Szabad várandósan szexelni?
Ezt mondja a szülész-nőgyógyász
Sok kismamát aggaszt ez a kérdés, ezért a szakorvos véleményét kérdeztük.

terhes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor egy nő és egy férfi megtudja, hogy szülők lesznek, egy olyan fordulópont érkezik el az életükbe, ami - noha a világon a legnagyobb boldogságot jelenti - nagy változásokkal is együtt jár.

Attól a ponttól kezdve ugyanis nemcsak a férfi és a nő létezik, nemcsak kettejükről szól a kapcsolatuk, illetve a házasságuk, hanem egy új életről is, aki úton van, és akinek az érkezésével a párból család válik.

Addig azonban, míg a baba meg nem érkezik, kilenc hónap telik el, tele örömmel, várakozással és bizony aggodalmakkal is. Az egyik dolog, ami a leggyakrabban kérdéseket vet fel a várandósokban, az, hogy szabad-e szexuális életet élni  a terhesség alatt, és ha igen, mire kell figyelni.

Dr. Tarcheh Viktor szülész-nőgyógyászt kérdeztük meg a témában.

Két eset áll fenn

Arra, hogy szabad-e várandósan szexelni, valójában nem lehet általános választ adni. Minden eset egyéni elbírálást igényel. Fontos, hogy érzi magát a kismama, kellemetlen-e számára a dolog, vagy nem, ezt a házaspárok dolga felismerni. Az "ítéletet" viszont mindig az orvos mondja ki - mondja a szakorvos.

A dolog attól függ ugyanis, hogy a terhesség egészséges, jó állapotú terhesség-e, vagy pedig veszélyeztetett. Természetesen az előbbi esetben a szex abszolút szóba jöhet, ám érdemes kivárni az első trimeszter végét, ugyanis az első három hónapban még könnyebben előfordulhat vetélés.

Az utóbbi esetben viszont, ha a terhesség veszélyeztetett, nem érdemes kockáztatni, ha az anya nem szeretné elveszíteni a babát. Akkor is megfontolandó a szex a terhesség alatt, ha a baba lombikbébi. Bár ez nem jelent feltétlenül hátrányt, a nehezebben elért terhességet pláne nem érdemes kitenni ilyen jellegű hatásnak - mondja a szülész-nőgyógyász.

Ez jelent rizikót

Ha fennállnak bizonyos veszélyeztető tényezők, egy esetleges vetélésnek, koraszülésnek hatványozódik az esélye. Ami veszélyt jelenthet, az lehet például bizonyos anatómiai elváltozások jelenléte, így például a megrövidült méhszáj, de a terhesség alatt kialakuló jelenségek is, mint a nyíló méhszáj vagy a mélyen tapadó lepény is, mely esetében a méhlepény könnyen felszakadhat, és vérzés, koraszülés következhet be - mondja dr. Tarcheh Viktor.

Mire kell figyelni?

Ha a várandósság alatt kerül sor a szexre, akkor még egy teljesen egészséges terhesség esetén is vigyázni kell bizonyos dolgokra. Nem érdemes például megerőltető, túl extrém pozíciókban szexelni, de nem jó a túl erős, durva együttlét sem, mert az lepényleválást eredményezhet, ami koraszülést okozhat - mondja a szakorvos.

A higiéniára is fokozott hangsúlyt kell helyezni. Az együttlétekkor óvszert érdemes használni, hiszen egy fertőzés nemkívánatos következményekkel járhat. Amennyiben ugyanis felszáll, és eléri a magzatburkot, a fertőzés következtében koraszülésre kerülhet sor - mondja dr. Tarcheh Viktor.

Van áthidaló megoldás

Ha egy pár nem szeretné kitenni magát a vetélés vagy koraszülés veszélyének, de nem szeretnék azt sem, hogy kapcsolatuk rovására szüneteltessék a házaséletet, akkor áthidaló megoldásként, hüvelyi behatolás helyett a szex alternatív módjait lehet elővenni, lehetőségek egész tárháza áll rendelkezésre - mondja a szülész-nőgyógyász.

Ezt is szeretjük