7 valódi ok, amiért egy nő nem szül gyereket - A karrierizmus nincs köztük

Tanács Eszterrel Szily Nóra beszélgetett a témában.

GettyImages-610678374
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg a meddő nők felé a külvilág gyakran sajnálattal fordul, addig a tudatosan gyermektelen nőknek sokszor irigység vagy megvetés jut a tágabb környezetüktől.

A gyermektelen nők megítéléséről, illetve arról, hogy milyen sokféle oka is lehet annak, ha egy nőnek nem születik gyermeke, Szily Nóra Tanács Eszter meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási tanácsadó, pszichológushallgatóval, a Nők gyermek nélkül című könyv szerzőjével beszélgetett a Femina Szókimondó című videósorozatában.

Gyermektelen nő

Míg a férfiak esetében nem feltétlenül a szülőszerepet tartjuk elsődlegesnek, addig a nők más megítélés alá esnek e tekintetben. A gyermektelen nők önzők, karrieristák, nem szeretik a gyerekeket, esetleg valamilyen gyermekkori trauma nehezíti az életüket. A közmegegyezés szerint röviden így gondolkozunk azokról a nőkről, akik nem nevelnek gyermeket.

Főként külső körülmények nehezítik a gyermekvállalást

A sokféleség tisztelete, a tolerancia, az empátiával való odafordulás azonban ebben a kényes témában különösen fontos volna. Hiszen a gyermektelenség meglehetősen sokszínű, nem sorolható egyetlen kategóriába. Van, aki tudatosan nem vállal gyermeket, míg mások esetében egészségügyi probléma akadályozza meg, hogy saját gyermekük legyen, egy harmadik csoport számára pedig valamilyen külső körülmény gátolja a gyermekvállalást.

Nyugati országokban ez általában úgy alakul, hogy a gyermektelen emberek 10%-ának tudatos döntés miatt, 10%-ának egészségügyi probléma, 80%-ának pedig külső körülmény miatt nem születik gyermeke. Magyarországon is hasonló arányok figyelhetőek meg. A gyermektelen nők jelentős részének egyszerűen azért nem születik gyermeke, mert nincsen vagy nem megfelelő a partnere a gyermekvállaláshoz abban az életkorban, amikor biológiailag alkalmas lenne a családalapításra.

Az Y generáció harmada gyermektelen marad

- A nyugati világban és hazánkban is egyre növekszik a gyermektelen nők és férfiak aránya. És ez a tendencia folytatódik. Magyarországról jelenleg a legfrissebb adatok a 2011-es népszámlálásból származnak, ahol a 41-45 éves nők körében 11%-os volt a gyermektelenek aránya.

Ez már önmagában is egy elég magas szám, de a KSH előrejelzései szerint az Y generáció - tehát az 1980-1994 között született nők - harmada marad véglegesen gyermektelen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

7 ok, amiért egy nőnek nem születik gyereke

A nők igen elenyésző hányada dönt a gyermektelenség mellett azért, mert a karrierje miatt nem férne bele életébe a gyerekről való gondoskodás. A jelenleg szülőképes korú nők számára sokkal inkább a következő tényezők számítanak a döntőnek e tekintetben: negatív családi minták, párkapcsolat hiánya vagy a gyermekvállalás szempontjából nem megfelelő párkapcsolat - akár szeretői státusz -, klímaszorongás.

Kevés a tudatosan gyermektelen

A tudatosan gyermektelenek aránya Nyugat-Európában 10% körüli, míg Magyarországon csak 2-4%-os. De hozzá kell tenni, hogy a valódi okokat mindig nehéz felfedni. Hazánkban és a környező országokban a közgondolkodás úgy tartja, hogy boldog, teljes életet élni csak gyerekkel lehet. Az ezzel kapcsolatos elvárások pedig annyira erősek, hogy igen gyakori, hogy a tudatosan gyermektelenek inkább valamilyen egészségügyi okra hivatkoznak, amikor arról faggatják őket, hogy miért nincs gyermekük. Mindeközben, akiknek valóban nem lehetett, sokszor erről fájdalmas nyilatkozniuk, így ők gyakran inkább azzal vetnek véget a nem kívánt kérdezősködésnek, hogy azt mondják, nem lehetett gyerekük.

Minden egyes történet egyedi 

- Jó lenne, ha a fekete-fehér, igen-nem, jó-rossz gondolkodásból kilépnénk, és kicsit nyitottabban, kíváncsibban és címkék mögé látva próbálnánk szemlélni a gyermektelenség kérdését. Ahelyett, hogy a másikban keresnénk, hogy mit nem csinál jól vagy úgy, ahogy kéne, a kérdést inkább magunk felé kellene fordítani, és megpróbálni válaszolni rá, mit mond mindez rólam - javasolja Tanács Eszter.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük