Fejlődik a gyerek egyensúlyérzéke, erősödik a gerince: a mezítlábas ösvényt otthon is egyszerűen el lehet készíteni
A mezítlábas sétának, pláne, ha különböző felületeken történik, számos jótékony hatása van.

GettyImages-1141403000
beauty and style
Top olvasott cikkek

Milyen jó érzés az egész napos munka után hazaérve kibújni a cipőkből! A felnőttek is tudják, hogy milyen kellemes tud lenni a mezítlábas járás: a tengerparti homok, kánikulában a hűs kő, a simogató fűszálak mind jóleső érzést keltenek.

A gyerekek számára viszont sokkal többet jelent, ha lábbeli nélkül mászkálhatnak különböző felületeken: olyan fontos ingerekhez jutnak így, ami nagyban befolyásolja az egészséges mozgásminták kialakulását.

Mezítlábas ösvények jótékony hatásai

A talp tele van idegvégződésekkel, ezért amikor a járni tanuló gyermek cipő nélkül közlekedik, az idegrendszer rengeteg információhoz jut rajta keresztül. Az emberi szervezetben, így a mozgásrendszerben is, minden mindennel összefügg. A láb izomzatának állapota hat a feljebb lévő ízületekre, a térdre, a csípőre, de még a gerinc ízületeire is. Az egészséges lábboltozat jelentős szerepet játszik a helyes testtartás kialakulásában. Mezítláb, a különböző terepeken, kavicsokon, füvön, homokon a láb kisizmai sokat dolgoznak, erősödnek, velük együtt alakul a propriocepció, vagyis az ízületi helyzetérzés, a koordináció és az egyensúly is. Elkerülhető vele a lúdtalp.

GettyImages-200552653-001
Fotó: Shaun Egan / Getty Images Hungary

Felnőtteknek azért ajánlott, mert serkentően hat a vérkeringésre, masszázsjellege miatt pedig stresszcsökkentő. Ezek a jó tulajdonságok fokozhatók úgy, ha direkt más és más felületeket alakítanak ki egymás után, amin végig lehet sétálni. A pozitív hatásai miatt egyre több mezítlábas ösvényt létesítenek országszerte. Az ilyen útvonalak különféle természetes anyagokból készülő mezőkből állnak, hogy minél változatosabb felületeken lépkedhessenek kicsik és nagyok egyaránt. Méretüket a rendelkezésre álló hely határozza meg, remekül kialakíthatók a kertben is, a ház körül talált vagy kirándulások alkalmával begyűjtött alapanyagokból is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Csináld magad!

Mielőtt belekezdenél, érdemes lehet papíron megtervezned a kialakítandó ösvényt. Az ilyen utak általában oválisak vagy kör alakúak, de lehetnek kacskaringósak és egyenesek is. Van, aki le is ás hozzá a földbe, mások inkább egymás után lehelyezett cipős dobozokat, ládákat töltenek meg. Előbbi esetben szegélyekről is gondoskodni kell, vékonyabb fatörzsek és ágyásszegély is megfelelő a feladatra.

collage
Fotó: Pinterest

Minél változatosabbak a taposnivalók, annál jobb lesz az eredmény. Gyakran felhasznált alapanyag a kavics, toboz, homok, kukorica, fakéreg és a fű, de a konyhából is lehet kicsempészni régebb óta fel nem használt hozzávalókat, lisztet, babot, rizst. Nyáron kisebb lavór megtölthető vízzel, ami hűsíti a tappancsokat. A vizet persze nem jó ötlet például a liszt elé helyezni. A kavicsok méretével jól lehet játszani: az egyik mező állhat kisebbekből, a másik meg nagyobbakból, így egészen másképp dolgozik rajta a láb.

Nincs kertetek? A lakásban is megoldható az ösvény kialakítása, különböző szőnyegeket, párnákat, szivacsokat, kavicsokat felhasználva. A kicsik mindenképp izgalmas kalandpályaként tekintenek majd rá.

Imádni való kuckók gyerekeknek

Akinek saját kertje van masszív fákkal, és gyerkőcök is laknak a házban, annak biztosan megfordult már a fejében a lombház építésének a gondolata. Utána már bátran lehet a régi ábránd kivitelezésén gondolkozni, kiválasztani a megfelelő fát, sőt, még jobb, ha esetleg több fa is biztosítani tudja az alátámasztást.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Pinterest.)

Ezt is szeretjük