Ezek voltak a világ első biztonsági gyerekülései - Életveszélyesnek tűnnek mai szemmel

Volt, hogy függőágyban utaztak a babák az autóban.

regi-gyerekules

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon csak 21 éve kötelező a biztonsági gyerekülések használata az autóban. A törvény a 150 cm-nél alacsonyabb - illetve a hátsó ülésen elegendő a 135 cm-es testmagasság elérése is - és a 12 évnél fiatalabb gyerekekre vonatkozik.

Az autógyártás fejlődése, az egyre gyorsabb gépjárművek indokolttá teszik, hogy ma már minden gyerek életkorának, magasságának megfelelő gyerekülésben utazzon. Hazánkban az ezredfordulót - de különösen a rendszerváltást megelőzően - a babák mózeskosarán kívül - nemigen használtak a szülők biztonsági eszközöket a gyerekek szállítására. Tőlünk nyugatabbra azonban voltak olyan szülők, akik - különösen, ha sokat utaztak - igyekeztek biztonságosabbá, kényelmesebbé tenni a gyerekeik autóban töltött idejét.

A világ első biztonsági gyerekülései

Az 1950-es években ülésre rögzíthető, hintára emlékeztető alkalmatosságokat használtak a szülők a tengerentúlon.

Ebben az üléseben a gyerek maga is vezethetett, hiszen egy aprócska kormány is járt az ülőalkalmatossághoz.

Úgy sejtjük, ez a fából készült, etetőszékre emlékeztető darab nem igazán bírt biztonsági jelentőséggel, inkább csak a kilátást segítette.

Nem voltak még különösebben biztonságosak, de ezek a retró gyerekülések a '60-as '70-es évek Amerikájában kezdtek népszerűvé válni.

Az 1970-es évek elején a babafüggőágyakat gyermek-autóbiztonsági eszközként forgalmazták, és a legtöbb szülő nem tudott jobbat.

1986-tól már Amerika mind az ötven államában kötelező volt a biztonsági gyerekülések használata. Az alábbi darab már ebből az évtizedből származik. Ehhez hasonló akadt hazánkban is a rendszerváltást követően.

És a KRESZ hogy megy?

Te mikor szerezted a jogosítványodat? Vajon ma is le tudnád tenni a KRESZ-vizsgát?

(Borítókép: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük