Székletvisszatartás gyerekeknél: hogyan segít a gyurmázás a problémán?

Napokig nem kakil a gyerek, és szenved tőle? Nem csak a rostok, a gyurmázás is segíthet.

gyerek-wc-n
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak gyerekek, akik bárhol - játszótéren, vendégségben -, bármikor, míg más kicsiket a legapróbb változások is megzavarnak. Utóbbiak esetében könnyebben előfordul, hogy egy kellemetlen élmény nyomán székletvisszatartás alakul ki.

A probléma jellemzően 2-5 éves kor között jelentkezik. Néhány apróbb változtatás azonban sokat javíthat a helyzeten.

Székletvisszatartás gyerekeknél

Gyakori, hogy egy hasmenéses megbetegedés vagy székrekedés okozta fájdalmas ürítés nyomán alakul ki székletvisszatartás. Ilyenkor félve az újabb kellemetlen élménytől a gyerek nem megy WC-re, amitől persze tovább romlik a helyzet: előfordul, hogy a bugyi rendszeresen piszkos lesz, nem tud teljes mennyiségű széklet távozni. A szülők ilyenkor nem ritkán kúpot vetnek be, és ha a probléma gyakorivá válik, a hétköznapok során állandó családon belüli beszédtéma lehet a székletvisszatartás. Ez a hangulat azonban nem segíti elő a megoldást. A gyereket egyfelől kellemetlenül érinti, másfelől, ha érzi, hogy a szülő számára ez mennyire lényeges, remek terep lehet akarata kipróbálásra az ürítés.

Mi segíthet a problémán?

Étrendi változtatások

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos a kellő mennyiségű zöldség-, gyümölcsbevitel. Legjobb, ha a napi öt étkezés mindegyike tartalmaz rostban gazdag táplálékokat. Fogyasszatok - lehetőség szerint - évszaknak megfelelő gyümölcsöket, zöldségeket! Magas rosttartalommal bírnak a hüvelyesek - zöldborsó, bab, lencse -, de a sárgarépa, cékla, paradicsom, karfiol is jó választás. Gyümölcsök közül - székletfogó hatása miatt - nem ajánlott a banán, inkább almát, körtét, narancsot, bogyós gyümölcsöket, szezonban sárga-, illetve őszibarackot, szőlőt fogyasszatok! Ugyancsak magas rosttartalommal bírnak a teljes kiőrlésű gabonafélék, a mák. Az élőflórás natúr joghurt, kefir szintén segíti az emésztést. Emellett pedig ügyelj az elegendő folyadékbevitelre! Korábbi cikkünkben életkoronkénti bontásban láthatod, hogy mennyi is lenne a szakemberek által javasolt napi folyadékbevitel. A legjobb, ha víz - esetleg olykor vizezett 100%-os gyümölcslé - formájában viszi a be a folyadék nagy részét a gyerek. A hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőket ajánlott hanyagolni.

Sok-sok mozgás

Bár a kicsik esetében még magától értetődő, hogy a felnőttekhez képest óriási a mozgásigényük, sokan beleesnek abba a hibába - különösen a hidegebb hónapokban -, hogy egy rövid délutáni séta vagy játszóterezés helyett inkább mesefilmet választanak. A szabad levegőn töltött idő nem csak a légutak egészsége szempontjából fontos, a szaladgálás, mászókázás átmozgatja a belső szerveket is, minek köszönhetően az emésztést is segíti.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyurmázás, sarazás

Melegebb időben a homokozás, sarazás, hidegebb időben a gyurmázás, ujjfesték - vagy akár a közös sütisütés, amikor a gyerek gyúrhatja kicsit a tésztát, és jó maszatos lesz - sokat segíthet. A maszatolás, koszolás bizonyos szempontból a széklet analógiájának tekinthetőek, ezek a tevékenységek pedig segíthetnek oldani a székletürítéssel kapcsolatban kialakult esetleges undort.

Feszültségoldás

A székletvisszatartás görcsösséget feltételez. Ahhoz, hogy a helyzet javuljon, fontos az ellazultság. Ebbe nem csupán a záróizmok tartoznak bele, hanem a családi légkör is. Amennyiben otthon jellemzően feszült a légkör, az nem használ. Ugyancsak lényeges, hogy ne legyen központi téma a kakilás. Szülőként fontos észben tartani, hogy ez alapvetően a gyerekre tartozik: ő gyakorolja a kontrollt felette, és bár meg kell tenni minden tőlünk telhetőt - amibe beletartoznak az étrendi változtatások, mozgás, gyurmázás -, ám tilos átvenni az irányítást felette. A WC-n, bilin töltött időt maximalizálni kell, mert kicsit sem segít, ha órákat ül rajta a gyerek. Amennyiben pedig a változtatások ellenére nem javul a helyzet, érdemes gasztroenterológushoz, illetve pszichológushoz fordulni.

Ne add tovább a szorongást a gyereknek!

Teveliné Horváth Melinda okleveles pszichológust kérdeztük arról, szülőként hogyan ne adjuk tovább a gyereknek a szorongásunkat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük