A gyerekkori zenetanulás nem csak a memóriát javítja: 3 érv, ami még mellette szól
A gyerekkori zenetanulásból idős korára is profitálhat az ember.

GettyImages-480569167
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb gyerkőc már kicsi kora óta élvezi az éneklést és a zenehallgatást, de szívesen próbálja ki a keze ügyébe kerülő hangszereket is, legyen szó a nagyszülők zongorájáról vagy egy ajándékba kapott gitárról.

Bár a hangszerek különböző dallamainak megszólaltatásához rengeteg gyakorlásra van szükség, a kitartó munkának egy egész életen át meglesz a jutalma, hiszen a zenetanulás a tudomány szerint rengeteg pozitív változást okoz a gyermekek agyában, ezáltal javulnak a pszichés és mentális képességeik, amikből idős korukra is profitálhatnak.

Így fejleszti a zenetanulás a gyerek képességeit

Számos tanulmányt készítettek a zenetanulás teljesítményre gyakorolt hatásáról. A zenetanulásnál a motorikus és a hallási készségek összehangolására van szükség, ami komoly koncentrációt, figyelmet és persze memóriát és vizualitást igényel. Az egyesült államokbeli Északnyugati Egyetemen végzett tanulmány szerint jobb idegi mechanizmusokkal rendelkeztek azok a diákok, akik egy-két évig hangszeren játszottak, ellenben azon tanulók csoportjával, akik csupán zenét hallgattak ez idő alatt. A zenetanulás hatására nemcsak a felfogóképességük, de összpontosítási képességük is javult. 

GettyImages-475404889
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Jobban megy a matek, ha zenét tanul a gyerek

Sokaknak talán furcsának tűnhet, de a humán tantárgyakhoz közelebb álló zeneóra szoros összefüggést mutat a matematikával is. Az American Psychological Association tanulmányában diákok teljesítményét vizsgálták a matematika és természettudomány tantárgyakban. Azok a diákok, akiknek előzőleg volt valamilyen hangszerismerete, jobban teljesítettek a reál tantárgyakban. Amikor egy diák zenét tanul, megismerkedik a kottával, az ütemekkel, a negyedekkel, nyolcadokkal, egy hang hosszúságával, tehát lényegében olyan, mintha számolni tanulna. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Idős korban is sokkal fittebb marad az ember agya

Brenda Hanna-Pladdy, a University of Kansas Medical Center neurológusa szerint azok a felnőttek, akik gyerekkorukban valamilyen hangszeren játszottak, jobban teljesítettek a kognitív teszteken, mint azok, akik nem tanultak zenét. Bár a kutatást hetven felnőtt részvételével készítették, jól megállapítható volt, hogy a sok évnyi gyakorlás olyan agyi kapcsolatokat hoz létre, amely idősebb korban a demenciát, az öregedéssel összefüggő memóriaváltozást is pozitívan befolyásolja.

GettyImages-1045440394
Fotó: Daisy-Daisy / Getty Images Hungary

A zenetanulás magabiztosságot ad, és segít legyőzni a félelmet

A nyilvános szereplés során mutatják meg a gyerekek, mit tanultak, és meddig jutottak egy adott hangszerrel. Mivel a lámpaláz eleve sok emberben benne van, a minél többszöri szereplés nem csak a félelmet és a szorongást győzi le, de a sikeres szereplés révén az önbizalmat és magabiztosságot is növeli.

Agyserkentő falatok a tanuláshoz

Hogy egész nap jól menjen a tanulás, és kitartó legyen a figyelem, érdemes agyserkentő tízóraikból választani. Szülőként ezeket csomagold!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük