Megkövesedett magzatot találtak a 92 éves néni hasában: tudta nélkül hordozta magában évtizedekig
Nézd meg a röntgenképet!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egészen elképesztő dologra derült fény egy röntgenvizsgálat során: 50 éves megkövesedett magzatot, vagyis litopediont találtak egy 92 éves néni testében Chilében.

A néni és a megkövesedett magzat a röntgenképen

A BBC hírei szerint a néni azért került kórházba, mert elesett. Ekkor került sor egy röntgenvizsgálatra, amelynek során a megkövesedett magzatot megtalálták. A hét hónapos fejlettségű magzat az asszony hasüregének jelentős részét kitöltötte, csoda, hogy ennyi éven át panaszmentes volt.

Orvosi tévedés történt

A 92 éves, fiatal nőként túlsúlyos chilei néni növekvő hasa miatt aggódott és fordult orvoshoz 50 éve. Mikor megvizsgálták, azt mondták neki, egy tumor van a hasüregében. Fogalma sem volt róla, hogy valójában teherbe esett, és az orvosok sem jöttek rá, pedig az életébe kerülhetett volna a tévedés: méhen kívüli terhessége volt. A hasüregben fejlődő baba végül meghalt, de nem okozott mérgezést a nő szervezetében, mivel meszesedés indult meg a magzat szöveteiben, és végül megkövesedett.

Orvostudományi feljegyzések több száz olyan esetet regisztráltak, amelyben megkövesedett magzatot találtak nők testében. Az első ilyen 1582-es, ekkor egy francia nő, a 68 évesen elhunyt Madame Colombe Chatri nevű nő testében leltek egy 28 éves litopedionra, amikor felboncolták.

A magzat bent marad

A chilei néni orvosai most úgy tervezik, nem fogják kiműteni a hasüregéből a megkövesedett magzatot, miután életkora miatt kockázatos lenne a beavatkozás. Hazaküldték, így a 92 éves néni meg nem született gyermekével éli le a hátralévő éveit.

Fotó: dailymail.co.uk

Ezt is szeretjük