Közös buli szilveszterkor: így lesz kevésbé ciki neked és a gyereknek is
Az alkohol és a tánc a legkritikusabb pontok, de jól érezheti magát együtt is szülő és gyerek.

gyerek család szilveszter buli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szilveszteri buli az év azon napja, amikor kortól függetlenül mindenki ünnepel. Akinek gyereke van, pláne, ha kamasz, ismerheti a stresszt, ami december utolsó napját körülöleli: a gyerek házibuliba vagy szórakozóhelyre menne, míg a szülő legszívesebben egész este maga mellett tartaná, és éjfél után le is fektetné. 

Az egészséges szülő-gyerek kapcsolat alapja az őszinteség és a nyílt kommunikáció. Ha előre tudod, hogy gyermeked milyen terveket sző szilveszterre, sokkal korrektebbül meg lehet beszélni, milyen alternatívába egyezik bele ő is, és te is. 

Senkinek sem ciki

A legtöbb tini azt hiszi, neki vérciki, ha a szülőkkel kell bulizni, pláne egy olyan neves estén, mint a szilveszter. Pedig a felnőtteknek is fő a fejük, pláne akkor, ha a gyerkőc még nem látta őket úgy igazán szórakozni. 

gyerek család szilveszter buli apa lánya

A szituáció, amikor az apa megissza az első italt a fiával, vagy, amikor az anya egy pohár bor mellett okítja az élet nagy dolgairól a lányát, mindig furcsa, legalábbis elsőre. A kínos érzést azonban könnyebb eloszlatni, mint gondolnád. Lényeges, hogy mindig tudj róla, mi a helyzet.

Legyél jófej!

Előre beszéld meg a gyerekkel, hogy egész éjjel vagy csak éjfélig, esetleg csak éjfél után csatlakoztok egymáshoz az ünneplésben. Attól függően, hogy milyen helyszínre szerveztétek a bulit, ajánld fel, hogy nyugodtan hozzon pár barátot, barátnőt magával: érthető, hogy egy gyerek sem akar csak a szülőkkel és az ő társaságukkal szórakozni. Ha viszont felajánlod, hogy hívjon meg ő is pár ismerőst, biztos szívesebben csatlakozik majd.

Mit iszik a gyerek?

18 év alatt nem szabad alkoholt fogyasztani, és nem is baj, ha a gyerek nem érzi kötelezőnek az alkoholfogyasztást az ünnepléskor. Hiába ivott esetleg már a barátaival, nem kell propagálni az italozást, jobb az üdítők vagy színes, de alkoholmentes koktélok mellett maradni. A felelős alkoholfogyasztás kapcsán azonban a felnőttek kötelessége is példát mutatni: végtelenül kínos helyzetbe hozható a gyerek, ha valaki nem ismer mértéket az italozásban. Mutasd meg, te jól érzed magad minimális alkohollal is, hiszen a buli lényege a társaság, nem a pia. 

koktél piros ital

Tánc?

Sok szülő, főleg apuka, előszeretettel táncra perdíti az ő kis szeme fényét, és nemcsak egy számot, hanem az egész retró lemezt végigropná gyermekével. Ha te sem tudsz megálljt parancsolni a lábaidnak, ha megszólal a Csavard fel a szőnyeget!, gondolj arra, hogy gyermeked nem biztos, hogy osztozik rajongásodban Fenyő Miklós iránt. Ha fejrázással válaszol a felkérésedre, nem a noszogatás és unszolás a legjobb módszer arra, hogy felejthetetlenné varázsold a közös bulit.

Smink és miniszoknya

Szilveszterkor biztos, hogy készül néhány fotó, melyeken kislányod több mint valószínű, hogy úgy akar majd kinézni, ahogy az Instagram-modellek. Ne vedd el a kedvét már a buli előtt azzal, hogy beleszólsz, mit vegyen fel, vagy, hogy mennyit sminkelhet. Az év utolsó napján engedd, hogy felkenje a vörös rúzst, ha úgy tartja kedve, vagy - persze a jó ízlés határain belül - olyan ruhában legyen, amiben jól érzi magát. Sokkal oldottabb lesz a hangulata, ha nem kell a külseje miatt feszengenie. 

Észosztás

Végül nem elhanyagolható tanács, hogy ne a közös buli alkalmával hozzon fel a szülő olyan témákat, mint, hogy mit vár el az élettől, de a tanulással kapcsolatos meglátások megosztására sem a szilveszter éjjel az alkalmas időpont. Mint ahogy a felnőttek sem arról beszélgetnek, hányszor kellene autóvezetési tréningre járniuk, a gyereknek se rágjuk a fülét azzal, milyen jó lenne, ha többször menne matekkorrepetálásra. Egyszerűen, oldott hangulatban, közvetlenül érezd jól magad mellette, mutass példát, és legyél nyitott!

Anyának lenni

Ha már nagyobb gyermeked van, jóleső, nosztalgikus érzés jár majd át az alábbi fotók láttán, a kisgyerekesek pedig egy az egyben magukra ismerhetnek. 

Ezt is szeretjük