tornyot, kastélyt, állatkertet, képzeletbeli játszóteret, óvodát. Olyan dolgokat alkothat belőle, amelyekkel tudat alatt képezi le a valóságot, és éli át újra a mindennap élményeit, így feszültségeit, frusztrációit is könnyebben levezeti.

GettyImages-638886072

Papírszínház

Kétéves kortól egészen a gimnáziumba járó diákokig minden korosztály tanításához és szórakoztatásához igénybe lehet venni a japán gyökerű kamishibai papírszínház műfaját. A papírszínházat úgy kell elképzelni, hogy a fakeretbe behelyezett, számozott képeket a mesélés ritmusában egymás után húzzák elő. A történet a kihúzott lapok hátulján olvasható, időnként különféle olvasási instrukciókkal fűszerezve. A papírszínház egyik legerőteljesebb eszköze a vizualitás, az interakciót segítő kiszólás és kérdezés mellett, az előadók pedig időnként zenei élményekkel, dalbetétekkel, mondókákkal vagy fényhatások segítségével teszik még élményszerűbbé az előadást. Fontos jellemzője a kamishibainak, hogy nyitottan hagyja az értelmezési keretet, így a befogadó gyerekek kreativitására és fantáziájára bízza a történet részleteit és interpretációját. A papírszínház során elmesélt történetek segíthetnek a gyerekek számára a világ megismerésében és értelmezésében, ezenfelül komolyabb társadalmi problémák vagy akár képzőművészeti alkotások is feldolgozhatóvá válnak általa. A kamishibai papírszínház nagyon jól működik az oktatási-nevelési intézményekben is: nemcsak úgy, hogy a pedagógus mesél a gyerekeknek, hanem úgy is, hogy a diákokat új történetek kitalálására, előadására és alkotására ösztönzi.

A képmutogatás során mind az előadó, mind a résztvevők lehetőséget kapnak az improvizáció gyakorlására is. A fotón Csupics Nikolett pedagógus ad elő óvodásoknak.
A képmutogatás során mind az előadó, mind a résztvevők lehetőséget kapnak az improvizáció gyakorlására is. A fotón Csupics Nikolett pedagógus ad elő óvodásoknak.
Fotó: Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Bábozás

A félénk, visszahúzódó gyerkőc számára a báb egyfajta önbizalom-növelő, aki mögé "elrejtőzve" sokkal magabiztosabbnak érezheti magát. A bábbal újraélheti a nap történéseit, így a benne lévő feszültséget és negatív érzéseket is könnyebben tudja feldolgozni ezáltal. Ahogy a mesékben, úgy itt is megjelenhetnek boszorkányok, királylányok, lovagok, így nemcsak a gyerkőc beszédkészsége, de képzelete is fejlődik.

Gyerekkori zenetanulás: 3 érv, ami mellette szól

Bár a hangszerek különböző dallamainak megszólaltatásához rengeteg gyakorlásra van szükség, a kitartó munkának egy egész életen át meglesz a jutalma.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük