Fejlődik a gyerek egyensúlyérzéke, erősödik a gerince: a mezítlábas ösvényt otthon is egyszerűen el lehet készíteni

A mezítlábas sétának, pláne, ha különböző felületeken történik, számos jótékony hatása van.

GettyImages-1141403000

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Milyen jó érzés az egész napos munka után hazaérve kibújni a cipőkből! A felnőttek is tudják, hogy milyen kellemes tud lenni a mezítlábas járás: a tengerparti homok, kánikulában a hűs kő, a simogató fűszálak mind jóleső érzést keltenek.

A gyerekek számára viszont sokkal többet jelent, ha lábbeli nélkül mászkálhatnak különböző felületeken: olyan fontos ingerekhez jutnak így, ami nagyban befolyásolja az egészséges mozgásminták kialakulását.

Mezítlábas ösvények jótékony hatásai

A talp tele van idegvégződésekkel, ezért amikor a járni tanuló gyermek cipő nélkül közlekedik, az idegrendszer rengeteg információhoz jut rajta keresztül. Az emberi szervezetben, így a mozgásrendszerben is, minden mindennel összefügg. A láb izomzatának állapota hat a feljebb lévő ízületekre, a térdre, a csípőre, de még a gerinc ízületeire is. Az egészséges lábboltozat jelentős szerepet játszik a helyes testtartás kialakulásában. Mezítláb, a különböző terepeken, kavicsokon, füvön, homokon a láb kisizmai sokat dolgoznak, erősödnek, velük együtt alakul a propriocepció, vagyis az ízületi helyzetérzés, a koordináció és az egyensúly is. Elkerülhető vele a lúdtalp.

GettyImages-200552653-001
Fotó: Shaun Egan / Getty Images Hungary

Felnőtteknek azért ajánlott, mert serkentően hat a vérkeringésre, masszázsjellege miatt pedig stresszcsökkentő. Ezek a jó tulajdonságok fokozhatók úgy, ha direkt más és más felületeket alakítanak ki egymás után, amin végig lehet sétálni. A pozitív hatásai miatt egyre több mezítlábas ösvényt létesítenek országszerte. Az ilyen útvonalak különféle természetes anyagokból készülő mezőkből állnak, hogy minél változatosabb felületeken lépkedhessenek kicsik és nagyok egyaránt. Méretüket a rendelkezésre álló hely határozza meg, remekül kialakíthatók a kertben is, a ház körül talált vagy kirándulások alkalmával begyűjtött alapanyagokból is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csináld magad!

Mielőtt belekezdenél, érdemes lehet papíron megtervezned a kialakítandó ösvényt. Az ilyen utak általában oválisak vagy kör alakúak, de lehetnek kacskaringósak és egyenesek is. Van, aki le is ás hozzá a földbe, mások inkább egymás után lehelyezett cipős dobozokat, ládákat töltenek meg. Előbbi esetben szegélyekről is gondoskodni kell, vékonyabb fatörzsek és ágyásszegély is megfelelő a feladatra.

collage
Fotó: Pinterest

Minél változatosabbak a taposnivalók, annál jobb lesz az eredmény. Gyakran felhasznált alapanyag a kavics, toboz, homok, kukorica, fakéreg és a fű, de a konyhából is lehet kicsempészni régebb óta fel nem használt hozzávalókat, lisztet, babot, rizst. Nyáron kisebb lavór megtölthető vízzel, ami hűsíti a tappancsokat. A vizet persze nem jó ötlet például a liszt elé helyezni. A kavicsok méretével jól lehet játszani: az egyik mező állhat kisebbekből, a másik meg nagyobbakból, így egészen másképp dolgozik rajta a láb.

Nincs kertetek? A lakásban is megoldható az ösvény kialakítása, különböző szőnyegeket, párnákat, szivacsokat, kavicsokat felhasználva. A kicsik mindenképp izgalmas kalandpályaként tekintenek majd rá.

Imádni való kuckók gyerekeknek

Akinek saját kertje van masszív fákkal, és gyerkőcök is laknak a házban, annak biztosan megfordult már a fejében a lombház építésének a gondolata. Utána már bátran lehet a régi ábránd kivitelezésén gondolkozni, kiválasztani a megfelelő fát, sőt, még jobb, ha esetleg több fa is biztosítani tudja az alátámasztást.

8 varázslatos titkos kuckó a gyerekeknek: mesés lombházak, ahonnét nem lehet kirobbantani őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Pinterest.)

Ezt is szeretjük