Ez a játék fejleszti legjobban a gyerek memóriáját és stratégiai gondolkodását: a sakkozás 5 fontos hatása

A világ egyik legnépszerűbb játékát világszerte több millióan játsszák.

GettyImages-854379264
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyik legősibb logikai játéknak tartják a sakkot, amelynek évszázadokra visszanyúló, dokumentált történelme van. A legenda szerint egy indiai férfi, akit Szétának neveztek, találta fel a sakk ősét, a csaturangát 600 körül, a játék jelenlegi formája pedig Dél-Európában, a 15. században terjedt el arab közvetítéssel. Az első hivatalos sakkvilágbajnokságot 1886-ban játszották, azóta pedig töretlen a népszerűsége: a világ egyik legnépszerűbb játékát világszerte több millióan játsszák.


A sakk egy szuper izgalmas stratégiai és memóriát fejlesztő szellemi játék, ahol minden egyes játszmának teljesen más lehet a végkifejlete, így sosem lehet megunni. A gyerkőcöknek izgalmas lehet egy egész "hadsereget" mozgatni, ahol ők maguk dönthetnek a király, a vezér, a futó, a bástya, a huszár vagy a gyalog sorsáról, miközben alaposan megdolgoztatják az agytekervényeiket is.


A sakkozás 5 fontos hatása

Egy öt év körüli gyerek fokozatosan már el tudja sajátítani a sakkal kapcsolatos alaplépéseket, ismerkedhet a bábukkal és a mezőkkel. A játék olyan lehetőséget rejt magában, amely a gyermek gondolkodását észrevétlenül, játékos formában gazdagítja, amely komplexen fejleszti a gyermek személyiségét.

GettyImages-854379188

Fejleszti a gyerek memóriáját és stratégiai gondolkodását

A sakk szabályainak tanulása közben bővül a gyerkőc emlékezete, fejleszti a memóriáját, a játék közben pedig fejlődik a stratégai gondolkodása és emlékezőtehetsége. Mindezek olyan tulajdonságok, amelyek nélkülözhetetlenek lesznek az iskolai tanulmányok alkalmával, valamint a későbbi élet során is.

Megtanulja a számokat és betűket

Megismeri a mátrix fogalmát, azaz a sorok és az oszlopok fogalmát, megtanul a síkban tájékozódni, miközben játszva tanulja meg a táblán látható számokat és betűket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Javítja a képzelőerőt, az előrelátást

A sakknál nagyon fontos az előrelátás, nemcsak azért, hogy vajon mit lép az ellenfél, de az is fontos, hogy előre lássa az egész tábla alakulását a következő lépés megtervezése előtt, ehhez pedig használnia kell a képzelőerejét is.

Fejleszti a problémamegoldó képességet

A sakknál gyors helyzetfelismerésre, megítélésre és döntésre van szükség, azáltal fejleszti a problémamegoldó képességet, az analizáló és szintetizáló képességet, azaz a dolgok elemeire történő szétszedését és az egész felépítését.

Fejleszti az önuralmat és a kudarctűrést

A sakknál az önuralom és a tartós figyelem remekül gyakorolható, ahogy a kudarctűrés is, ami ahhoz kell, hogy élvezetét lelje a különböző játéktevékenysége során. Egy-egy játszma megnyerése pedig az önbizalmát is növeli, és oldja a szorongását.

GettyImages-152400943

A Polgár Judit Módszer

Hazánk ékessége, Polgár Judit kétszeres sakkolimpiai bajnok, a sakktörténet legjobb női sakkozója, aki 33 év versenyzés után, 2014-ben vonult vissza, de azóta sem unatkozik. Képességfejlesztő programot dolgozott ki az alapítványával a gyerekeknek, óvodásoknak és iskolásoknak, ahol a program segítségével a pedagógusok hatékonyan fejleszthetik a gyermekek figyelmét, memóriáját, logikus gondolkodását, problémamegoldó képességét, matematikai és szövegértési kompetenciáit. A Polgár Judit Módszert A Magyar Nemzeti Galériában megrendezésre került október 9-i Világsakkfesztiválon a sakkvilág nemzetközi képviselői szakmai elismerésben részesítették.

Így növeld a gyerek IQ-ját 7 egyszerű dologgal

A gyermeki intelligencia fejlődéséhez nemcsak a megfelelő testmozgás, ezáltal a szorosan összefüggő beszédfejlődés, de a megfelelő étkezés, a sok játék, a mondókák és a meseolvasás is hozzátartozik.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük