Bocsánatkérés a gyerektől: sokan rosszul ítélik meg, jó vagy rossz

Sok szülő tévesen gondolkodik a gyerekkel szembeni bocsánatkérésről.

Bocsánatkérés a gyerektől
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt a gyereknevelésben a két oldal között: az egyiken a megfelelő következetesség és a szülői tekintély megtartásának szándéka, a másikon a gyerek iránti mérhetetlen szeretettől olvadozó szív áll.

Hiába a szülői szeretet, sokan lőnek túl a célon, mert a tekintélyüket szeretnék megőrizni, és rosszul ítélnek meg egyes kérdéseket, így a bocsánatkérését is.

Hiba a gyerekkel szemben

Sok szülő olyan helyzetekben, amikor tudja, hogy gyermekével szemben, vele összefüggésben hibázott, megijed, hogy emiatt szülői minőségében rossz osztályzatot szerez a gyereknél. Csorbát szenved benne az addig róla felépített kép, rossz példát mutat neki, egyebek. Ráadásul a szülők zöme ilyenkor önostorozásba is kezd, amiért szülőként - bár nem is kell annak lenni - nem tökéletes.

Ezek a tévképzetek vezetik a szülőket oda, hogy inkább fel sem vállalják a tévedést a gyerek előtt, pláne nem kérnek bocsánatot tőle. A bocsánatkérés ugyanis - gondolják sokan tévesen - még lerombolhatná szülői tekintélyüket. Nagy hiba: a gyerektől való bocsánatkérésnek fontos szerepe van, és nem kizárólag a szálkáktól mentes szülő-gyerek viszony alakulásában.

A bocsánatkérés emberileg nagyon sokat tanít a gyereknek. Megmutatja, hogy előfordul, hogy emberekként hibázunk. Az is hibázik, aki a gyerek szemében tévedhetetlen, a biztonságot jelentő bástya. Megmutatja, hogy, ha ez történt, hogyan kell cselekedni. Átgondolva a dolgokat, odaállni a másik elé, és bátran, őszintén bocsánatot kérni. Ez elülteti a gyerekben a magocskát, hogy igenis ki lehet mondani ezt a szót. Arra is megtanítja a gyereket, hogyan reagáljon rá.

Ha a szülő elmondja a gyereknek, miben és miért hibázott, a gyerek a jó és rossz közötti különbségtétel vonatkozásában is tanul. Tudni fogja, bizonyos cselekedetek miért helytelenek, és helyettük hogyan kellene viselkedni.

Azáltal, hogy a szülő képes leguggolni a gyerekhez, a szemébe nézni, és bocsánatot kérni, azt mondja: szeretlek és tisztellek, mint másik embert. Aki lehet, hogy aprócska, lehet, hogy alig ért még valamit a világból, de egy kis emberke, aki megérdemli ezt ugyanúgy, mint bárki más.

"Programozott császárral születtem" - Erre a fotósorozatra már nagyon szükség volt

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük