Szabad várandósan szexelni?

Ezt mondja a szülész-nőgyógyász

Sok kismamát aggaszt ez a kérdés, ezért a szakorvos véleményét kérdeztük.

terhes

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor egy nő és egy férfi megtudja, hogy szülők lesznek, egy olyan fordulópont érkezik el az életükbe, ami - noha a világon a legnagyobb boldogságot jelenti - nagy változásokkal is együtt jár.

Attól a ponttól kezdve ugyanis nemcsak a férfi és a nő létezik, nemcsak kettejükről szól a kapcsolatuk, illetve a házasságuk, hanem egy új életről is, aki úton van, és akinek az érkezésével a párból család válik.

Addig azonban, míg a baba meg nem érkezik, kilenc hónap telik el, tele örömmel, várakozással és bizony aggodalmakkal is. Az egyik dolog, ami a leggyakrabban kérdéseket vet fel a várandósokban, az, hogy szabad-e szexuális életet élni  a terhesség alatt, és ha igen, mire kell figyelni.

Dr. Tarcheh Viktor szülész-nőgyógyászt kérdeztük meg a témában.

Két eset áll fenn

Arra, hogy szabad-e várandósan szexelni, valójában nem lehet általános választ adni. Minden eset egyéni elbírálást igényel. Fontos, hogy érzi magát a kismama, kellemetlen-e számára a dolog, vagy nem, ezt a házaspárok dolga felismerni. Az "ítéletet" viszont mindig az orvos mondja ki - mondja a szakorvos.

A dolog attól függ ugyanis, hogy a terhesség egészséges, jó állapotú terhesség-e, vagy pedig veszélyeztetett. Természetesen az előbbi esetben a szex abszolút szóba jöhet, ám érdemes kivárni az első trimeszter végét, ugyanis az első három hónapban még könnyebben előfordulhat vetélés.

Az utóbbi esetben viszont, ha a terhesség veszélyeztetett, nem érdemes kockáztatni, ha az anya nem szeretné elveszíteni a babát. Akkor is megfontolandó a szex a terhesség alatt, ha a baba lombikbébi. Bár ez nem jelent feltétlenül hátrányt, a nehezebben elért terhességet pláne nem érdemes kitenni ilyen jellegű hatásnak - mondja a szülész-nőgyógyász.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez jelent rizikót

Ha fennállnak bizonyos veszélyeztető tényezők, egy esetleges vetélésnek, koraszülésnek hatványozódik az esélye. Ami veszélyt jelenthet, az lehet például bizonyos anatómiai elváltozások jelenléte, így például a megrövidült méhszáj, de a terhesség alatt kialakuló jelenségek is, mint a nyíló méhszáj vagy a mélyen tapadó lepény is, mely esetében a méhlepény könnyen felszakadhat, és vérzés, koraszülés következhet be - mondja dr. Tarcheh Viktor.

Mire kell figyelni?

Ha a várandósság alatt kerül sor a szexre, akkor még egy teljesen egészséges terhesség esetén is vigyázni kell bizonyos dolgokra. Nem érdemes például megerőltető, túl extrém pozíciókban szexelni, de nem jó a túl erős, durva együttlét sem, mert az lepényleválást eredményezhet, ami koraszülést okozhat - mondja a szakorvos.

A higiéniára is fokozott hangsúlyt kell helyezni. Az együttlétekkor óvszert érdemes használni, hiszen egy fertőzés nemkívánatos következményekkel járhat. Amennyiben ugyanis felszáll, és eléri a magzatburkot, a fertőzés következtében koraszülésre kerülhet sor - mondja dr. Tarcheh Viktor.

Van áthidaló megoldás

Ha egy pár nem szeretné kitenni magát a vetélés vagy koraszülés veszélyének, de nem szeretnék azt sem, hogy kapcsolatuk rovására szüneteltessék a házaséletet, akkor áthidaló megoldásként, hüvelyi behatolás helyett a szex alternatív módjait lehet elővenni, lehetőségek egész tárháza áll rendelkezésre - mondja a szülész-nőgyógyász.

Ezt is szeretjük