A peteérés jelei: 5 tünet, amiből ovulációs teszt nélkül is tudhatod

Alhasi fájdalom, megváltozott hüvelyváladék? Melyek is a peteérés legbiztosabb jelei?

GettyImages-1387628846
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor kiskamaszként egy lánynak megjön az első menstruációja, általában örül, ha egy év után nagyjából ki tudja számolni, hogy a hónap melyik hetében várható a következő vérzése.

A húszas éveikben sokan még mindig nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget, talán észre sem veszik azokat a változásokat, melyek a ciklus során figyelhetőek meg. Ám ahogy közeledik a gyermekvállalás ideje, egy csomó dolog világossá válik. Ehhez azonban figyelni kell a test jelzéseit.

Menstruációs ciklus

A női menstruációs ciklus tankönyv szerinti hossza 28 nap, azonban 21-35 nap között még teljesen normálisnak tekinthető. A hangsúly inkább a rendszerességen van - melynek kialakulásához akár évekre is szükség lehet az első menstruációt követően. A menstruációs ciklus a havi vérzéssel kezdődik - ami általában 3-7 napig tart. Az ovuláció - vagyis peteérés - a ciklus közepén következik be: tehát a tankönyv szerinti 28 napos ciklus esetében a 14. napon várható.

A peteérés idejét - az azt megelőző és azt követő napokkal együtt - nevezzük termékeny napoknak. Ez a körülbelül öt nap alkalmas minden egyes menstruációs ciklusban a teherbe esésre. Az ovulációt, illetve a termékeny napokat az alábbi apró jelzések kísérik, melyekre érdemes figyelni.

A peteérés jelei:

  • mellfeszülés,
  • középidős pecsételő vérzés,
  • a hüvelybemenet nedvesebbé válik,
  • középidős fájdalom (szúró érzés az alhasban),
  • a hüvelyváladék változik: állaga tojásfehérje-szerű lesz.

A fentiek közül a hüvelyváladék állagát érintő változás figyelhető meg legkönnyebben, illetve a legtöbb nőnél. Ennek funkciója, hogy a nyúlóssá, ragadósabbá váló váladék segíti a spermiumok haladását a méh, illetve a petevezeték irányába - megkönnyítve a megtermékenyítést. A mellfeszülés és a ciklus középidejében bekövetkező pecsételő vérzés is a hormonális változásoknak köszönhető. A pecsételő vérzés a petesejt petefészekből való kiszabadulását jelezheti. Ha azonban a felsorolt peteérést jelző tünetek nem elég egyértelműek, kipróbálhatod az ovulációs tesztet, mely segít megbizonyosodni róla, hogy rendben működik-e a ciklusod.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikor? Hányszor?

A fentiek közül nem biztos, hogy mindegyiket tapasztalod, lehet, hogy csak egy vagy két jel utal a peteérésre. Mindenesetre néhány cikluson keresztül érdemes figyelni őket, és amennyiben a teherbe esés a cél, úgy a termékeny napokban javasolt az együttlét. A biztosabb siker érdekében sokan gondolják úgy, hogy ilyenkor naponta - akár többször is - érdemes szeretkezni, ám valójában a spermiumok újratermelődéséhez idő kell, így elegendő kétnaponta együtt lenni. Korábbi cikkünkből azt is megtudhatod, hogy mikor van nagyobb esély arra, hogy lány, és mikor arra, hogy kisfiú foganjon.

Női jógagyakorlatok

Az alábbiakban egy kis ízelítőt adunk abból, hogy milyen ászanák segíthetnek energetizálni, serkenteni a kismedencei női szervek működését, oldani a görcsöket.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük