Furcsa dolgokat használtak régen pelenka helyett: a homokzsáktól az eldobható mohapelusig
Egyes törzseknél a pelenkahasználat máig szinte ismeretlen fogalom.

GettyImages-81773599
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az édesanyák helyzetét ma már nagyban megkönnyítik az eldobható pelenkák, vagy a környezettudatos öko- és mosipelusok sokasága. Számtalan szín, fazon, minta közül válogathat az ember, így a mai modern anyáknak talán már azt is elég nehéz elképzelniük, milyen volt régen, amikor szüleink, nagyszüleink napokig áztatták, és kézzel mosták a piszkos textileket.

Pedig a mai világ számos pontján is léteznek olyan kultúrák, ahol nem ismerik az eldobható vagy mosipelus fogalmát, ahol a babagondozási szokások és a szobatisztasági kultúra merőben más, mint ahogy azt itthon megszokhattuk. 

Száraz mohával a pisi ellen

A mai Oroszország területén élő chukchi törzs tagjai például száraz mohával megtöltött, állati bőrből készített zsákokba bugyolálták a piciket. Amikor a baba sírt, a moha pedig nedves lett, egyszerűen lecserélték egy újabb száraz adagra, így a babapopsi sem pirosodott ki - írja a slate.com, csokorba gyűjtve a világ különböző kultúráinak bevett babagondozási szokásait.

GettyImages-53271399

A norvég Harald Sverdrup 1938-ban megjelenő, embercsoportokat vizsgáló könyvében azt írja, a chukchi kismama terhessége során nem babakelengyét vásárolt, de egy nagy zsákba mohát gyűjtött, amiből kiszedte az apró, szúrós gallyakat, kavicsokat, a mohát pedig a napon megszárította.

Homokzsák, amitől mozdulni sem lehetett

A chukchi törzzsel szemben Kína északi részén a babákat homokzsákokba pólyálták, aminek szerintük még egy nagy pozitívuma volt: a nehéz, homokkal teli zsákok miatt a babák nagyon nehezen mozogtak, ezért nem kellett tartani attól, hogy hirtelen elszaladnak, emiatt gyakran egyedül is hagyhatták őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vizeletelvezető cső

A cikk írója szerint Közép-Ázsiában úgy oldották meg az ürítést, hogy a pólyákhoz egy puha borítású csövet applikáltak, aminek vége kivezette a vizeletet a bölcsőből, ami télen üvegbe, nyáron a padlóra folyt.

Susogás

Kenyában a pelenkahasználat szinte ismeretlen fogalom a mai napig. A kenyai asszonyok úgy nevelik szobatisztává a gyermeket, hogy nem adnak rá pelust. Az édesanya megfigyeli a pár hetes baba székletürítési periódusait, és amikor megérzi, hogy kakilni vagy pisilni fog, kiviszi, egy bizonyos pózban megtartja őt, majd susogó hangot ad ki, hogy a baba ezzel kapcsolja össze az ürítést. Ezek a gyermekek állítólag 4-6 hónapos korukra szobatisztává válnak.

GettyImages-811526534

Ez tulajdonképpen a nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő EC-zés - elimination communication -, amikor a szülő egy-kéthetes korától figyeli, hogyan jelez a baba, és ha a szülőnek erre sikerül ráhangolódnia, akár pelenka nélkül is felnevelheti gyermekét.

Az eldobható pelenka feltalálója

1946-ban egy brit háziasszony, Marion Donovan egyik este a kislányát fürdette, amikor hirtelen zseniális ötlete támadt.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük