Így fejleszti a csúszda a gyerek idegrendszerét: bámulatosan ügyesednek tőle a kicsik
A csúszda jó móka, és bár sokan nem gondolnák, még fejleszti is a kicsiket.

GettyImages-473313262
beauty and style
Top olvasott cikkek

A játszóterek elengedhetetlen kelléke a csúszda, amin önfeledten siklanak le a gyerekek. Ők és szüleik is szórakozásként tekintenek a sok örömet okozó tevékenységre, kevesen sejtik, hogy az eszköz milyen komoly fejlesztő hatással bír.

A csúszdák sokfélék lehetnek, magasak, kanyargósak, meredekek, és végződhetnek homokozóban vagy medencében is, így változatos korosztály lefoglalására alkalmasak. Szülői segítséggel már az egészen picik is használhatják az alacsonyabb változatokat. Minden jel arra mutat, hogy megéri, mert a csemeték sokat tanulhatnak általa.

Játszva fejleszt a csúszda

A test irányításáért az idegrendszer felelős, amelynek fejlődéséhez sokféle inger szükséges a külvilágból. A gyerekek a játék során rengeteg ilyet gyűjtenek be, az illatok, a különféle tapintású, olykor instabil felületek, a fizikai aktivitás mind segítik a tanulási folyamatokat. A kicsik a játszótéren ügyesednek, a szociális képességeiken túl a mozgásukra, az egyensúlyérzékükre és a koordinációjukra is jó hatással vannak a kinti eszközök. Miben segít a csúszdázás?

GettyImages-186372806

Tájékozódás a térben

A gyerkőcök, akik felmásznak, majd lecsúsznak a csúszdán, átélik a lent és fent, a mélység és magasság érzését. A lejutás közben figyelniük kell arra, hogyan helyezzék el testüket a felületen ahhoz, hogy ne akadjanak meg, ne sodródjanak ki oldalra, és biztonságosan érjenek földet. Ez játékosan tanítja őket arra, hogy saját testük helyzetét beállítsák és megtapasztalják a térben. 

Egyensúly

A testhelyzet változásait a fülben lévő vesztibuláris rendszer, azaz egyensúlyszerv érzékeli, ami az idegrendszerrel szoros összefüggésben dolgozik azon, hogy az ember meg tudja tartani az egyensúlyát. A csúszdázás ingereli a szervrendszert, így fejleszti is annak működését, akárcsak a hinta.

Mozgáskoordináció

Valahogy fel kell jutni a csúszda tetejére, általában felmászva a létrán, ami nagy odafigyelést, illetve az alsó és felső végtagok összehangolt munkáját igényli. Ha egy darabig a szem is követi a kéz mozgását, akkor a szem-kéz koordináció is megvalósul, ami később az írás alapvető feltétele lesz. A gyerkőcök előbb-utóbb ráéreznek a helyes technikára, már ösztönösen tudják, hova kell lépniük és fogniuk, hogy ne essenek le.

A cikk az ajánló után folytatódik

Izomerő

A felmászás során sok izom működésbe lép, nem is beszélve arról, hogy a csemeték gyakran azzal kísérleteznek, hogy a létrát kihagyva, magán a csúszós részen, fordítva próbálnak feljutni. Ez kissé veszélyesnek tűnhet a szülők számára, de elképesztő módon fejleszti a törzs és a vállöv izomzatát. A lejutásnál meg olykor a gravitáció ellen kell dolgozniuk, ekkor a törzsstabilizátorok kapcsolódhatnak be.

Mindezeken túl a szociális képességek is fejlődnek, hiszen a hintánál mindenkinek türelmesen ki kell várnia a sorát. A kicsik megbeszélik maguk között a sorrendet, megtanulják, hogy leérve nem maradhatnak a csúszda előtt, hiszen úgy a pajtásuk útjába kerülnének. 

Ezek Magyarország legszuperebb játszóterei

Képes összeállításunkban az ország több pontján lévő legjobb játszótereket mutatjuk be, hogy mindenki számára elérhető legyen az élmény. Szuper hinták, csúszdák, mászókák és homokozók várják a gyerkőcöket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük