Csúnya fertőzések, amiket a legtisztább strandon is elkaphatsz - A gyerek sincs biztonságban
Így kezeld, illetve előzd meg őket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos még a legtisztább strandok sem tökéletesen mentesek a különféle vírusoktól, baktériumoktól, gombáktól. A kórokozók kellemetlen fertőzéseket idézhetnek elő, ha pedig nem kezelik azokat, csúnya szövődményeik lehetnek. Tudd meg, melyek a leggyakoribb strandbetegségek, és mit tehetsz a megelőzés, illetve a mielőbbi gyógyulás érdekében!

Hüvelygomba

A hüvelygombát nemcsak felnőtt nők, hanem kislányok is könnyen elkaphatják - leginkább a prepubertás, illetve a pubertás időszakában. A testben ilyenkor zajló hormonális változások ugyanis a hüvely nyálkahártyájára is befolyással vannak, így annak kémhatása kismértékben savassá válik, miközben a hüvelyi váladék mennyisége is nő. Ez a konstelláció pedig kedvez a gombás fertőzés kialakulásának.

A fertőzés viszkető érzéssel, valamint sűrű, tapadós, túrószerű váladékkal ad hírt magáról. Bár a patikákban kaphatóak vény nélküli készítmények, érdemes inkább nőgyógyászhoz, illetve gyermeknőgyógyászhoz fordulni, aki célzottabban kezelheti a betegséget. Kiegészítésképpen jó lehet a cickafarkas ülőfürdő - két evőkanál cickafarkból két liter vízzel készíts forrázatot, szűrd le, és miután testhőmérsékletűre hűlt, 15-20 percig ajánlott ülni benne.

Megelőzésképpen ajánlott az illemhely használata után a szokásosnál is alaposabban kezet mosni, a nedves fürdőruhát pedig lehetőség szerint mielőbb szárazra cserélni. Általánosságban kerülni kell a durva vécépapír használatát és a nemi szerv kelleténél erőteljesebb tisztítását. A cukor kiváló táptalajt jelent a gombának, így egyebek mellett ezért sem tanácsos sokat fogyasztani belőle.

Kinek tilos enni ezt az ételt? - Keresztallergiák

A fertőzések mellett a keresztallergia is fenyegetheti a gyereket, ha érzékeny valamire. Ismerj meg néhány gyakori keresztallergiát!

Lábgomba

A lábgombát hasonlóan könnyű összeszedni a strandon - ha megtörtént a baj, hamarosan jelentkeznek is a laikus számára is könnyen beazonosítható tünetek, úgymint viszketés és bőrpír, ritkábban hámlás. Ha a betegséget nem kezelik, idővel a bőr berepedezhet, hólyagosodhat, illetve a fertőzés átterjedhet a körmökre, de akár ekcéma is kialakulhat, amivel már nehezebb elbánni.

Kezdeti fázisban a betegség jól kezelhető gomba elleni krémekkel. Ilyenekből sokféle kapható a gyógyszertárakban, akadnak köztük nem vénykötelesek is, de érdemes az orvos tanácsát kikérni. Súlyosabb esetben szájon át szedhető gyógyszerek alkalmazására is szükség lehet. Kiegészítésképpen segíthet az ecetes lábfürdő: ez esetben egy deci ecetet kell elkeverni egy liter langyos vízzel, és ebben áztatni a lábakat 15-20 percig. Hogy a visszafertőződést kivédd, a cipőket, papucsokat ajánlatos antiszeptikus mosószerrel átmosni - ez egyébként a megelőzést is szolgálhatja. Ugyanilyen fontos a lábak szárazra törlése a medence használata után.

Körömgomba

A körömgomba a lábgomba továbbterjedéseként, de akár önmagában is jelentkezhet. Első lépésben a köröm csíkokban vagy foltokban sárgássá, barnássá vagy akár zöldessé színeződik. Később megvastagodik, töredezni kezd, a széleken morzsalék jelenik meg, maga a köröm pedig porhanyóssá válik. Előrehaladott állapotában a fertőzés fájdalmat is okozhat, és a körmök leválásához vezethet.

Bár akadnak jól bevált házi szerek, nem biztos, hogy ezek minden esetben megbirkóznak a betegséggel. Érdemes tehát ekkor is mielőbb orvoshoz fordulni, és az általa ajánlott krémet beszerezni - annál is inkább, mert a fertőzés későbbi fázisában már szájon át szedhető gyógyszerre lehet szükség, ami ráadásul - mellékhatásként - befolyással van a máj és a vérképző szervek működésére, így csak rendszeres kontroll - vérvétel - mellett alkalmazható. A hagyományos kezelés mellett jót tehet a már említett ecetes lábfürdő, de kevés teafaolajat is lehet csepegtetni a beteg körmökre. Ügyelj azonban arra, hogy a gyógynövényboltban 100%-os tisztaságú teafaolajat válassz, még akkor is, ha ez egy kicsivel drágább, mint kevésbé jó minőségű társai. Az alapos törölközés itt is nagyon fontos, ahogyan a lábbelik fertőtlenítése is.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük