Csúnya fertőzések, amiket a legtisztább strandon is elkaphatsz - A gyerek sincs biztonságban
Így kezeld, illetve előzd meg őket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos még a legtisztább strandok sem tökéletesen mentesek a különféle vírusoktól, baktériumoktól, gombáktól. A kórokozók kellemetlen fertőzéseket idézhetnek elő, ha pedig nem kezelik azokat, csúnya szövődményeik lehetnek. Tudd meg, melyek a leggyakoribb strandbetegségek, és mit tehetsz a megelőzés, illetve a mielőbbi gyógyulás érdekében!

Hüvelygomba

A hüvelygombát nemcsak felnőtt nők, hanem kislányok is könnyen elkaphatják - leginkább a prepubertás, illetve a pubertás időszakában. A testben ilyenkor zajló hormonális változások ugyanis a hüvely nyálkahártyájára is befolyással vannak, így annak kémhatása kismértékben savassá válik, miközben a hüvelyi váladék mennyisége is nő. Ez a konstelláció pedig kedvez a gombás fertőzés kialakulásának.

A fertőzés viszkető érzéssel, valamint sűrű, tapadós, túrószerű váladékkal ad hírt magáról. Bár a patikákban kaphatóak vény nélküli készítmények, érdemes inkább nőgyógyászhoz, illetve gyermeknőgyógyászhoz fordulni, aki célzottabban kezelheti a betegséget. Kiegészítésképpen jó lehet a cickafarkas ülőfürdő - két evőkanál cickafarkból két liter vízzel készíts forrázatot, szűrd le, és miután testhőmérsékletűre hűlt, 15-20 percig ajánlott ülni benne.

Megelőzésképpen ajánlott az illemhely használata után a szokásosnál is alaposabban kezet mosni, a nedves fürdőruhát pedig lehetőség szerint mielőbb szárazra cserélni. Általánosságban kerülni kell a durva vécépapír használatát és a nemi szerv kelleténél erőteljesebb tisztítását. A cukor kiváló táptalajt jelent a gombának, így egyebek mellett ezért sem tanácsos sokat fogyasztani belőle.

Kinek tilos enni ezt az ételt? - Keresztallergiák

A fertőzések mellett a keresztallergia is fenyegetheti a gyereket, ha érzékeny valamire. Ismerj meg néhány gyakori keresztallergiát!

Lábgomba

A lábgombát hasonlóan könnyű összeszedni a strandon - ha megtörtént a baj, hamarosan jelentkeznek is a laikus számára is könnyen beazonosítható tünetek, úgymint viszketés és bőrpír, ritkábban hámlás. Ha a betegséget nem kezelik, idővel a bőr berepedezhet, hólyagosodhat, illetve a fertőzés átterjedhet a körmökre, de akár ekcéma is kialakulhat, amivel már nehezebb elbánni.

Kezdeti fázisban a betegség jól kezelhető gomba elleni krémekkel. Ilyenekből sokféle kapható a gyógyszertárakban, akadnak köztük nem vénykötelesek is, de érdemes az orvos tanácsát kikérni. Súlyosabb esetben szájon át szedhető gyógyszerek alkalmazására is szükség lehet. Kiegészítésképpen segíthet az ecetes lábfürdő: ez esetben egy deci ecetet kell elkeverni egy liter langyos vízzel, és ebben áztatni a lábakat 15-20 percig. Hogy a visszafertőződést kivédd, a cipőket, papucsokat ajánlatos antiszeptikus mosószerrel átmosni - ez egyébként a megelőzést is szolgálhatja. Ugyanilyen fontos a lábak szárazra törlése a medence használata után.

Körömgomba

A körömgomba a lábgomba továbbterjedéseként, de akár önmagában is jelentkezhet. Első lépésben a köröm csíkokban vagy foltokban sárgássá, barnássá vagy akár zöldessé színeződik. Később megvastagodik, töredezni kezd, a széleken morzsalék jelenik meg, maga a köröm pedig porhanyóssá válik. Előrehaladott állapotában a fertőzés fájdalmat is okozhat, és a körmök leválásához vezethet.

Bár akadnak jól bevált házi szerek, nem biztos, hogy ezek minden esetben megbirkóznak a betegséggel. Érdemes tehát ekkor is mielőbb orvoshoz fordulni, és az általa ajánlott krémet beszerezni - annál is inkább, mert a fertőzés későbbi fázisában már szájon át szedhető gyógyszerre lehet szükség, ami ráadásul - mellékhatásként - befolyással van a máj és a vérképző szervek működésére, így csak rendszeres kontroll - vérvétel - mellett alkalmazható. A hagyományos kezelés mellett jót tehet a már említett ecetes lábfürdő, de kevés teafaolajat is lehet csepegtetni a beteg körmökre. Ügyelj azonban arra, hogy a gyógynövényboltban 100%-os tisztaságú teafaolajat válassz, még akkor is, ha ez egy kicsivel drágább, mint kevésbé jó minőségű társai. Az alapos törölközés itt is nagyon fontos, ahogyan a lábbelik fertőtlenítése is.

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük