18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Szex a terhesség alatt: szabad, vagy sem?

Sokan tartanak attól, hogy ártalmas a várandósság alatti szex: most megkíséreljük eloszlatni az ezzel kapcsolatos aggodalmakat.

Csodás pillanat megtudni a hírt, hogy közös baba van úton, ám a terhesség nemcsak örömmel, hanem sajnos aggodalmakkal is tarkított időszak. Sok leendő szülőt foglalkoztat például, hogy várandósság alatt szabad-e szexelni.

Joggal merül fel a kérdés, nem veszélyezteti-e a babát a hüvelyi behatolás, a szeretkezés közben tett mozdulatok, a fokozott fizikai aktivitás, bekövetkezhet-e vetélés vagy éppen koraszülés a szex hatására.

Mikor veszélyes a szex?

A terhesség három trimesztere közül az első nevezhető a legérzékenyebb időszaknak, hiszen ekkor még nagyobb eséllyel következhet be vetélés, mint később, amikor a harmadik hónapon már túl van a kismama. Ebben az időszakban éppen ezért érdemes megfontolni, kiteszi-e ennek a veszélynek a pár a terhességet, vagy sem.

Ami a későbbi hónapokat illeti, figyelembe kell venni, kívánja-e az együttlétet a kismama, kellemetlennek találja-e, vagy kellemesnek, illetve mindenképpen érdemes a szülész-nőgyógyász orvosi véleményére hagyatkozni. Ha ő úgy látja, a terhességre veszélyes a szex, például egyéni anatómiai tulajdonság, elváltozás révén, kerülni kell azt, ellenkező esetben azonban semmi akadálya annak, hogy a pár házaséletet éljen, persze csak ésszerű keretek közt:

-  Nem érdemes megerőltető, túl extrém pozíciókban szexelni, de nem jó a túl erős, durva együttlét sem, mert az lepényleválást eredményezhet, ami koraszülést okozhat. A higiéniára is fokozott hangsúlyt kell helyezni. Az együttlétekkor óvszert érdemes használni, hiszen egy fertőzés nemkívánatos következményekkel járhat. Amennyiben ugyanis felszáll, és eléri a magzatburkot, a fertőzés következtében koraszülésre kerülhet sor - mondott véleményt dr. Tarcheh Viktor szülész-nőgyógyász.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem csupán egyféle módja van

Az aggódóbb párok, akik azonban nem szeretnék kilenc hónapra száműzni a kapcsolatukból a szexualitást, maradhatnak a szexnek a hüvelyi behatoláson kívüli más módjainál, hiszen számtalan lehetőség van. A dolog csupán kreativitás kérdése.

Önkielégítés terhesen?

Kattints ide, és olvasd el erről szóló korábbi cikkünket, amelyből kiderül, jelenthet-e ez kockázatot a terhességre, vagy sem.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük