4 tipp, hogyan szerettesd meg a gyerekkel a matekot: nemcsak szórakozni, de tanulni is fog

Ezekkel az ötletekkel rámutathatsz a matematika hasznosságára és szépségeire is.

GettyImages-1213902799

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a matematika egyike a legkevésbé kedvelt tantárgyaknak. Ráadásul nemcsak a tanulók, hanem a szülők is félnek tőle, hiszen sokan még emlékeznek a saját kudarcélményeikre, és előre tartanak attól, hogy a gyerekeiknek sem tudnak majd segíteni, ha eljön az ideje. 

Vannak persze azok a szerencsések, akiknek egyből rááll az agyuk a nehezebb feladatokra is, és valósággal felvillanyozó kihívást látnak benne tömény szenvedés helyett. Hogy lehet elérni, hogy az a csemete is megszeresse a matekot, aki inkább a humán tudományok iránt mutat érdeklődést? Abban ugyanis azért a legtöbben egyetértenek, hogy a matematika fontos, a mindennapokban elengedhetetlen tudás, kompetencia.

Tippek, hogy megszeressétek a matekot

Míg a szülők a gyerekeket magától értetődően bátorítják a beszédre, az olvasásra, a rajzolásra, sőt az írásra is, addig a számolás kicsit mintha háttérbe szorulna. Pedig a számok, a matematika törvényszerűségei mindenütt körülvesznek bennünket, és számos élethelyzet során szükség is van a megértésükre, alkalmazására.

A felnőttek némi leleményességgel elindíthatják a csemetéket egy olyan úton, ami a matematika megszeretése felé vezet, vagy legalább azt elérhetik, hogy nem fogják élből elutasítani az egész tárgyat. 

Fedezzétek fel játékos formában!

A kicsik a játékok során tanulnak a legtöbbet. A játékok, játékalkatrészek pedig igen könnyen számszerűsíthetők. Az óvodások már mindenféle kincseket gyűjtögetnek, számoljátok át együtt az üveggolyókat, a kisautókat vagy épp a legókockákat. A legegyszerűbb dobókockás, dobj és lépj jellegű társasjátékok szintén segíthetnek, de érdemes már a modernebb társasok között is nézelődni. A szerepjátékok nyújtotta lehetőségeket is ki lehet használni. A legtöbb gyerek szeret például boltosat játszani, ami szintén elképzelhetetlen számolás nélkül, a portékák számát, a játékpénz értékét is megbeszélhetitek. A mértékegységek átnézéséhez süssetek, főzzetek együtt, receptből. Az iskolások már a komolyabb logikai feladatokat is élvezhetik, lehet, hogy örömüket lelik a sudokuban vagy például a sakkban. 

Világíts rá a hasznára és a szépségeire is!

A matematika tényleg mindenhol jelen van, használjátok ki! Ha együtt mentek vásárolni, a nagyobbakkal figyeljétek a leárazásokat, a kisebbekkel számoljátok ki, mennyibe fog kerülni, mondjuk, öt darab zsömle. Az autóút során gondoljátok végig, hogy az átlagsebesség alapján körülbelül meddig fog tartani, amíg megérkeztek az úti célotokhoz. Lakásfelújítás során kiszámolhatjátok együtt, hogy mennyi festék kell egy adott helyiség kifestéséhez.

Ezek abban is segítenek, hogy a gyerekek felismerjék, hogy a matematika az iskolapadon kívül is nap mint nap alkalmazható, szükséges tudás. A matematika szépségeire is hívjátok fel a figyelmet: a természetben lévő mintázatokban, legyen szó a hatszögletű méhsejtekről vagy épp a fák évgyűrűiről, mindenütt ott vannak ezek a törvényszerűségek.

Járj elöl jó példával!

A gyerekek a szüleik viselkedését ellesve rengeteget tanulnak. Ha azt látják a szülőn, hogy fogcsikorgatva ül le, mondjuk, a matekházi mellé, hogy segítsen, valószínűleg ők is úgy gondolják majd, hogy a világ legtermészetesebb dolga, hogy ez a tantárgy negatív érzéseket vált ki az emberekben. Hasonlóan, ha a felnőtt félig-meddig vicceskedve meséli a saját, most már humorosnak tűnő, matematikával kapcsolatos iskolai szenvedéseinek történetét, a hozzáállását könnyen eltanulhatják a gyerekek is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Érdemes talán inkább azt kihangsúlyozni, hogy felnőtt fejjel rájöttetek, hogy mennyi mindenben segíthet ez a tudás, és hogy például alig van olyan szakma, amihez ne kellene. 

Mutass rá, hogy a matematika izgalmas!

Közelíthettek a gyakran különc, de zseniális tudósokon keresztül is, akik a tudomány megszállottjai voltak. A kamaszokkal akár nézhettek olyan filmeket is, amelyekben központi szerephez jut a matematika, ilyen például a Good Will Hunting vagy az Egy csodálatos elme. A lelkesedés ragadós: keressetek olyan TED-előadásokat, amelyekben a matematika iránti szeretetét és csodálatát önti szavakba az előadó. 

Interjú Baloghné Békési Beával, a Matek Oázis alapítójával

A matematikával semmi baj. Meg lehet tanulni. Az a nehézség benne, hogy könnyű elveszteni a fonalat: minden logikai lépés számít, nem lehet elkalandozni, hiányozni. Amiatt pedig, hogy minden egymásra épül, a hiányosságok újra és újra előjönnek.

"A szülő ne higgye el, hogy a gyereke hülye matekból!" - Interjú Baloghné Békési Beával, a Matek Oázis alapítójával

A matematikával semmi baj. Meg lehet tanulni. Az a nehézség benne, hogy minden egymásra épül, ezért a hiányosságok újra és újra előjönnek.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük