6 lelki ok, amiért egy nő nem esik teherbe: tudod, mi az a parentifikáció?

A szüléstől való félelem és a kudarcélmény okozta stressz gyakran nehezíti a teherbeesést.

GettyImages-1349708041
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor egy pár eldönti, hogy családot szeretne alapítani, akkor minden hónapban reménykedve várja, hogy vajon sikerült-e a fogantatás, megjön-e a vérzés, jelentkeznek-e a terhességi tünetek. Ám ha több hónap, esetleg egy év azzal telik, hogy folyamatos kudarccal szembesülnek, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát mind a nőnek, mind pedig a férfinak, hátha valamilyen egészségügyi probléma szab gátat a pozitív tesztnek.

De mi van akkor, ha minden lelet rendben van? Akkor célszerű arra gondolni, hogy lelki okai vannak a problémának. Erről beszélgettünk Kispál Mónikával, a Nőgyógyászati Központ pszichológusával.

A meddőség lelki okai

A családalapítás, gyermekvállalás igazi mérföldkő mindenki életében. A legtöbb esetben az öröm és a lelkesedés mellé némi félelem is vegyül, hiszen ez egy olyan esemény, mely gyökeresen megváltoztatja a mindennapokat, ráadásul ismeretlen terep, és az ismeretlennel a legtöbben némi aggodalommal néznek szembe. Mégis, az esetek többségében felülkerekedik a várakozás izgalma. Ha azonban a várakozás hosszú hónapokig - esetleg évekig - tart, akkor érdemes meddőségi kivizsgáláson részt venni, hogy kiderüljön, milyen egészségügyi probléma áll a sikertelenség mögött. Azonban nemcsak szervi, de pszichés okai is lehetnek annak, ha nem történik meg a fogantatás.

Először is nagyon fontos tudni, hogy a stressz - akár a családalapítás miatt, akár más dolgok miatt - erősen befolyásolja a hormonális állapotunkat, nemhiába hangoztatják az orvosok és a pszichológusok is, hogy a teherbeesés egyik legnagyobb ellensége a stressz. Ekkor ugyanis olyan hormonális változások indulnak meg, melyek megakadályozhatják a peteérést, a megfelelő ovulációt, a beágyazódást.

Leggyakrabban az szokott a probléma lenni, hogy megnő az agyalapi mirigy által termelt prolaktin mennyisége, melyet terhességi hormonnak is neveznek, hiszen a terhességet, a tejelválasztást hivatott támogatni. Viszont ha várandósság/szoptatás nélkül túl nagy mennyiségben termelődik - alapesetben csak igen kevés van belőle -, akkor az bizony olyan változásokat generál, melyek hatással vannak a nemi hormonok termelődésére, így nem megy végbe megfelelően tüszőérés, a nő nemi ciklus. A problémát okozhatja az agyalapi mirigy jóindulatú daganata is, ám gyakoribb, amikor a stresszes, túlhajszolt életmód felelős érte.

Az ember életében számos olyan pszichés tényező lehet, mely gátat szabhat a teherbe esésnek. Ezek lehetnek tudatosak, de sokszor megesik, hogy tudat alatt hordoz valamit a nő, melyre pszichoterápia alkalmával sikerül rájönni.

A nőiség megélése

Fontos tényező a saját nőiség megélése, az önbizalomhiány is. Ha valaki nem tekint nőként magára - akár belsőleg, akár külsőleg -, akkor nem is válhat belőle anya, főleg, ha ezt a kettőt szorosan összekapcsolja. A frusztrációt fokozhatja az a képzet is, hogy a szülés után megváltozik a teste, esetleg már nem lesz kívánatos a párja számára.

Nem kiegyensúlyozott szülő-gyerek viszony

Nagyon gyakori, amikor a szülő-gyerek viszony nem volt annak idején - vagy jelenleg sem - kiegyensúlyozott, esetleg felcserélődtek a családban a szerepek. Ha a gyereknek felnőttként kellett viselkednie, mert az apja/anyja gyerekként viselkedett, úgy felnőttként negatív élményei vannak a szülőséggel kapcsolatban, hiszen gyermekként nem az lett volna a feladata, hogy az édesanyja/édesapja szülőjeként funkcionáljon. Ezt hívja a pszichológia parentifikációnak. Negatív példa is kiválthat egyfajta blokkot az érintettben, esetleg tart attól, hogy ugyanazokat a hibákat fogja elkövetni, mint a szülei. Ami biztos, hogy a szülőkkel - főleg az anyával - való diszharmonikus kapcsolat mindenképp erősen befolyásolja azt, hogy tudatosan/tudat alatt mennyire is tart a nő a családalapítástól.

A gyerek hátrányt jelent a munka világában

Pszichés gátat szabhat továbbá az is, ha tart attól az illető, hogy a gyerekvállalással hátrányba kerül például a munka világában, hogy a családalapítás után elveszít mindent, amiért tanult, dolgozott, küzdött, és szorongással tölti el, hogy nem lesz később képes érvényesülni.

Félelem a szüléstől

A szüléstől minden nő tart. Ám vannak, akik olyan fokon félnek tőle, hogy emiatt nem is képesek teherbe esni. Ez leggyakrabban azoknál szokott előfordulni, akik környezetében volt már rossz kimenetelű szülés, de a hipochonderek közt is gyakori a szüléstől való túlzott félelem. Blokkot okozhat a szülési fájdalmak megélése, ha nem érzi magát felkészültnek az anyaságra a nő, ha bizonytalan, hogyan fog teljesíteni ebben az új szerepben, hogyan fogja ellátni az újszülöttet, esetleg szülés utáni depressziótól tart.

Pszichés zavarok

Az anya/apa pszichés zavarai, például depressziója is jelentős tényező a meddőség pszichés okai között. Kutatások kimutatták, hogy a depresszió nem csupán a nők termékenységére van rossz hatással, de a férfiak spermaképét is jelentősen rontja.

Kudarcélmény okozta stressz

Végül, de nem utolsósorban igen nagy terhet ró a párra, ha hosszú hónapok után sem sikerül teherbe esnie a nőnek. 12 hónap sikertelen próbálkozás után orvosi értelemben meddőségről beszélünk. A folyamatos kudarcélmény stresszt, szorongást vált ki, esetleg depressziót. Így kialakul egy ördögi kör, hiszen a sikertelenség miatt lépnek fel az említett érzések, még nagyobb lesz a nyomás, ami miatt kevesebb lesz az esély a fogantatásra - mondja Kispál Mónika, a Nőgyógyászati Központ pszichológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit tehet a pszichológus?

Amennyiben megfelelő orvosi kivizsgálás után bebizonyosodik, hogy fizikai/testi okai nincsenek a teherbe esésnek, a meddőség mögött feltételezhetően pszichés okok húzódnak. Nagy segítséget nyújthat ilyenkor egy pszichológus, aki konzultáció keretein belül a klienssel szorosan együttműködve feltárja, milyen blokkok lehetnek jelen, melyek akadályozzák a fogantatást. Különböző terápiás módszerek alkalmazásával ezek a gátak feloldásra kerülhetnek, így jelentősen megnő a teherbe esés esélye.

Amiért egy nő nem szül gyereket

Szily Nóra Tanács Eszter meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási tanácsadó, pszichológushallgatóval, a Nők gyermek nélkül című könyv szerzőjével beszélgetett a Femina Szókimondó című videósorozatában.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük